2012. március 14.

Szalagos fánk( pánkó)


 Ahogy Anyukám készíti.



Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 50 ml olaj, 1 citrom reszelt héja, 2 dkg élesztő, csipet só; a sütéshez: 5 dl olaj

Elkészítése: A langyos tejet összekavarjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A  lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejet, a cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a csipet sót. Jól megdagasztjuk, a  végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk az olajat is. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarva, 20-30 percig pihenni  hagyjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, a  fánkokat a felső felükkel tesszük bele és fedővel lefedjük. Amikor  aranysárgára pirultak, megfordítjuk  és fedő nélkül sütjük tovább. Konyhai papírtörlőre szedjük, és miután a fölösleges olajat felszívta, tálcára rakjuk és porcukorral megszórva tálaljuk









Hasznos tanácsok a sikeres fánkhoz


  • A legjobb minőségű, 000-ás lisztet használjuk. Használat előtt szitáljuk át, hogy laza szerkezete legyen.
  • A lisztet és a többi alapanyagokat is tartsuk szobahőmérsékleten legalább 1 órát előtte.
  • Az élesztőt futtassuk fel a tejben, hogy meggyözödjünk róla, biztosan meg fogja keleszteni a tésztát.
  • A tésztát alaposan dolgozzuk ki, a dagasztás során a kezünkkel nyúljunk a tészta alá és húzzuk fölfele, hogy sok levegőt tudjon felvenni. 
  • A zsiradékot(vaj is lehet, de legjobb az olaj) csak a dagasztás végén dolgozzuk be a tésztába. 
  • A tészta rugalmas legyen, inkább lágy, mint kemény, ha ujjunkkal benyomjuk, visszaugorjon. 
  • Hagyjuk jó alaposan megkelni, majd szaggatás után újból pihentessük, hogy a fánkok meg tudjanak emelkedni. 
  • A fánkokat a felső felükkel lefele tegyük az  olajba, fedjük le, majd ha aranybarnák fordítsuk meg és ekkor már fedő nélkül süssük tovább(ettől lesz szalagos)
  • Annyi olaj legyen a tepsiben, hogy a fánkok ússzanak benne, különben leérnek az aljára és megégnek. 
  • A tűz mérsékelt legyen,  hogy a fánkok ne barnuljanak meg hirtelen, de a túl alacsony hőfok sem jó, mert akkor megszívják magukat olajjal



Kun Ákos: Egészségkímélő ételek ínyenceknek

A kelt tészták közül a szalagos fánk a legkényesebb: kidolgozása, kelesztése és sütése egyaránt nagy figyelmet kíván. Már az elején ügyelni kell arra, hogy a helyiség, amelyben dolgozunk, egyenletesen meleg, és huzatmentes legyen. A tészta összeállításához szükséges alapanyagokat és eszközöket már órákkal elõbb készítsük elõ, hogy felvegyék a konyha hõmérsékletét.

Amikor a tészta a háromszorosára kelt, borítsuk ki alaposan belisztezett deszkára, jól gyúrjuk át, majd szórjunk rá egy kis lisztet, és nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. Utána egy lisztbe mártogatott nagyméretû fánkszaggatóval, vagy egy vizespohár szájával szúrjuk ki az elnyújtott tésztát. A maradékot gyúrjuk össze, és egyre kisebb méretû pogácsaszaggatóval daraboljuk tovább, majd a többivel együtt takarjuk le. Az utólagos összegyúrások következtében eltérõ méretûre szaggatott tésztát kelesszük még kb. háromnegyed óráig. Vigyázzunk, hogy ne keljen túl, mert akkor nem lesz a fánk szalagos. Ezután a megkelt, de még növekedõben levõ tésztát egy vékony falú, nagyméretû edényben süssük pirosra. Elõtte dobjunk egy csipetnyi masszát a legalább 2 cm magas olajba, és csak akkor rakjuk bele a nyers fánkot, amikor a próbatészta elkezd pirulni.
A sütést mindig az elõször kiszaggatott darabokkal kezdjük. A forró olajba helyezéskor ügyeljünk arra, hogy a megkelt fánk felsõ része kerüljön alulra. Így sütés közben a másik fele is meg tud kelni, ezáltal lyukacsosabb, könnyebb lesz a tésztája. Annak érdekében, hogy szalagos legyen, az egyik felét fedõ alatt süssük, majd átforgatás után fedõ nélkül süssük tovább. Óvatosan megfogva annyi fánkot helyezzünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne, hogy elegendõ hely legyen a növekedésre. Sütés közben ügyeljünk a hõmérsékletre is. Ha túl forró az olaj, akkor hamar megpirul, és nyers lesz a belseje. Ezenkívül nem marad ideje a növekedésre, így az oldala nem lesz szalagos. Néha ennek az ellenkezõje is elõfordul, amikor nagyon felfúvódik a fánk. Ez azért kellemetlen, mivel a belsejében egy nagy üreg keletkezik, emiatt kiszedés után összeesik. Ilyenkor hamarabb vegyük le a fedõt az edényrõl, ne hagyjuk a fánkot túlságosan megdagadni. Fedõ nélkül ne süssük, mert a visszatartott gõz hiányában kiszárad és berepedezik a teteje. Nagymértékben csökkenthetõ az üregesedés veszélye, ha a tésztát háromszor kelesztjük. Ha ily módon kívánjuk az élesztõgombák által keltett zárványok méretét csökkenteni, akkor az elsõ kelesztés után gyúrjuk össze a tésztát, és háromnegyed óráig hagyjuk még kelni. Csak ezt követõen szaggassuk ki az újból összegyúrt tésztát, és kelesszük a fentiek szerint. Ennél a módszernél tehát lényegében a második kelesztést kell megismételni.
A kellõképpen felfúvódott gusztusos szalagos fánkot rósejbnisütõ kanállal szedjük ki, és lehûlve tálaljuk. Ne rakjuk õket egymásra, mivel befüllednek. Melegen ne együnk belõle, mert a még gõzölgõ kelt tészta árt a gyomornak, és reumatikus bántalmakat okoz. Tálalás elõtt szórjunk a tetejére vaníliarúddal átitatott szõlõcukrot, és baracklekvárba mártogatva fogyasszuk. Tejjel vagy teával is ehetjük. Másnap a tetejét kissé megvizezve, grillsütõben felfrissíthetjük. Ajánlatos a kisült fánkot steril papírtörölközõre kiszedni, amely a felesleges zsiradékot felszívja. Hûtõszekrénybe nem szabad betenni. A kihûlt fánkot polietilénfóliával takarjuk le, és hûvös helyen tároljuk. Elõre ne cukrozzuk meg, mivel a cukor megolvad rajta, és elázik tõle a fánk. A szõlõcukrot egyébként sem szabad még meleg süteményekre szórni, mert hõ hatására elolvad, és úgy néz ki a tészta teteje, mintha vízzel bepermetezték volna. A fenti mennyiségû alapanyagból max. 12 db, 8 cm átmérõjû formával kiszaggatott fánk készíthetõ, amely kisütve min. 10 cm átmérõjû lesz. Ha nagy a család szaggassuk kisebbre a tésztát, így kiadósabb lesz. Az apró fánkot másodszor csak fél óráig kelesszük.


35 megjegyzés:

Vica írta...

Ha 100 életem lenne akkor sem tudnék ilyen csodákat sütni.Szerintem genetikailag van ez belém kódolva....na de azért van aki a család jó hirnevét megvédi ő a Férjem.Olyan de olyan fánkot süt....De most ujra feltüzeltél,egy életem egy halálom,megpróbálom. :))

Flögi írta...

Gyönyörű a fánkod, nekem még sosem sikerült ilyenre. Ki is másolom a recepted. :-)

duende írta...

A legszebb fánkok, amiket valaha láttam! :)

Blogkonyha írta...

Ilyen tökéletes fánkot nagyon ritkán látni! A precizitás a titok nyitja, úgy ahogy leírtad... Gyönyörűek! :o)

mandala írta...

Ez gyonyoru, minden amit csinalsz nagyon guszta!

J. írta...

Én anyukám évente egyszer csinál fánkot, ez múlt hétvége volt. És minden alkalommal úgy kezdi, hogy közli velem, a fánk a legkényesebb, legnagyobb gyakorlatot igénylő kelt tészta :) Gratulálok, tényleg nagyon szépek lettek!

Gabriella írta...

Gyönyörűségesek! Imádom a pöttyös terítődet! :) Úgy látom, ezeket a képeket is kint készítetted, szeretem a kinti fotóidat (is). :))

gionetta írta...

Csoda szép fánkok. Tetszik, hogy olyan hamvasak! Az enyémek mindig sötétek lesznek vagy ha világosak, akkor meg sületlenek. :-))

Winebeershoot írta...

Lájkolva, elmentve. :)

Anikó írta...

Az egész tállal átdobhatnád hozzám, csodaszépek és nagyon szeretem a fánkot sok lekvárral:-))))))
Aleda nézz be hozzám légyszíves, vár ott rád valami:-))))

M@rti írta...

Gyönyörűek lettek! Látszik rajtuk, hogy nem tocsognak az olajban! :-)

Okki írta...

CSodásak lettek! Nagyon kívánatosak! :)
Köszönet a jó tanácsokért!

Roza írta...

Gyönyörűek! Már sokszor sütöttem szalagos fánkot, de állíthatom, sosem lettek ilyen csodásak! Nagyon ügyes vagy!:)

Vicuska írta...

Látszik a fotón a habkönnyűsége!!!

Barbi konyhája írta...

Micsoda precíz fánktechnológiai leírás!! :) Álomszépek lettek a fánkjaid!! Imádom porcukorral és baracklekvárral!! :))

Éva írta...

Nagyon szépek lettek a fánkok! Jó finom sárgabaracklekvár hozzá, nagyon finom lenne ha itt lenne?:)

Gerdi írta...

Hát ez a nagybetűs Pánkó! Nagyon szépek lettek!

Katalin írta...

Valóban nagyon szép szalagosak :))

marisz57 írta...

Ügyes vagy, gyönyörű fánkokat sütöttél!

tücsi írta...

Bizony nagyon gyönyörű fánkjaid lettek. Látszik, hogy szinte elszáll!:))
Ritkán látni ilyen szépre sült fánkokat. Nagyon tudsz!!!!!

Csiperke írta...

Mestermunka! Maga a tökély!!

Kata írta...

Hm... Mamám is szokott ilyen finomságokat készíteni. Nagyon szépek a tieid, meg is kivántam :)

Culinaria Ungaria írta...

Egyszerüen TÖKÉLETESEK!!!!! A tanácsaid pedig megfizethetelenek!! Most már senkinek sem lehet semmi kifogása, irány a konyha fánkot készíteni!! :-)

Emi írta...

Imádom a pánkót! Legjobb ahogy nagymamám készíti. De jó tudni ezeket a hasznos tanácsokat. Hátha nekem is jobban sikerül:)

baratella írta...

Ez igen guszta!A fánk készítés kényes feladat,én csak egyszerűbb joghurtos változatot mertem készíteni.Köszi az infót, talán egyszer.....

Nelli írta...

Gyönyörűek!:)Olyan lehelet könnyűnek néznek ki.
Köszi a jótanácsokat is!:)

Szeretnélek játéra hívni a Kutya és konyha blog írójához.

http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/fozzunk.html

Ha van kedved, gyere játszani!

Kata írta...

Szia!

Mivel nagyon szeretem a blogodat nézegetni, ezért rád is gondoltam egy érdekes húsvéti játék alkalmából.
Kérlek, nézz be hozzám :) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

Kata

Anikó írta...

Aleda, szeretnélek megkérni, hogy csinálj egy ötletadó összefoglalót Húsvétra a te családi kedvenc főételeidből, édességek/sütikből és sós/sajtosokból, abban a szisztémában, ahogy én is csináltam /nézz el légyszi a blogomra/. Nagyon köszi:-)))

María írta...

Kedves Aleda! Játékra szeretnélek invitálni, kérlek nézz be hozzám!

Czakó Mariann írta...

Kedves Aleda, látom már többen megelőztek, de én is játékra szeretnélek meghívni.Ha van kedved hozzá, légyszi nézz be hozzám a http://www.mariannkonyha.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlo-jatek.html
Nagyon guszta a fánkod, gratulálok ! :-)

gionetta írta...

Kedves Aleda! Csatlakozom az előttem szólókhoz és szeretnélek meghívni a Húsvéti menü ajánló "játékba". Nézz be hozzám a részletekért, ha még nem ismernéd!

Klaudia írta...

játékra hívlak nézz be hozzám

mariadeco írta...

Tökéletes fánkok !Mint minden nálad

mariadeco írta...

Tökéletes fánkok !Mint minden nálad

Névtelen írta...

Legyen áldott a kezed,amely ilyen csodákra képes!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...