2011. augusztus 11.

Grillezés és grillszószók


Gyakran készítek rablóhúst,gombát,cukkinit,hagymát,paprikát rakok az épp olyan hús mellé,ami van otthon.A felső képen csirkehús volt és bent készült grill tepsiben,az alsó képen disznóhús és szalonna is,az kinti grillezőn készült.Én csirke májat  szeretek így sütni oregánóval szóróm meg,az egy lentebbi képen látható.


A " mici " magyarul  "kicsike"t jelent, a románok jellegzetes darált húsból készült étele,ami nagyon finom tud lenni,ha  jól és jóból van elkészítve.Sajna, a nagykereskedők polcairól leemelve,érhetnek kellemetlen meglepetések és bizony akinek először ilyenben van része,csodálkozhat,hogy ugyanbiza mi ebben a finom??Kolozsvár külvárosában van egy  húskereskedő,akinek a portékájában évek óta nem csalódtunk,mindig tőle vásárolunk,mert bár házilag is elő lehetne állítani, készen megkevert mici fűszerek kaphatók,de olyan soha nem lesz,mint amit ők készítenek. Általában mustárral eszik,én szószt készítek hozzá.



Férjem nagy kedvence grillen sült tarja,ehez tejfölös"mujdei"t  kér mindig. Ezt az elnevezést a francia mousse d'ail szóból románosítottak,ami fokhagyma habot jelent.

A fokhagymát áttöröm, durva sóval jól kikavarom és cseppenként pár evőkanál olajat keverek hozzá,míg majonéz állagú lesz.Ekkor felhígítom kevés szódavízzel és tejfölt keverek bele.

A mici -hez  a fent leírt szószhoz  keverek még egy evőkanál mustárt és 2-3 kanál majonézt.Lehet még fokozni zöld fűszerekkel.


 Hétvégeken elég gyakran grillezünk,ilyenkor juhtúróval töltött gombafejek, disznóhasalja, karaj, kolbász, csirke  comb és szárny  szokott még sülni grillen, attól függően hogy a család  vagy a vendégek épp mit szeretnének.


15 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mindjárt elájulok, olyan gusztusos minden. Szoktam én is rablóhúst készíteni, meg mindenfélét grillezni, de ez így egyszerre annyira gyönyörű. Mindent megkóstolnék most rögtön:)

BeckZsu írta...

Egyszerűen fantasztikusak, szépek, bizony komolyan megéheztem már a látványtól is!

Petra írta...

Ez aztán királyi lakoma! Az ízlelőbimbóim mozgásba lendültek. ;DDDD

Alíz, Erdélyből írta...

Ez igen! Gyönyörű képes összeállítás a grillezésről. :)

Márti írta...

Ezek a színek...a mujdei eredetéről nem is tudtam!

Mrita írta...

Hát mint mindig, most is fenséges az összeállításod, gratulálok. Hát el tudnék csemegézni belőlük, mi is szeretjük a grill ételeket.

marcsis írta...

De jó lenne, ha nem csak a képek lennének előttem!
Most degeszre enném magam!
Csodás minden!

Éva írta...

Csak kapkodtam a fejemet, hogy melyiket válasszam, de nem tudtam! Nagyon guszta mindegyik, így rád bízom amelyikből maradt abból kérek!:))

Okki írta...

Nagyon éhes lettem, csodásak a képek! :)

María írta...

De jó lehet Nálatok vendégeskedni!! Van minden, mi szem-szájnak ingere!! Minden olyan finomnak látszik, nem is tudnám hirtelen mit válasszak!! Le a kalappal!! A fotók olyan szépek, az ember legszívesebben benyúlna egy pár falatért!!

Bianka írta...

Gyönyörű színek, remek, imádom

Anazar írta...

Csurog a nyálam! Micsoda színkavalkád!! Illatok, ízek!!!

m.k. írta...

álomszép!

Juci írta...

Nagyon étvágygerjesztő fotók !

Moni írta...

Nagyon szép blog érdekes recepteket és gyönyörű fotókat. Üdvözlet!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...