2011. december 6.

Nugátos bonbon mogyoróval és mandulával


Bonbon készítésben nagyon gyerekcipőben botladozok .Nincs szilikonos bonbonformám..nincs hőmérőm... csokiolvasztó gépezetem..nem is tudom még mi kéne legyen. Jah,van ecsetem ,üres Toffife dobozom :)), meg egy " szög " a fejemben,hogy ezek ellenére is én most bonbont akarok készíteni.Olvasgattam  erre arra, profi bonbonkészítők blogjait: temperálás, csokoládé kristály szerkezete, fénye, ...nagyon mélyen nem akartam belemenni, mert hát minek, ha nincsenek hozzá szerszámok.de majd lesznek! remélem.
Köszönöm a bonbonkészítő lányoknak a sok sok receptet

Nugát  recept Ritától
Hozzávalók 15 dkg nugáthoz: 5 dkg hámozott, és pirított mogyoró, 5 dkg cukor ,5 dkg tejcsokoládé, fél teáskanál  vaj

A mogyorót  serpenyőben kissé megpergeltem majd száraz ruha között addig  dörzsöltem míg a héja levált.
Előbb a  porcukrot  majd a mogyorót kávédarálóban  nagyon finomra őröltem. A tejcsokoládét vízgőz  fölött felolvasztottam a fél teáskanál vajjal. Mikor kissé kihűlt, belegyúrtam  a mogyorót és a porcukrot míg homogén massza lett.Fóliába csomagolva és hűtőszekrényben akár 2 hétig is eltárolhatjuk .
Felhasználás előtt szobahőmérsékleten tartottam 1 óráig majd átgyúrtam.

Nugátos bonbon 
Hozzávalók: 15 dkg nugát, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula, 20 dkg étcsokoládé

Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztotta, ecsettel kikentem  a formát,hűtőbe tettem 5 percre majd még egyszer kikentem.Mindegyikbe tettem kevés nugátot, mogyorót vagy mandulát belenyomkodtam és annyi csokoládét öntöttem rá, hogy befedje az egészet.  1 órára hűtőbe tettem  majd felülről kissé megnyomogattam mindegyik bonbont és szinte maguktól kipattantak.Hátránya,hogy csak egyszer tudtam egy formát felhasználni.

Tonkababos Ganache  krém.  Katától
Hozzávalók: 1/2 dl tejszín, 12 dkg 75 %os étcsokoládé, 1 tonkabab
A tejszínbe reszeltem a tonkababot,  felforraltam majd beletördeltem a csokoládét. Sima, egyneművé kevertem majd jól lehűtöttem. Fele- fele arányban is töltöttem bonbonokat ganache-al és nugáttal.

20 megjegyzés:

María írta...

Ahhoz képest, hogy nincsenek speckós eszközeid, "csak" a szög a fejedben (:D), nagyon szép bonbonokat gyártottál. Van türelmed is hozzá, nemcsak találékonyságod és ügyességed!! Elismerésem!

Adél írta...

Köszönöm,Mária:)

Blogkonyha írta...

A nugát receptjét máris megjegyeztem magamnak! Tök jó! A bon-bonok pedig nagyon guszták!! Már Karácsonyra készültek? Jól dugd el, mert biztos megeszik idő előtt!! :o)))

Gabriella írta...

Amikor olvastam a bonbonos bejegyzésedet és láttam hozzá a fotóidat, pont arra gondoltam, mint amit elsőnek María leírt, hogy: "ahhoz képest, hogy nincsenek mindenféle bonbon gyártó eszközeid"... ezek itt nagyon szépek és már nyaldosom is a szám szélét... :P :D

kolozsgabi írta...

De jó, nekem is van nugátmaradékom, lesz mire használni, meg a nyereményemet elbonbonozni, Szuper jó kis recept! ..és gyönyörűek a képeid, a külsőd is!

Éva írta...

Guszta, nagyon szép lett! Látod nem soroltad fel a kellékeid közt hogy tehetséged és ötleted van, és ez milyen nagyon jó. Nagyon jók lettek!

Culinaria Ungaria írta...

Csatlakozom a többiekhez, Aledám! Le a kalappal, nagyon sok türelmed és még több tehetséged van!! Látszik, hogy milyen finomra sikeredtek!! Nyammmmi!!! Küldhetsz fénypostán, most nagyon megenném!!! Krisz! :-)

Adél írta...

Lányok,nagyon kedvesek vagytok:)
Valójában,nincs fényük,de az is igaz,hogy nem nagyon számított..senki sem panaszkodott rájuk:)
Karácsonyra majd még készül..ez addig nem tart ki:)

Márti írta...

Nagyon szépek :) Jót mosolyogtam,mert én is csak tátom a számat, ezen szakszavak hallatán! Jelentem, kipróbáltam már én is a Milka szívecskés műanyagtartót,bonbon készítésre és az is jól működött!

Fernel írta...

Mogyoróm van, csak még törni kell :(, én is pont nugátrecept után túrom a netet :D
De nem kell netet túrni, csak a blogger irányítópultját átnézni.

Nagyon ügyes vagy, lesz ebből profi bonbongyár :D
Ha megnézed a most profi bonbonozókat, akiktől mi most tanulunk, ők is így kezdték.

Adél írta...

Köszönöm nektek is,Márti,Fernel. Még összeszedtem pár formát,úgyhogy addig is ezekben gyakorolok,míg beszerzem szilikonból.
Biztos a profik is kezdték.Az az igazság,hogy olyan örömöt tud adni ez a bonbonkészítés,amit nem is gondoltam volna. Duplán megörvendeztet: mikor készítem és mikor kóstolgatóm is:)

Gerdi írta...

Ó, "célszerszámok" nélkül is szuper bonbonokat alkottál, kár költened rájuk:-) De finomak lehetnek!

Petra írta...

Te is megfertőződtél? De örülök! Nagyon klasszak lettek! Le a kalappal. :)

Kati írta...

Igazuk van az előttemn szólóknak, csodásak így is a bonbonjaid, és a legfőbb dolog, hogy örömet okoz neked az elkészítése. Nagyon ügyes vagy, tele ötletekkel.:)

Barbi konyhája írta...

Én sosem láttam a bonbonban a lényeget külsőre, míg a nagyok annyiszor le nem írták, de most is azt mondom, hogy nem minden a külső!! Nekem a legfontosabb ami érzek mikor megkóstolom, amúgy pedig ez a megoldás nagyon tetszik, mint ahogy a belőle kikerülő bonbonok is!!
Azért pedig külön elismerés illet, hogy ilyen frappánsan összedobtad őket mindenféle szuper kütyü nélkül! :) :)

Ibcsi írta...

Megkora ötlet!!! gartulálok szépek lettek nagyok!! Nagyon ügyi vagy, gratulálok!!

Jutka írta...

Nagyon guszta kis bombonok, már érzem is az ízét, a nugátos meg különösen tetszik. Ha jársz csíkban fussunk össze, úgy meg is tudsz kínálni :D

Fernel írta...

Ha forma beszerzését fontolgatod, akkor inkább egyből polikarbonát formát szerezz, ugord át a szilikont, a tofeffe formával már a lényeget megtanulod.
Én most szilikonossal dolgozom, de már néhány bonbonon túl látszik a gyengesége. Csak az vigasztal, hogy viszonylag olcsón megúsztam a tanulópénzt.

Fernel írta...

És hol a megjegyzés többi része?
Így is nyomkodom már tíz perce a frissítés gondot, hogy valahogy elmenjen a kommentem :(
A szóellenőrzésig ismer, aztán rányomok, akkor már nem adja fel a szóellenőrző űrlapot.
Kicsit dühös lettem, majd holnap folytatom a megjegyzést.
Hüpp- hüpp!

Katucikonyha, írta...

De jó, hogy kipróbáltad, külön örülök, ha ízlett a tonkabab. :-)))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...