2011. augusztus 12.

Mucenici Muntenești și Moldovenești


Mucenici Muntenești

Ingrediente pentru 4 persoane:
pentru paste mucenici: 100 g făină, 50-60 ml apă caldă, un praf de sare;
pentru supă: 1,5 l apă, 1 portocală, 1 lămâie, un praf de sare,  1 plic zahăr vanilat, 4 linguri zahăr, scorțișoară, esență de rom, 4 linguri nucă măcinată.

Prepararea:   Făina se cerne într-un castron, se adaugă sarea și apa și se frământă un aluat elastic. Se întind șnururi lungi  de cca. 10 cm din aluat și se modelează în forme de opt. Se pun pe ștergar de bucătărie și se lasă la uscat peste noapte.  Apa se pune la fiert, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja rasă de portocală și de lămâie și sarea. Când a dat în clocot, se adaugă pastele mucenici și se fierb până când se ridică la suprafața apei. Supa se ia deoparte, se adaugă romul și scorțișoara. Se acoperă și se lasă să stea 15 minute, după care se servește în farfurii, se presară deasupra  nucă măcinată. 





Mucenici Moldoveneşti
Ingrediente: 
Pentru aluat: 550 g făină, 125 ml lapte, 125 ml apă călduţă, 150 g zahăr, 1 ou, 80 g unt, 1 linguriţă sare, 1plic(7g) drojdie uscată; 
pentru uns: 1 ou, 50 ml lapte; 
pentru sirop: 300 ml apă, 150 g zahăr, 1 plic zanăr vanilat, esenţă de rom, coaja rasă de lămâie;
pentru tăvălit: miere, nucă măcinată

Prepararea: Drojdia se amestecă în făină, se adaugă zahărul, sarea, oul, laptele şi apa călduţă şi se frământă un aluat elastic. La sfârşit se încorporează untul topit. Se acoperă şi se ţine la loc cald 1 oră, sau până când î-şi dublează volumul.  Aluatul dospit se răstoarnă pe planşeta presărată cu făină, se frământă puţin cu grijă şi se împarte în 20 bucăţi. Fiecare bucată de aluat se întinde în rulou lung de cca. 50 cm, se prinde în mijloc şi se răsuceşte ca un şnur. Şnurul obţinut se uneşte la capete, astfel obţinând un cerc. Cercul se încolăceşte în formă de opt. Mucenicii se pun pe tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă din nou 1 oră să dospească. Se ung cu ou bătut cu lapte, apoi se coc în cuptorul preîncălzit la 190 grade, 20 minute. Între timp se fierb ingredientele pentru sirop, când se scot mucenicii, se scufundă în siropul călduţ şi se aşază pe tavă. Se ung cu o pensulă cu miere şi se presară din belşug cu nucă măcinată.





Moldovai szentecskek
Egy  jellegzetes román  kalács- sütemény, amit  8-as ra formáznak és  március 9- én szokták sütni a  Sevasta-i 40 vértanú tiszteletére, akiket a római  Licinius császár 8 napig kínozott majd halálra ítélt,mert nem akarták megtagadni kereszténységüket.  A szokás szerint 40 darab szentecskét sütnek a háziasszonyok a férfiak pedig fejenként 40 pohár bort kell megigyanak.

A kalácska nagyon finom, gyerekként volt alkalmam  egy román szomszédnéninél kóstolni   és nagyon rég el akartam készítem,úgy látszik most jött el az ideje:) Receptet  már sajna, nem kérhettem tőle, így rákeresve a nettem, ezt találtam a legjobbnak és nem tévedtem.


Hozzávalók: 
Tésztához: 55 dkg liszt, 1,25 dl langyos tej, 1,25 dl meleg víz ,15 dkg kristálycukor,  1 tojás, 8 dkg vaj, 1 tk só, 1 tasak szárított élesztő
Kenéshez: 1 tojás sárgája, 0,5 dl tej

Sziruphoz: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 vanilía cukor, rum, 1 citrom reszelt héja
Kell még : méz, darált dió

A hozzávalókból  tésztát dagasztottam és 1 órán át kelni hagytam.Lisztezett deszkára kiborítottam és 20 részre osztottam. Mindegyiket egyenként  50 cm-re sodortam, kettőbe fogtam és összefacsartam majd a két végénél összeillesztettem, kör alakban.A kört egyszer átcsavartam,hogy 8 as  legyen. Sütőpapirral bélelt tepsibe tettem, újabb 1 órát kelesztettem.A tojás sárgáját elkavartam a tejjel,ezzel lekentem a kalácskákat és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a vizet  a cukorral felforraltam,hozzáadtam a vanília cukrot a rumot és a citrom reszelt héját. A kalácskákat ebbe a szirupba belemártogattam ( nem szívja meg magát,csak mázasak lesznek), tálcára tettem,tetejüket lekentem mézzel és megszórtam darált dióval. 



 

17 megjegyzés:

nempiskóta írta...

Juj, de gyönyörű! Icipicit emlékeztet nagyim kútbankeltjére, csak ott a máz és a dió elmaradt, helyette karamellizált cukor volt a tetején. De ez még sokkal-sokkal finomabb lehet annál is!

Okki írta...

Nagyon guszta!

Recept mentve :)

trollanyu írta...

Nagyon szép neve van és istenien néz ki:) Az a 40 pohár bor egy kisit ütősen hangzik:)

Petra írta...

Rendkívül guszták. Nagyon tetszik a formázásuk is. Én is mentem a receptedet. :)))
40 pohár bor/fő, az igen. És utána 40 óráig józanodnak? ;DDD

Márti írta...

Én is ettem, valamikor régen, de még nem próbáltam ki!

Aleda írta...

Nempiskóta: Kútbankelt?Szó szerint? Blogolj be ilyen érdekességeket,kiváncsi vagyok rá:)

Okki: Köszi

Trollanyu: Néhol vértanú néhol szentecske a neve,de útobbi nekem is jobban tetszik.

Petra: Szerintem még 40 óra sem lenne elég józanodni,annak aki megbirkózik ezzel az adaggal.De van egy könnyebb lehetőség is,hogy 40 kortyot isznak és megöntözik egymást a többivel.Régen,falun a román férfiak nagyon betartották ezt a szokást,hisz ez szerencsét és erőt adott nekik egész éven át a földi munkában.

Márti: mikor kedved tartja majd, próbáld ki:)

Roza írta...

Csodálatosak a sütemények, Aleda:) Még eddig nem hallottam erről a történetről. De nagyon szeretem, amikor ilyen misztikus története van valami ételnek.

Éva írta...

Nagyon guszta! Az aranygaluska jutott az eszembe ahogy a képre néztem, azt is nagyon szeretem!

tücsi írta...

Csodálatosak a nyolcas sütemények. Ezt el kell készitenem, mivel már itt az ideje, hogy én is főzzek-süssek.
A fényképeid csodálatosak!!!!!

Ottis írta...

Megkóstolnám szívesen!

4Gyerek írta...

Ez a mucenici ugye?
(lusta dög vagyok a linkre menni)

gyönyörűséges példányokat kaptál lencsevégre

Aleda írta...

Roza:Köszönöm.

Éva: Igen,rokonságban van az aranygaluskával.

Tücsi: Köszönöm,sok sikert hozzá.

4Gyerek: Igen,ez a Mucenici moldovenesti.

Vicuska írta...

Csábítóak!!!!

nempiskóta írta...

Aleda, válaszoltam a kérdésedre a blogon:) Ha van kedved, majd nézz rá! És a dödölle is fantasztikus, most megkívántam...

Kriszta írta...

Nagyon jól néz ki! Gyönyörű fotók és ízletes finomságok!

Culinaria Ungaria írta...

Szia kedves Aleda!
Csak csatlakozni tudom az elözö véleményekhez, nagyon finoman néznek ki!!
Kérlek szépen nézz be hozzám, írtam Neked valamit, de ha nincs kedved rá ebben a nyári melegben, azt is megértem. :-)
Üdv: Krisz!

Névtelen írta...

Kedves Aleda!
Biztos, hogy 12,5 dl tej és víz kell hozzá? Nem írtad el véletlenül a tizedesvesszőt?

Üdv: Erzsi

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...