2011. június 23.

Macaron



TücsökBogár receptje szerint készítettem el ,köszönöm szépen.

Hozzávalók:10-11 dkg tojásfehérje,10 dkg őrölt mandula, 20 dkg porcukor, 4,5 dkg kristálycukor
  Krém: 10 dkg étcsoki, 1 dl. tejszín

A tojásfehérjét egy napig szobahőmérsékleten állni hagytam. Az őrölt mandulát és a porcukrot átszitáltam.A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá vertem majd hozzákevertem a porcukros mandulát.Habzsák segítségével halmokat nyomtam sütőpapírra és 1 órát szikkadni hagytam. 150 fokon 12 perc alatt megsütöttem.2-2 darabot krémmel összeragasztottam.
A krémhez a tejszínt felforrósítottam és hozzáadtam a feltördelt csokoládét,hagytam míg elolvad majd egynemű krémmé kavartam és lehűtöttem.



2011. június 21.

Kolozsvári turókrém



Hozzávalók: 20 dkg juhtúró,  15  dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál tejföl, só, bors,metélőhagyma

A kolozsvári szalonnát felkockáztam és zsírjára sütöttem.A visszamaradt zsírral együtt lehűtöttem és hűtőben megdermesztettem. A vöröshagymát apróra vágtam. A juhtúrót kikavartam a 2 kanál tejföllel ,hozzáadtam a kisült kolozsvári szalonnát és zsírját ,a hagymát ,fűszereztem és habosra kevertem.Metélőhagymával díszíttettem és paprikával  tálaltam..

2011. június 20.

Diós-karamelles fagylalt




Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 vaníliacukor, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl
Öntet: 10 dkg cukor, 10 dkg dió,2 dl tejszín

Az öntethez a cukrot karamellizáltam,hozzáadtam a darabosra vágott diót,kissé pergeltem és felöntöttem a tejszínnel,sűrűsödésig főztem,majd jól lehűtöttem.

A tojás sárgáját kikavartam a cukorral ,a vaníliás tejjel sűrűsödésig főztem és lehűtöttem.
A tejszínt felvertem ,hozzáadtam a tejfölt, a  krémet és habosra kevertem .Dobozba tettem és lefagyasztottam,félóránként átkeverve.Kb. 2 óra múlva ráöntöttem a már jól kihűlt,vastag karamell-dió öntetet,lazán összekavartam és újabb 2 órára lefagyasztottam.
 

2011. június 18.

Magyaros újburgonya kolozsvári szalonnával










Hozzávalók:1 kg apró  újkrumpli,  25 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma,2 cikk fokhagyma, 1 piros paprika, 1 csokor petrezselyem levél, só,bors

A kolozsvári szalonnát apró kockákra vágtam,  zsírjára sütöttem és szűrőkanállal kivettem a zsírból.A hagymát és a paprikát apróra vágtam és megdinszteltem a visszamaradt zsírban, a végén hozzáadtam az összetört 2 cikk fokhagymát.Az újkrumplinak lekapartam a vékony héját  és összekevertem a dinsztelt hagymás paprikával,megszórtam apróra vágott petrezselyem  levéllel ,fél dl vizet öntöttem rá és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem,tetejét megpirítottam.Salátás tálba tettem, rászórtam a kolozsvári szalonnát és kevés friss petrezselyemlevelet.


2011. június 16.

Néró



Az nlc fórumról van ez a recept,nagyon meg vagyok vele elégedve.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg ráma margarin,18 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor,  1 citrom reszelt héja; a krémhez 10 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín; a tetejére: 7 dkg étcsokoládé, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: A margarint szobahőmérsékleten puhulni hagyjuk, majd habosra keverjük a porcukorral. Mikor jó krémes, egyenként beledolgozzuk a  tojássárgákat, majd a vaníliás cukrot, a citromhéjat és legvégén a lisztet. Habzsák segítségével diónyi halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe és 10-12 perc alatt, közepes lángon megsütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, és addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz. Félrehúzzuk és többször átkavarva hűlni hagyjuk, majd két-két süteményt krémmel összeragasztunk. A megmaradt csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és belekavarjuk az olajat, majd kiskanál segítségével, vékonyan a sütemények tetejére csorgatjuk. 

2011. június 15.

Saláta leves




Hozzávalók:2 fej saláta, szalonna, 2 szál zöld fokhagyma, 1 kanál liszt, só,őrölt pirospaprika,  fél l tej, zöld kapor,  2 tojás, tejföl, ecet 

A szalonnát kockára vágtam és zsírjára sütöttem,ekkor beletettem az apróra vágott fokhagymát,mikor kissé megpirult rászórtam a kanál lisztet ,kevés őrölt pirospaprikát és beletettem az apróra tépkedett salátát.Addig kavartam,míg összeesett , felöntöttem a fél liter tejjel és 1.5 liter  vízzel.Sóval és kevés,apróra vágott zöld kaporral ízesítettem.2 tojásból rántottát sütöttem,apró kockákra felvágtam és mikor megfőtt a saláta ,hozzáadtam a leveshez. Tálaláskor tejföllel és ecettel ízesítettük még.


2011. június 14.

Mascarponés krém eperrel




Hozzávalók:  25 dkg mascarpone, 5 dkg fehércsokoládé, 2 dl tejszín,  10 dkg porcukor, 40 dkg eper tejcsokireszelék

A fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.A mascarponét kikavartam 5 dkg porcukorral,hozzáadtam a fehércsokit és a felvert tejszínhabot. 20 dkg epret összeturmixoltam 5 dkg porcukorral és 20 dkg ot darabokra vágtam.Pohárba rétegeztem az epret, krémet és az eperöntetet, reszelt tejcsokival  díszítettem.
Jól lehűtve tálaltam.


Ebből az eperből készítettem  a desszertet és  egy újabb adag bodzás eperlekvárt .





2011. június 12.

Majonézes saláta özgerinc formában




Leves zöldség hasznosítására készítettem ezt az előételt.Mivel a megszokott boeuf  saláta most nem kívánkozott ,de a finom sárgarépát azért föl akartam használni és valami ünnepiesebb fogásra is szükség volt,így kapóra jött ez az ötlet.

Hozzávalók: 25 dkg levesben főtt sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 20 dkg sonka, 5 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl húsleves, 10 g zselatin,fehérbors, mustár,citromlé
A tojásokat megfőztem, a sárgarépát és a sonkát kockára vágtam.A zselatint a húslevesben feloldottam,felforrósítottam és lehűtöttem.A majonézt elkevertem a tejföllel,ízesítettem  borsal,mustárral és citromlével, belekevertem a zselatint végül a zöldséget és a sonkát. Fóliával bélelt őzgerinc formába öntöttem felét,ráhelyeztem a megpucolt egész tojásokat és  a megmaradt adaggal betakartam. Egy éjszakára hűtőben dermesztettem.Másnap éles késsel szeleteltem és díszítettem.


2011. június 10.

Bodzás eperfagyi





Hozzávalók: 3 dl tejszín, 2 dl bodzaszörp, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál étkezési keményítő, 5 dkg cukor, 30 dkg eper

Elkészítése: A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt és a bodzaszörpöt, majd  sűrűsödésig főzzük. Jól lehűtjük és 1 órára fagyasztóba rakjuk, míg kásás állagú lesz. Az epret villával kissé összetörjük és belekavarjuk a főzött krémbe. A tejszínt felverjük és előbb csak felét, majd a többit is, lazán beledolgozzuk a fagylaltba. Dobozba símítjuk, berakjuk a fagyasztóba s félóránként átkavarjuk. 

 Nagyon finom, krémes állaga lesz, az íze mennyei( már aki szereti a bodza-eper kombinációt).


2011. június 9.

Ki hogyan szeret főzni?


Ki hogyan szeret főzni? - Három kedves blogtársam kért fel a játékra :EszkimóÉva és Kati .  A megadott válaszok közül lehet választani - pl. kivastagítod azt a választ, ami érvényes rád -, illetve lehet "magyarázkodni" is.

A. Hogyan választod ki, mi kerüljön az asztalra?
  1. Recept alapján, ezt követően vásárolom meg a hozzávalókat
  2. Az otthoni alapanyagokat felhasználva, kiegészítve
  3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)
Van,hogy tetszik egy recept és megveszem a hozzávalókat és van,hogy otthoni  alapanyagokból  főzök.
 
B. Hogyan főzöl és blogolsz?
  1. Főzés közben fotózok, jegyzetelek
  2. Főzés után fényképezkedek és leírom a receptet
  3. Másként / változó (mondd el, hogyan?)
Főzés közben nem jegyzetelek ,fotót néha közben,de általában utána készítek.

C. Milyen alapanyagokat használsz?
  1. Kizárólag a legjobb minőséget - függetlenül az árától
  2. A legolcsóbbat, függetlenül a minőségtől
  3. Középminőséget - figyelek az árakra és a minőségre egyaránt
Figyelembe veszem az árat,de  a minőség az elsődleges szempont.

D. Mennyire tartod be a receptben előírtakat?
  1. Teljes mértékben
  2. Egyáltalán nem figyelem
  3. Esetenként hozzáadok/kihagyok belőle
Van amikor teljes mértékben(általában süteményeknél) és van amikor az ötletet veszem és magam kombinálom.

E. Mennyire hasznosítod a fölöslegesnek tűnő adalékokat? (süteménylapok szélei, tojás egyik része - sárgája, fehérje stb...)
  1. Kidobom/elöntöm
  2. Tárolom amíg felhasználásra kerül
  3. Azonnal felhasználom
Ha tudom,hogy utólag biztos felhasználom,akkor tárolom,ha nem,akkor másként hasznosítom.Ki ,semmilyen formában nem dobok ételt-ételmaradékot( továbbítom olyanoknak,akik állatoknak adják)

Felkérem a játékra: Edót, Biankát

Bodzaszörp



Hozzávalók:10 db bodzavirág, 1 kg cukor, 3 citrom,1 lime,  5 l víz

Fél kg cukrot karamellizálok, felöntöm 1 l vízzel,hozzáadom a maradék fél kg cukrot és felfőzöm.Az üvegkannába beletöltök 4 l vizet,belevágom a citromot és limeot  ,belerakom a bodzavirágokat és felöntöm a kihűlt karamellszörppel.Lefedem és 3 napig érlelem,majd gézen átszűrőm és üvegekben ,hűtőben tárolom.
Vízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk.




2011. június 8.

Citromfagylalt


Latsiától kaptam ezt a szilikonos jégkrémformát .Blogszülinapja alkalmából sorsolt és egyike voltam a szerencséseknek.Nagyon szépen köszönöm , kislányom nevében is,aki nagyon örült neki,hisz bevallom,sosem készítettem fagyit,így most eljött az ideje,hogy ügyeskedjek.Persze,hogy megkérdeztem,milyen ízesítésben kér és nagy meglepetésemre ,citromosat és nem csokisat óhajtott.Egyelőre! :) Nagyon  ízlett neki ,ragyogtak a szemei és végig mondogatta,hogy húú.ez dee fiincsii:)



Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 3 dl 10% os görög joghurt, 1 citrom,1 lime

A tejszínt lassú lángon felforrósítottam,addig a tojások sárgáját habosra kavartam a cukorral,majd lassan adagolva hozzáadtam a tejszínt  és sűrűsödésig főztem.Lehűtöttem és fél órára fagyasztóba tettem. Fél óra után kivettem,hozzáadtam a citrom és a lime kifacsart levét és kevés reszelt héját majd kézi habverővel  krémes habbá vertem ,a végén hozzáadva a joghurtot is.A jégkrémformát megtöltöttem  ,a többit pedig dobozban tettem a fagyasztóba,félóránként átkavartam.


Sajtos rolád




Húsvétkor készült ez a rolád,de csak most került rá sor,hogy posztoljam.Könnyű ,sajtos előétel, hidegen vagy melegen lehet tálalni.Mi akkor hidegen ettük, de szerintem melegen sokkal finomabb.

Hozzávalók:
Piskóta: 5 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg sajt, 4 dkg ráma margarin, 0.4 dl olaj, 5 dl tej, 1 kiskanál só
Töltelék: 2 dl 25 % os tejföl, 20 dkg sajt( nálam most 10 dkg mozarella,10 dkg trapista)
A piskótához, besamel mártást készítettem (margarin,olaj,liszt ,só, tej).Forrón még belekavartam 10 dkg reszelt sajtot és hűlni hagytam.Az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem.Egyenként a hideg besamelhez kavartam a tojások sárgáját majd lazán beleforgattam a kemény tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt gáztűzhely tepsijébe öntöttem és lassú tűzőn 20-25 perc alatt megsütöttem.( sütés közben felpúposodik,de   mikor kivesszük ,visszaereszkedik). Nagyon vizes konyharuhára borítottam( az alja kerüljön felül, így a  barna résztől mintás lesz majd  a rolád közepe) lehúztam a sütőpapírt( ha esetleg nem akar lejönni,bőven meg kell vizezni a papírt , kicsit hagyni  majd lassan lehúzni róla)  konyharuhával együtt szorosan feltekertem és úgy hagytam kihűlni.

Miután kihűlt,lekentem tejföllel,rászórtam a reszelt sajtot és visszatekertem a konyharuhába( ezúttal,persze csak kívül) és egy éjszakára hűtőben tároltam.Másnap felszeleteltem
Ízlés szerint hidegen vagy melegen lehet tálalni.Ha melegen tálalom,akkor az egész rudat lekenem kevés olvasztott vajjal ,  sütőbe teszem 10 percre  és utána szeletelem, de  felszeletelve,mikróban is át lehet melegíteni,amíg a sajt felolvad kissé.


2011. június 7.

Dagasztás nélküli kenyér

 



Hozzávalók: 45 dkg  liszt, 3,75 dl víz, 1 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő

Elkészítése: a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vizet, a sót és az összemorzsolt élesztőt, majd gyors mozdulatokkal  összekeverjük, de nem dagasztjuk (a tészta állaga lágy lesz). Letakarva, 12 órát kelni hagyjuk a szoba hőmérsékletén. Ekkor egy konyharuhát vastagon belisztezünk, a tésztát ráborítjuk és széleit a közepére hajtjuk, majd 1 órát pihentetjük. Ezalatt a sütőbe teszünk egy fedeles öntött vaslábast vagy jénai tálat, együtt felforrósítjuk, majd a tésztát a  konyharuha segítségével a forró tálba fordítjuk és lefedjük. A kenyeret 190 fokon, 30 percig lefedve, majd 25 percig fedetlenül sütjük.

2011. június 6.

Epres pavlova







 Ez a torta,az orosz balett táncosnőről Anna Pavlovárol kapta a nevét,aki 1926 és 1929 ben  Ausztráliában és  Új-Zélandon turnézott.Ezt követően  kezdték készíteni a tortát ,sőt a két ország  nemzeti desszertjeként lett ismeretes.
 A hagyományos Pavlova összetevői:felvert tojásfehérje, cukor, ecet, kukoricaliszt, tejszínhab, gyümölcs.
Én a tojásfehérje lapot lekentem négy kanál bodzás eperlekvárral.

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor,1 evőkanál étkezési keményítő,1 teáskanál ecet,csipet só,
4 evőkanál bodzás eperlekvár, 2 dl. tejszín, ízlés szerinti mennyiségű  eper ,bodzavirág,tortazselé


A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem,lassan adagolva a porcukrot,a végén pedig a keményítőt és az ecetet.Olajjal lekent  sütőpapira kanalaztam a habot  úgy, hogy közepe kissé mélyebb legyen.Előmelegített sütőben,alacsony fokozaton 30 percet sütöttem.Mikor kihűlt, közepére kanalaztam az eperlekvárt, rákentem  a tejszínhabot és kiraktam eperrel . Az epreket tortazselével vontam be  és bodzavirággal díszítettem.




Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...