2011. szeptember 10.

Gulyáskrém



Évek óta készítek gulyáskrémet ezzel a recepttel.Az adag elég nagy,de jövő nyárig kitart,semmiféle tartósítószer nélkül.Ételek ízesítésére használom,de sima vajas kenyérrel  is nagyon finom.

Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 db. csípős paprika, 2 kg. vöröshagyma, 1 kg. zeller gumó, 2 fej fokhagyma, 1 liter házilag főzött paradicsomlé,2 dl olaj, só,szemesbors, köménymag,babérlevél,cukor

A zellert és hagymát megpucolom,elsőt szeletekre vágom,másodikat egészben hagyva,forrástól számítva 5 percet főzöm.Addig a paradicsompaprikát megmosom és fölvágom,majd ledarálom  a közben kihűlt zellerrel és hagymával együtt.Olajon, együtt párolom kb. 1 órát.Kissé hagyom lehűlni és botmixerrel pürésítem.Ekkor kapja a szép narancssárga színét(régebb paradicsom passzírozón átpasszíroztam,de úgy piros maradt.)Hozzáadom a liter paradicsomot és gézbe kötve 2 kanál szemesborsót,2 kanál köménymagot, 5-6 babérlevelet , 2 fej összetört fokhagymát és újból főni  teszem.Sóval és cukorral ízesítem,amíg eltalálom a számomra legmegfelelőbbet.Kb. fél órát főzöm majd  tiszta,forró üvegkannákba teszem és fedetlenül  hideg sütőbe rakom,lassú tűzön 30 percig dunsztolom,míg bebőrözik kissé.Ekkor lezárom az üvegeket és jól betakarva,száraz dunsztban hagyom kihűlni.3. nap még langyosak voltak az üvegek.Nem használok tartósítószert hozzá és mindig elálltak. 21 db. üveggel lett ebből az adagból.

11 megjegyzés:

Szabina írta...

Jól hangzik ez a recept! :) Majd nézz be hozzám, szeretnélek meglepni egy díjjal!

Éva írta...

Nagyon szépek lettek! Finom lehet nagyon !:)

trollanyu írta...

Fú, micsoda színe van:) Na ilyet kéne készítenem, mert itt ugye nem lehet gulyáskrémet kapni. De nincs paradicsompaprika sem, szerinted mivel tudom helyettesíteni?

szannalina írta...

Ez kipróbálandó!

Alíz, Erdélyből írta...

Látom, sikerült elkészíteni és újítottál is rajta. :)

trollanyu írta...

Kérlek, hogy nézz be hozzám, vár rád egy díj:)

Kati írta...

Nekem is jó lenne ezt elkészíteni, nagyon tetszik. Csodás képek ismét.:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Sós pritamin paprika krémet szoktam eltenni, de ez még jobb recept! Sok finom ételt lehet vele ízesíteni...És a színe, egyszerűen csodaszép!! Jó recept, el is vittem!

Márti írta...

Piros arany után, gulyáskrém, ügyes vagy! nekem is nagyon tetszik!

Kreatív konyha írta...

Gyönyörűek! Vajas kenyéren el is fogadnám :)

mellissina2 írta...

Bámulatos színek!!!!Mindig minden tökéletes!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...