2012. július 20.

Kolozsvári palacsinta- Clătite Clujene



Köszönöm a  gatestesanatos.ro.-nak a palacsinta hadjárat versenyén belül, ajándékba kapott  Fissler palacsintasütőért.
Nagyon jó minőségű serpenyő, amiben a palacsinták nem ragadnak oda, egyenletesen sülnek és nagyon könnyen fordíthatóak. Használat után a serpenyő könnyen tisztítható. 
Egy régi, hagyományos Kolozsvári recept után sütöttem benne palacsintát először és tökéletesre sikeredtek. 

Multe mulţumiri pentru tigaia de clătite Fissler primită cadou  de la gatestesanatos.ro,   in cadrul  concursului organizat "Clatidiada bloggerilor culinari" .
Este o tigaie de foarte bună calitate, în care se fac  clătite perfecte, fiindcă este antiaderentă. Clătitele se coc uniform, şi se întorc foarte uşor. După folosire, tigaia se curaţă foarte usor. Am făcut in ea nişte clătite după o reţetă foarte veche, autentică din Cluj.




Hozzávalók: 1 egész tojás, 25-30 dkg finomliszt, 3-4 dl szódavíz, 10 dkg kolozsvári húsos,
füstölt szalonna, 1o dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsírját kiolvasztjuk.  A pörcöt leszűrjük, a
visszamaradt zsíron aranysárgára pirítjuk a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. A tojást kevés szódavízzel habosra keverjük, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntjük a maradék szódavízzel, és a szokásos sűrűségű palacsintamasszát keverjük belőle. Sóval, borssal fűszerezzük, végül belekeverjük a szalonnapörcöt és a pirított vöröshagymát és tizenöt percig  állni hagyjuk.Teflonserpenyőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, megszórjuk reszelt sajttal és összecsavarva egy hosszúkás, tűzálló tálra vagy tepsibe tesszük . A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és az előmelegített,  forró sütőben átforrósítjuk. Melegen tálaljuk. 



Ingrediente: 1 ouă, 250-300 gr făină, 300-400 ml apă minerală, 100 gr  slănină clujeană, 100 gr caş, 200 ml smăntănă, 1 ceapă rosie, sare, piper
Prepararea: slănina se taie cubuleţe  mici si se prăjeşte,  se scoate pe hărie de bucătărie. Se curăţă ceapa, se taie mărunt, apoi se prăjeste in untura rămasă de la slănină. Oul se bate , se adaugă alternativ făina şi apa minerală, şi se amestecă bine să nu facă cocoloaşe. Se potriveşte gustul cu sare şi piper, apoi se adaugă slănina şi ceapa prăjită. Se lasă 15 minute, apoi se coc clătite in tigaia .
Se  umple clatitele cu cas răzălit, se rulează şi se pune in tavă, unul lăngă altul. Deasupra se pune smăntănă şi se dă la cuptor. Se servesc calde. 

14 megjegyzés:

Gabriella írta...

Ez a recept nekem nagyon-nagyon tetszik! Biztos, hogy hamarosan elkészítem... :P (Szerinted, ha épp nem kapok hozzá kolozsvári szalonnát, attól függetlenül ugyanezt a nevet adhatom neki?)

Petra írta...

Ez nagyon finom lehet! Jó ebédötlet. :)

Adél írta...

Gabriella, tökéletesen megfelel bármilyen húsos szalonna, bacon szalonna.Kissé legyen füstölt, attól nagyon finom ízt kap és persze, hogy adhatod úgyanazt a nevet neki.Megtisztel! :)

Éva írta...

Ajándékodhoz gratulálok! Nagyon szép és finom lehet ez a palacsinta!

Adél írta...

Petra, tökéletes volt ma, karfiolleves után.

Adél írta...

Éva, köszönöm. Nagyon jó íze volt.

4Gyerek írta...

Hú, ismét egy remek darab tőled. Bíztos nem tudnék nemet mondani neki.

Nea írta...

Már ránézésre is meseszépek és irtó finomak ezek a palacsinták. Az édeseket is szeretem, de a sós változatok nekem jobban bejönnek, feltétlenül ki kell próbálnom.

gionetta írta...

De jó, hogy megkaptad a palacsintasütőt! És még jól is működik! A palacsinta meg egyszerűen fenomenális, meg is csinálom hamarosan!

Katalin írta...

Gratulálok az ajándékodhoz! Finom lehet az a különleges palacsinta, jó választás volt a sütő felavatására :)
Szép lett az új fejléced is!

Barbi konyhája írta...

Hú ez nagyon jó! Még egy sós palacsinta recept ami tetszik, biztosan kipróbálom! Egyébként én is éppen most vettem új serpenyőt a palacsinta sütéséhez! :))

Nelli írta...

Hamarosan kipróbálom, ötletes nagyon!-:)))

Edina írta...

Nyami-nyami:D:)

Nelli írta...

Mostanában annyiféle palacsintát készítettem, de ezt is sorra kerítem!:-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...