2011. november 1.

Cékla savanyúság


A cékla nagy vitamin  és ásványi anyag forrás, kiváló méregtelenítő.Préselt leve tisztítja a májat,elősegíti az ott felhalmozódott zsír lebontását. Ajánlatos préselt sárgarépa lével együtt fogyasztani és csak fokozatosan növelni a cékla levet, mert  a túlzottan fogyasztva szédülést és hányingert okozhat. Narancs  levével hígítva kimondottan finom.

A cékla pincében tárolva, egész tavaszig eláll. Kedvencem a savanyúságok között, időnként 2-3 kg.ot megkészítek  és jó ideig kitart.

Hozzávalók:  2-3 kg cékla,  20-30 dkg torma, ecet, cukor, só, őrölt köménymag
 
Elkészítése: a céklát jól megsikáljuk és hideg vízben, kb. 1óra  alatt megfőzzük. Főzés után  kivesszük a vízből  és hűlni hagyjuk.  Késsel  lehámozzuk a héját és nagyfokú reszelőn lereszeljük, majd hozzákavarjuk  a  reszelt tormát. Fél liter vízben, feloldunk  ízlés szerinti sót, cukrot, ecetet és őrölt köményt, majd hozzákeverjük a céklához. Tiszta üvegkannába tesszük és lezárjuk. Azonnal fogyasztható de pár nap alatt jobban összeérnek az ízek és sokkal finomabb. Hűtőben tárolva hetekig eláll. 
 
Tipp: Készíthetjük sütve is, ekkor egyenként alufóliába csomagoljuk, és addig sütjük, míg a fogpiszkáló könnyedén belemegy.

12 megjegyzés:

Annamari írta...

Nagyon szeretem...

Szabina írta...

Csatlakozom az előttem szólóhoz, bármikor meg tudnám enni... :))

Hankka írta...

Mi is nagyon szeretjük. Sütve még nem próbáltam, úgy is nagyon finom lehet!

Okki írta...

Kedvenc savanyúságom!
Nagyon szép lett a színe. :)

Éva írta...

Imádom a céklát, sütve még nem hallottam de biztosan finom ! Pár hete csináltam de hamar elfogyott.Nagyon szép a cékla termésed milyen nagyok!

Kati írta...

Mi is nagyon szeretjük, az idén még nem készítettünk.

trollanyu írta...

Én is csatlakozom:) Nagyon finom és tényleg az egyik legegészségesebb zöldségféle, érdemes jó sokat fogyasztani belőle. Nálam ez nem probléma:)

tücsi írta...

Cékla az a savanyúság, ami az életünkben szinte az első helyet foglalja el. Ugyan így készítem én is,azzal a különbséggel, hogy a felszeletelt céklát megszórom cukorral és a saját levében ízesítem víz nélkül.
Nagyon szép a fotód:):):)

María írta...

Én is imádom, de a család nem szimpatizál vele. Sütve még én sem készítettem, de ki fogom próbálni!! A Te céklád gyönyörű, szokás szerint!!

Névtelen írta...

Tartósítószer nem kell bele? Egyszer - ugyanígy csináltam - és 2 nap múlva felpezsgett.

Adél írta...

Soha nem tettem a céklába tartósítószert,a torma bőven elég bele,önmagában a legjobb tartósítószer.Nem az lehetett a baj,hogy esetleg melegben tartottad?

Turák Kinga írta...

nagyon szeretjük, főleg ezt a változatot, Koltón kóstoltuk először így. Télire, üvegbe zárva, szted még kellene bele rakni vmit?

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...