2011. szeptember 29.

Karfiollal töltött paradicsompaprika


Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika (gogos), 2 nagyobb fej karfiol, 3 l víz, 3 dl ecet, 15 dkg cukor, 3 evőkanál só, 1 evőkanál szemes bors, 2 evőkanál mustármag, 5-6 babérlevél,  zellerlevél, torma, szalicil

Elkészítése: a paradicsompaprikáknak levágjuk a száras részét, kicsumázzuk és megmossuk. A karfiolt rózsáira szedjük  és szintén megmossuk. A vizet felfőzzük a sóval, a cukorral, az ecettel és a fűszerekkel. Mikor a víz forr, rendre, amennyi egyszerre belefér a fazékba, beletesszük a karfiol rózsákat, majd a  paradicsompaprikákat és 1 percig  hagyjuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a paradicsompaprikákat megtöltjük a karfiollal és tiszta üvegkannákba rakjuk jó szorosan. Zellerlevelet és tormát teszünk közéje. A vízbe kevés szalicilt főzünk és feltöltjük vele az üvegeket. Lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

2011. szeptember 28.

Csokis keksztorta





Tegnap készült ez a torta, kislányom 15. születésnapjára,lévén egyik nagy csokis kedvence. Isten éltessen drága kincsünk ! :)
Recept itt.

2011. szeptember 23.

Mágnás diós



Nagyon kedvenc süteményem,  eddig más recept szerint készítettem,de a rácsok mindig belesüppedtek a diós krémbe. Ízre  tökéletes volt,de látványra nem annyira.Barbi -nál láttam nemrég a sütit, a recept  kicsit más és így már tökéletesen működött. Köszönöm Barbi.:)

Hozzávalók:
Tészta:32 dkg liszt,1 cs. sütőpor,1 egész tojás,20 dkg zsír,10 dkg cukor,1 cs. vaníliás cukor,1 citrom leve és héja
  Krém: 3 tojás, 20 dkg darált dió,3 szelet reszelt tejcsoki,18 dkg cukor
 1 üveg baracklekvár
Tetejére: 1 tojás sárgája ,kevés víz

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, 2/3 kinyújtottam ,sütőpapiros tepsibe tettem és megkentem   a  baracklekvárral . A csokit lereszeltem és összekevertem a darált dióval. A tojássárgákat fehéredésig kevertem a cukorral, a tojásfehérjéket kemény habbá vertem végül az egészet összekevertem  és rákanalaztam a lekvárra.A megmaradt tésztát kinyújtottam,derelyevágóval felcsíkoztam és a sütemény  tetejét berácsoztam vele.Tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőben kisütöttem.

2011. szeptember 22.

Tiramisu

Tiramisu tojással

Hozzávalók: 30 db babapiskóta, 2 dl kávé, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 dl tej, 3 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 10 g zselatin, 1 evőkanál kakaó

Elkészítése: A tojássárgáját fehéredésig kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejet és vízgőz fölött tejföl sűrűségű krémmé főzzük, majd lehűtjük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük. A mascarponét kikavarjuk, kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt tojáskrémet, a feloldott zselatint és végül a kemény habbá vert tejszínt. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk és egy tálca aljára rakjuk, rákenjük a krém felét, erre rakunk még egy sor kávéba mártott piskótát és befedjük a megmaradt krémmel. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a tetejét megszórjuk a kakaóval és szeletekre vágva tálaljuk.
 



Tiramisu tojás nélkül

Hozzávalók: 30 db babapiskóta, 2 dl kávé, 1 tasak vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 10 g zselatin, 3 dl tejszín, 1 evőkanál kakaó

Elkészítése: A pudingport összevegyítjük a cukorral, felöntjük a tejjel és sűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük. A tejszínt felverjük és előbb a felét, majd a többit is belekeverjük a már kihűlt pudingba és végül hozzáadjuk a feloldott zselatint is. A babapiskóták felét a kávéba mártjuk és egy tálca aljára rakjuk, rákenjük a krém felét, erre rakunk még egy sor kávéba mártott piskótát és befedjük a megmaradt krémmel. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, másnap pedig a tetejét megszórjuk a kakaóval és szeletekre vágva tálaljuk.

2011. szeptember 21.

Zakuszka




Az  Erdélyben olyan jól  ismert zakuszka örmény eredetű  étel,aminek a receptjét minden háziasszony maga alakítja ki saját ízlés szerint.Elkészítése szinte egy egész napot igénybe vesz,amíg a zöldségeket előkészítjük és magát a zakuszkát is jól meg kell főzni amíg a tetejére feladja kissé az olajat.Ez ennél az adagnál 2.5- 3 órát is igénybe vesz.

Hozzávalók:
5 kg paradicsompaprika(gogos) - 3.5 kg lesütve,megpucolva
5 kg padlizsán( vinetta) - 3.5 kg lesütve,megpucolva
2 kg sárgarépa( murok) - 1.5 kg megpucolva
1.5 kg fehér hagyma - 1.3 kg megpucolva
1 l. házilag főzött paradicsomlé
1 l olaj
só,bors,babérlevél,2 evőkanál cukor
 1 kiskanál szalicil

A padlizsánt lesütöttem és megpucoltam. A paradicsompaprikát  kissé lesütöttem, edénybe rétegeztem és lesóztam,hogy jól beizzadjon,majd a héját lepucoltam és megmostam.A sárgarépát és a hagymát megpucoltam és sós vízben roppanósra főztem. Ezek után az összes zöldséget ledaráltam és az olajban főni tettem előbb a paradicsompaprikát, sárgarépát és a hagymát,majd kb. 1 óra után  a padlizsánt  és a paradicsom levet .Állandó keverés mellet jól összefőztem, fűszereztem.Miután eloltottam a tűzet alatta,belekevertem egy kiskanál szalicilt.Azonnal tiszta,forró üvegekbe raktam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
35 kisebb-nagyobb üveggel lett ebből az adagból.

2011. szeptember 16.

Elefánt könnycsepp



Könnyű,finom sütemény,nincs vele sok macera.Első tejszínes pudinggal(sokkal finomabb az összhatás),alsó pedig vaníliással készült.
Recept  Edótól( Édes otthonunk némi sóval), köszike.

Hozzávalók:
Piskóta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, 3 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor
Krém: 2 csomag tejszín ízű pudingpor,  7 dl. tej, 5 evőkanál porcukor, 1csomag  vaj
 2 banán

A piskótához  tojássárgákat a cukorral habosra kevertem ,hozzáadtam a kakaót, a sütőporral elkevert lisztet, és az 1 evőkanál cukorral kemény habbá tojásfehérjéket. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítottam és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem Még melegen liszetezett konyharuhára borítottam és feltekertem.
A pudingporokat tejben megfőztem, kihűtöttem, majd hozzákevertem a cukorral habosra kevert vajat. A piskótát  megkentem a krémmel, szélére 2 banánt fektettem  hosszában visszatekertem.
Porcukorral és csokidarával szórva tálaltam.


2011. szeptember 15.

Csőben sült karfiol


A recept Poly : Egyszeű és finom  blogjáról  van, semmit nem változtattam rajta..Az ő szavaival élve: "A teteje ropogós, a belseje krémes, kell ennél jobb? :)"
Köszönöm Poly!

Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 2,5 dkg vaj, 2,5 dkg liszt, 3 dl tej,15 dkg sajt,só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

A karfiolt rózsáira szedtem és forró vízbe téve roppanósra főztem.Egy tálat kivajaztam,  zsemlemorzsával beszórtam és beletettem  a karfiol rózsákat.
A besamel mártáshoz 2,5 dkg vajat felolvasztottam, amihez 2,5 dkg lisztet kavartam és világos rántást készítettem . Kicsit   hűlni hagytam  és csomómentesre kavartam a tejjel majd a tűzre visszatéve sűrű szósszá főztem.  Levéve a tűzről borsal,szerecsendióval és egy kevés sóval fűszerezem.Kicsit hűlni hagytam a mártást majd  két egész tojást egyesével belekevertem.
A mártást, a karfiolra öntöttem, majd megszórtam egy kevés zsemlemorzsával és jó vastagon reszelt sajttal.
35 perc alatt forró sütőben sütöttem.

Díj

 "A szép blogok, amikben van némi extra" 



Szabinától, Trollanyutól, Évától, kaptam a díjat,nagyon szépen köszönöm,hogy gondoltak rám.

Továbbadom Tücsinek, fogadd szeretettel.

2011. szeptember 10.

Gulyáskrém



Évek óta készítek gulyáskrémet ezzel a recepttel.Az adag elég nagy,de jövő nyárig kitart,semmiféle tartósítószer nélkül.Ételek ízesítésére használom,de sima vajas kenyérrel  is nagyon finom.

Hozzávalók: 5 kg paradicsompaprika(gogos), 5 db. csípős paprika, 2 kg. vöröshagyma, 1 kg. zeller gumó, 2 fej fokhagyma, 1 liter házilag főzött paradicsomlé,2 dl olaj, só,szemesbors, köménymag,babérlevél,cukor

A zellert és hagymát megpucolom,elsőt szeletekre vágom,másodikat egészben hagyva,forrástól számítva 5 percet főzöm.Addig a paradicsompaprikát megmosom és fölvágom,majd ledarálom  a közben kihűlt zellerrel és hagymával együtt.Olajon, együtt párolom kb. 1 órát.Kissé hagyom lehűlni és botmixerrel pürésítem.Ekkor kapja a szép narancssárga színét(régebb paradicsom passzírozón átpasszíroztam,de úgy piros maradt.)Hozzáadom a liter paradicsomot és gézbe kötve 2 kanál szemesborsót,2 kanál köménymagot, 5-6 babérlevelet , 2 fej összetört fokhagymát és újból főni  teszem.Sóval és cukorral ízesítem,amíg eltalálom a számomra legmegfelelőbbet.Kb. fél órát főzöm majd  tiszta,forró üvegkannákba teszem és fedetlenül  hideg sütőbe rakom,lassú tűzön 30 percig dunsztolom,míg bebőrözik kissé.Ekkor lezárom az üvegeket és jól betakarva,száraz dunsztban hagyom kihűlni.3. nap még langyosak voltak az üvegek.Nem használok tartósítószert hozzá és mindig elálltak. 21 db. üveggel lett ebből az adagból.

2011. szeptember 9.

Karalábéleves húsgombóccal


  
Régen,mindig húsgombóccal készítettem a karalábé levest,aztán egyszerűsítettem és csak magára,betét nélkül.  Sedith   eszembe juttatta és a mostani adag újból úgy készült mint régen.

Hozzávalók: 2 karalábé, 2 sárgarépa,1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 2 dl tej, 1 csokor petrezselyem zöld, só; a húsgombóchoz: 35 dkg darált hús, 5 dkg rizs,1 hagyma, 1 tojás, só,bors, fűszerpaprika; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

ElkészítéseA hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát és karalábét, sózzuk, majd  felöntjük vízzel és felfőzzük. Közben a darálthúst összevegyítjük az apróra vágott hagymával, a megmosott rizzsel és a tojással. Sóval, borssal, kevés fűszerpaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. A masszából és gombócokat formázunk és befőzzük a levesbe. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és behabarjuk vele az ételt. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és kiforraljuk. Eloltjuk a lángot alatt és mikor  kicsit lehűlt, 2 tojássárgáját elkavarunk kevés levessel és visszatöltve, ezzel gazdagítjuk az ételt.



2011. szeptember 8.

Snidlinges karfiolkrém






Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 2-3 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling, só,bors; a majonézhez: 1 tojás sárgája, 2 dl olaj, kávéskanál mustár ,só; a tálaláshoz: paradicsom, snidling
 
Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Míg fő,elkészítjük a majonézt. A tojássárgájához hozzáadjuk a csipet sót, a mustárt és folytonosan kavarva, vékony sugárban hozzáadjuk az olajat. A karfiolt leszűrjük és hűlni hagyjuk. A snidlinget megmossuk és apróra vágjuk. A kihűlt karfiolt összeturmixoljuk vagy késsel pépesre vágjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a karfiolt, a snidlinget majd sóval és borssal ízesítjük.
 Ugyanaz,csak apróra vágott vöröshagymával snidling helyett.


2011. szeptember 7.

Paprika krém


Ételek ízesítésére használom.Van amikor nem passzírozóm át,csak darálom,az ízén nem változtat,csak így krémesebb az állaga.

Hozzávalók: 12 paradicsom paprika(gogos), 12 kápia paprika, 3 kövér zöld paprika, 1-2 csípős paprika, 2 zeller gumó, 1/2 liter paradicsomlé, 1 pálinkáspohár cukor, 1 pálinkáspohár ecet, 1 dl olaj, só

A paprikákat  megmostam és fölvágtam,a zeller gumót megpucoltam és felkockáztam majd ezeket ledaráltam. Az olajon  fél órán át pároltam ,állandóan kavarva .Félrehúztam és hűlni hagytam majd paradicsom passzírozón átdaráltam .Újból feltettem főni,hozzáadtam a fél liter paradicsomlevet,cukrot,ecetet ,sót és felfőztem.Tiszta,száraz üvegkannákba tettem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

2011. szeptember 6.

Béka süti



Gyerekek nagy kedvence,de nem szívesen veszem ,mert többnyire süti maradékokból készítik. Nem nagy ördöngösség itthon elkészíteni  és a gyerekek még élvezik díszíteni is.   Márti -nak köszönöm az ötletet.

Hozzávalók: 20 dkg háztartási keksz, 10 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 2 evőkanál nutella,  1,3-1,5 dl tej, pár csepp rum aroma; díszítéshez: 30 dkg olvasztató fondant vagy sörbet, zöld ételszínezék, 1 kocka étcsokoládé

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a kakaóval és a porcukorral.Hozzáadjuk a rumaromát , a   nutellát és annyi tejet, hogy jól formálható masszát kapjunk. 10-12 részre osztjuk, gömbökké formázzuk, majd ezeket hengerré és ujjunkkal  középen kissé benyomjuk, hogy kialakuljon a fejrész. A fondantot vízgőz fölött megolvasztjuk, pár csepp ételfestékkel  zöldre színezzük és a békákat  belemártjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk és fogpiszkáló segítségével szemeket és szájat rajzolunk a békákra.

2011. szeptember 2.

Virslis copfok



Ilyenekből nem lehet kimaradni :)) Trinity  változata tökéletes,azóta már pizzát is sütöttem ezzel a tésztával és nagyon bevált.Köszönöm szépen neki a receptet.

Hozzávalók:

Tésztához: 43 dkg finomliszt, 2.4 dl tej, 0.85 dl olaj, 1 egész tojás,1 tk. só, 1.5 csapott ek. kristálycukor,  6 g szárított élesztő
Tetejére:1 tojás sárgája,  1 ek. tej, 12 db virsli
Tálaláshoz: ketchup vagy más mártogatós



A tészta hozzávalóiból rugalmas masszát gyúrtam és letakarva, duplájára kelesztettem. 6 részre osztottam,mindegyiket harmadoltam, rudakká sodortam és hármas fonással kalácskákat készítettem,minden fonatba virslit tettem.  (fázisfotók)

20 percig pihentettem majd lekentem a tojássárgája -tej keverékkel.Előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütöttem. Ketchuppal tálaltam.


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...