2012. augusztus 27.

Kolozsvári csirke




Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára,  az udvaron nevelkedett,  fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.



  
Hozzávalók 4 főre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín,  só, bors

Elkészítése
: A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.


Burgonyalepény

Hozzávalók:  60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése:  a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük  és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük. 

 

10 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

De fonom mindkét étel! Máris mentem. A lepény különösen tetszik. Például egy vad étel mellé fantasztikus lesz. De csirek mellett is nagyon jól mutat! Guszta!!!

Illéskrisz Konyhája írta...

fonom=finom...

Chef Viki írta...

Hát ez valami fenomenális!!! Jegyeztem :-)))

Rozi írta...

Hú de finom lehet,a burgonya lepényről Nagyanyám kelt vastag palacsintája jutott eszembe,de finom is volt,de ezt én is kipróbálom,nagyon jól néz ki!

4Gyerek írta...

jöhet.

heti menük írta...

Egy tuti főétel + fantasztikus köret + gyönyörű tálalás = NYAMI, NYAMI, NYAMI...:)

zsuzsiiii írta...

Nagyon guszta!

Csiperke írta...

Ezt mentem rögtön. A férjem nagyon fogja díjazni!

HajniZoli írta...

Mindkettő fantasztikus!

trollanyu írta...

Hú de jól néz ki, nem csak a csirke, a krumplis lepénykék is, isteni lehet így együtt:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...