2011. április 30.

Limeos,kokuszos habcsók




Sütikalandok 2. fordulójára készítettem ezt a sütit.Itt  is olvashattok róla,lényeg, hogy adva van egy alaprecept amit kiegészítve ezzel-azzal,alkotni kell belőle valami mást,lehetőleg ehetőt:)
Nem értettem pontosan,hogy ez az ezzel-azzal  csak  fűszerekre vonatkozik e vagy más hozzávalókat is lehet variálni,persze ami lényegében nem változtatja meg az alaphozzávalókat....jómagam  kissé kibővítettem,ha emiatt nem kerül be a játékba,belefojtom a bánatom ebbe a finom kis édes-savanykás csókocskába.

Hozzávalók:
Habcsók:2 tojás fehérje,10dkg porcukor,5 dkg kókuszreszelék
Krém: 10 dkg fehér csokoládé, 50 ml tejszín, 1 lime kifacsart leve, kevés lime héja reszelve
Bevonáshoz : 1 lime reszelt héja, 2 kanál kókuszreszelék

Elkészítése
: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Habzsákba kanalazzuk és sütőpapira halmocskákat nyomunk. Lassú tűzön,15-20 percig sütjük, majd eloltva a lángot a sütőben és ajtaját kissé nyitva hagyva, 1 órát száradni hagyjuk. A krémhez felforraljuk a tejszínt, félrehuzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a feltördelt csokoládét.Addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz, majd hozzáadjuk a zöld citrom reszelt héját és levét,összedolgozzuk és lehűtjük. A habcsókokat megkenjük a krémmel és összeragasztjuk. Oldalát, a krém iránt  beleforgatjuk a kókusz-zöld citrom reszelék keverékébe. 


11 kész,összeragasztott habcsók lett  ebből az adagból, krém pedig megmaradt  kb. 5 re  még ....szóval csókolhattam volna kisebbeket és akkor talált volna...mna,ez van,úgy sem ment kárba:)


2011. április 29.

Napraforgó



Limara  napraforgóját sütöttem meg,igaz nálunk napsugár lett a neve.Csak úgy kapkodták a sugarait,alig jutott kézre.A tészta ugyanaz maradt ,a kencét változtattam,juhtúrós paprikás lett,de rendeltek már olajbogyóst...szalámist...sajtost...:)

Hozzávalók: 
Tészta:50 dkg finomliszt,140 g joghurt, 3 evőkanál olaj,1 tojás, 1 evőkanál. cukor, 1,5 teáskanál só,   kb 1,8 dl víz, 2 dkg élesztő
Kence: 30 dkg juhtúró,4 evőkanál tejföl, 2 kanál paprika krém
 1 tojás és szezámmag a tetejére

A tészta hozzávalóit megdagasztottam és duplájára kelesztettem.A kencéhez kikavartam a juhtúrót a tejföllel és a paprikakrémmel.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam és 4 egyenlő részre osztottam.Az egyik tésztát kinyújtottam 2-3 mm vastagságú,kör alakúra,lekentem a kencével és egy másik kinyújtott  lappal befedtem.Egy lisztbe mártott poharat a kör közepére tettem és pizzavágóval felcsíkoztam a tésztát a pohárig.Minden sugarat kétszer megtekertem,fél órát pihenni hagytam majd felvert tojással lekentem és megszórtam szezámmaggal.Előmelegített sütőben 20 perc alatt sült ki.

Sajtos csirkemell,baconban.





Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell, 40 dkg  baconszalonna,30 dkg reszelt sajt,2 dl főzőtejszín,4 tojás, 4 kanál liszt,csirke fűszerkeverék,szárított  zöldség dara
Egy hosszúkás formát kibéleltem baconszeletekkel úgy ,hogy az oldalain kilógjanak.A csirkemellet csíkokra vágtam és fűszereztem.A tojásokat felvertem,a húscsíkokat egyenként lisztbe,tojásba mártottam és egymás mellé tettem a formába.Főzőtejszínnel meglocsoltam és megszórtam  bőven reszelt sajttal.Addig  rétegeztem,míg elfogytak a hozzávalók majd a kilógó baconszeleteket ráhajtottam.Alufóliával befedtem,előmelegített sütőben 30 percig sütöttem,majd egy tepsibe  borítottam,tetejét megszórtam szárított zöldség darával és visszatettem,míg az oldalai megpirultak.
Párolt bébi sárgarépával és brokkolival tálaltam.

2011. április 28.

Aranyló húsleves





Hozzávalók: 1 házi tyúk, 8 szál sárgarépa,4 szál petrezselyem,1 celler, 1 karalábé,1 nagy hagyma, 3 cikk fokhagyma,1 paprika,1 kis darab káposzta,2-3 rózsa karfiol,1 csokorpetrezselyem és celler levél vegyesen,só,szemes bors
 A megtisztított tyúkhúst( 1,3 kg volt) 6 liter  hideg vízben feltettem főni takarék lángon.Miután felforrt,szűrőkanállal leszedtem a habját és lassú tűzön két órát  főztem,majd hozzáadtam a zöldségeket ,sót,borsót és együtt újabb 2 órát főztem.A főzés valójában csak finom gyöngyözés volt,így nem lesz zavaros a leves,áttetsző,tiszta maradt.Félrehúztam,kiszedtem a húst és a zöldségeket,hagytam kissé ülepedni,majd leszűrtem.
Házi laskát forró vízbe tettem,2 percet főztem és 5 percet hagytam állni a forró vízben majd leszűrtem,hideg víz alá tartottam és hagytam lecsöpögni.Beletettem a levesbe és forrón tálaltam.

2011. április 27.

Nanaimo szelet


 


TücsökBogárnál láttam,nagyon finom édesség,köszönöm szépen a receptet
A krémhez soknak találtam a 25 dkg porcukrot,csak 10dkg tettem és számomra tökéletes lett.Dió is kimaradt most..de legközelebb nem hagyom ki.

Hozzávalók:
Alsó réteg:10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 5 evőkanál kakaó, 1 db tojás, 15 dkg darált keksz, 5 dkg durvára vágott mogyoró (vagy mandula, vagy dió), 15 dkg kókuszreszelék
Krém:10 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 4 dkg főzés nélküli vaníliás pudingpor, 25 dkg porcukor (nálam10 dkg )
Csoki bevonat:10 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg vaj

A vajat megolvasztottam,félrehúztam , hozzáadtam a cukrot,kakaót és a felvert tojást folytonosan keverve,nehogy kicsapódjon.Visszatettem a tűzre és alacsony hőfokon folytonos keveréssel 2-3 percig  főztem mig besűrűsödött.Félrehúztam,hozzáadtam a kókuszreszeléket és a darált kekszet.25 * 25 tepsi aljába nyomkodtam.
A krémhez a vajat habosra kevertem a porcukorral,hozzáadtam a pudingport és  a tejszínt addig keverve,míg kenhető krém lett.Rásimítottam a kekszes rétegre és lehűtöttem.
A csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam,lehűtöttem és a krémre kentem,villával hullámokat rajzoltam rá.

2011. április 26.

Sajttekercs




 



Hozzávalók: 12 db.Hochland  szeletelt sajt,10 dkg  reszelt sajt(Trapista),10 dkg sajtkrém,10 dkg vaj, 9 szelet gépsonka, 5 tojás, 1 kiskanál mustár, só, fehérbors, petrezselyem levél

Sütőpapírral bélelt ( a sütőpapírt le lehet kenni vékonyan olajjal, hogy ne ragadjon oda a sajt)  tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy, hogy kissé fedjék egymást, megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem, épp csak, hogy kissé összeolvadjon. Míg lehűlt, a megfőtt tojásfehérjét felapróztam, összekevertem a sajtkrémmel, a  petrezselyemmel ,  sóval, borssal ízesítettem, majd rákentem a sajtra és befedtem a sonkaszeletekkel. A tojássárgáját kikavartam a vajjal , a kiskanál mustárral , sóval,  majd a sonkára kentem. Szorosan feltekertem , fóliába csomagoltam és lehűtöttem. Éles késsel szeleteltem.
Ötlet innen .

Diós kocka



Nagyon szeretem a diós krémeket,Edó nál látott diós torta rögtön beindította az ízlelő bimbóimat.Ebben a formában készítettem el,a krém tőle van.Nagyon fincsi lett,köszönöm.

Hozzávalók:
Piskóta: 5 tojás,15 dkg liszt,15 dkg cukor,csipet só
Krém: 4 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 kanál cukor, 20 dkg darált dió, 4 dl tejszín, 10 g       zselatinpor  + 0,5 dl. tej , rumaroma, barackíz
Csokiöntet :10 dkg cukor,3 kanál kakaó,1 kanál étkezési keményítő,1 dl víz

A piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törtem ,hozzáadtam a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertem,míg egy laza,könnyű  krém lett ( ez eltarthat 10-15 percig ). Ekkor beleszitáltam a lisztet és könnyű mozdulatokkal összekavartam.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben,25 perc alatt készre sütöttem.

A krémhez a 2 tojás sárgáját kikavartam a  pudingporral majd hozzáadtam a cukrot és a  tejet .Lassú tűzön,állandóan kevergetve addig főztem míg besűrűsödött.Lehűtöttem,hozzáadtam a diót,rumaromát és a felvert tejszínt. A zselatint  elkevertem  0,5 dl hideg tejben,felforrósítottam,hogy a zselatin feloldodjon majd kissé lehűtöttem és a  krémhez kavartam.

A csokiöntethez a cukrot,a kakaóval és a keményítővel összevegyítettem ,felöntöttem a vízzel és csomómentesre kavartam.Lassú tűzön ,folyamatosan keverve10 percig főztem.Vastag állagú,de folyékony csokiöntetet kapunk.

A kihűlt piskótát 2  lapba vágtam, mindkettőt megkentem házi baracklekvárral.A krém háromnegyedét az alsó lapra kentem,rátettem a másodikat és bevontam a megmaradt krémmel.Leöntöttem a csokiöntettel és megszórtam darált dióval.

2011. április 25.

Cipóban sült sonka



Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1,5 dl víz, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 2 dkg élesztő; a töltelékhez: 50 dkg sonka; a lekenéshez: 1 tojás

Elkészítése: A langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk az élesztős vizet, a tojást, a tejfölt, az olvasztott vajat, a sót és megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és hosszanti irányban rátesszük a sonkát, a tészta oldalait pedig ráborítjuk úgy, hogy a tészta egymásra kerüljön. A fölösleget levágjuk és az egészet átfordítjuk. A maradék tésztával  kidíszítjük a cipót és lekenjük felvert tojással. 30 percig pihenni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.



 

2011. április 22.

Húsvéti rétes muffin


Húsvéti reggelinek is megállja a helyét,annál inkább,hogy a látszat ellenére pillanatok alatt megvan ,nem kell sokat babrálni vele.Hozzávalókban is átlagos,de  készen mégis ünnepi hangulatot ad.

Hozzávalók: 3 réteslap, 5 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg sonka, 8 dkg sajt, 1 paradicsom, só, bors; a tetejére: 5 dkg sajt
Elkészítése: A réteslapokból egy kör alakú szaggatóval kivágunk 18 kört. Mindegyiket lekenjük olvasztott vajjal és hármat-hármat  egy-egy muffin forma aljába helyezzük. A sonkát kockára vágjuk és szétosztjuk a muffinokban. Mindegyikbe egy-egy tojást ütünk, sózzuk, borsozzuk, majd befedjük a reszelt sajttal és egy-egy cikk paradicsommal. Előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Hidegen- melegen egyaránt tálalhatjuk.

Tetejükön látható  metélt a réteslap maradékaiból van,a  kislányom átvágta a laskavágó gépen és rászórta,még a végén jól is mutatott vele:)

2011. április 21.

Tojáslikör



Hozzávalók: 5 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2,5 dl tej, 3 dl sűrített tej, 4 dl vodka, 1 vanília rúd

Elkészítése: A vanília rúdnak kikaparjuk a magjait, hozzáadjuk a tejhez és felforraljuk. A tojássárgát kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sűrített tejet és folytonosan kavarva beleöntjük a forró tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vodkát és üvegbe töltve, felhasználásig hűtőben érleljük.  




2011. április 20.

Cárnametélt házilag





Ha már falusi udvarban,házi kukoricán nőtt tyúkot kaptam ajándékba és mellé még az utolsó tojásait is,vétek lenne majd a levesébe üzleti laskát főznöm.Kerek 15 perc munkámba került,a pihentetési és szikkadási időt nem számolva persze.Remélem finom ,aranyló húsleves fog gőzölögni belőle az ünnepi asztalunkon.

Hozzávalók: 10 dkg liszt,1 tojás,csipet só
A lisztet rászitáltam a deszkára,közepébe ütöttem a tojást ,beletettem a csipet sót és összegyúrtam a tésztát.5 percet pihenni hagytam majd vékonyra kinyújtottam és felcsíkoztam.Szikkadni hagytam újabb 5 percet  és géppel fölvágtam.Tiszta konyharuhán száradni hagytam.

Kreatív blogger díj


Edó  tisztelt meg ezzel a díjjal.Nagyon örültem neki,hisz kevés ideje írom ezt a blogot és máris díjat kapok  egy olyan blog írójától mely kinézetében és tartalmában is nagyon színvonalas..Köszönöm szépen és legyen Ö az első akit én kitüntetek 
judit60 is megtisztelt ezzel a díjjal,köszönöm szépen.


A szabályok: 10 dolgot árulj el magadról, amit szeretsz csinálni és add tovább a díjat 10 bloggertársadnak, akiket szívesen látogatsz és kreatívnak tartasz.

10 dolog amit szeretek csinálni:

 1.összebújni a kislányommal és pletykálni
 2.sütni-főzni
 3.kertészkedni
 4.családommal kirándulni
 5.tó partján pihenni, a víz tükrében csodálni este a holdfényét reggel a tájat
 6.olvasni
 7.jó filmet és tudományos adásokat nézni
 8.hörcsögünkkel és papagájunkkal foglalkozni
 9.házi készítésű ajándékokat,ajtókoszorúkat készíteni
10.vezetni és zenét hallgatni.

Nektek adom tovább,ha nem is írtam még mindenki blogjába,de figyelemmel kísérem a bejegyzéseiteket,fogadjátok szeretettel.


 1.Edó
 2.zsuzsiga
 3.Csiperke
 4.Alíz
 5.Illeskrisz
 6.Bianka
 7.Ottis
 8.DebiGabi
 9.Gál Edith
10.sedith

2011. április 19.

Sajtos vendégváró




Hozzávalók:25 dkg liszt,12,5 dkg margarin,kb.1 dl tejföl,1 teáskanál só, 10g szalakáli
Tetejére: 1 tojás,reszelt sajt
A lisztre rászórom a sót és a szalakálit és szétmorzsolom a margarinnal .Annyi tejfölt gyúrok hozzá mig összeáll,puha tészta legyen.1 cm vastagra kinyújtom,kis háromszög formával kivágom,lekenem tojással és belemártom a reszelt sajtba.Előmelegített sütőben 15 -20 perc alatt sült meg.Sütés közben erős a szalakáli illata de ha kihűl már nem érzik.

Csavart pikáns rudacskák






Hozzávalók:
Tészta:50 dkg liszt, 150 g joghurt, 1 tojás, 4 kanál olaj,1 kanál cukor,1,5 teáskanál só, 20 g élesztő, 2 dl tej
Töltelék:12,5 dkg vaj,1 kanál piros arany,10 dkg reszelt  sajt, 2 szál ,kb. 20 cm-es száraz kolbász,10/10 dkg fekete és zöld olajbogyó
Tetejére: 1 tojás,szezámmag
A lisztet egy tálba szitáltam,közepébe mélyedést csináltam,beleöntöttem a langyos tejet,a kanál cukrot  és belemorzsoltam az élesztőt,hagytam kicsit felfutni majd hozzáadtam a tojást,joghurtot,4 kanál olajat,sót és megdagasztottam .Konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem.Fél centis vastagságúra  nyújtottam,felére rákentem a piros arannyal elkevert vajat,szétosztottam rajta a vékonyra szeletelt kolbászt,felaprított olajbogyókat és a reszelt sajtot.Az üres felét ráborítottam,pizzavágóval rudacskákat vágtam és mindegyiket megcsavarva tepsibe tettem.Fél órát újból kelesztettem,majd felvert tojással megkentem és  szezámmaggal szórtam .Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sült meg.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...