2012. szeptember 23.

Gesztenyetorta


 Hozzávalók: 
a gesztenyés réteghez: 1 csomag gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál puding, 2 babapiskóta , pár csepp rumeszencia
a vaníliás krémhez: 1 vaníliás pudingpor, 5 evőkanál cukor,  5 dl tej, 2 dl habtejszín, 6 babapiskóta, 1 dl főtt kávé,1 tasak zselatin
a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj

Elkészítése
A vaníliás pudingot összevegyítjük  a cukorral és csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd megfőzzük. 
A gesztenyepürét kikavarjuk a porcukorral és a vajjal, majd hozzáadunk 2 evőkanál kihűlt pudingot, 1 evőkanál  kakaót, 2 összemorzsolt babapiskótát, pár csepp rumeszenciát és jól összedolgozzuk. Félgömb alakú formát folpackkal kibélelünk, majd a gesztenyekrémet 1-1,5 cm vastagon az oldalára nyomkodjuk. 
A krémhez a zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felforrósítjuk, majd kissé visszahűtjük. A habtejszínt felverjük majd  a zselatinnal együtt lazán beleforgatjuk a pudingba. A tortát megtöltjük a krémmel, majd befedjük a kávéba mártogatott piskótákkal . 
Pár órára jól lehűtjük, majd kiborítjuk a formából. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat és körbecsorgatjuk a tortára. A habtejszínt felverjük és habzsák segítségével rózsákat nyomunk a tortára, melyeket szintén csokival díszítjük. 



 Tort de castane

Ingrediente:
1 pireu de castane, 100 gr unt, 1 lingura de de cacao, 2 linguri zahar pudra, 2 linguri de budinca, 2 piscoturi, esenta de rom
pt. crema: 1 budinca de vanilie, 5 lg. de zahar, 500 ml lapte, 200 ml frisca, 6 piscoturi, 100 ml cafea, 1 plic gelatina
pt decor:  200 ml frisca, 100 gr ciocolata, 2 lg. ulei

Mod de preparare: 
Se amesteca praful de budinca cu zaharul si lapte, apoi  se fierbe.
 Piureul de castane se amesteca cu zaharul pudra si unt, apoi se adauga 2 lg. de budinca(fiarta), 1 lg de cacao, 2 piscoturi sfaramate, putina esenta de rom si se  omogenizeaza. Intr-o forma semisferica se pune folie si se captuseste cu crema de castane, in grosime de 1-1,5 cm. 
Pentru crema de vanilie se dizolva gelatina in putina apa, apoi se incalzeste. Se bate frisca si se amesteca cu budinca si gelatina. Crema obtinuta se toarna peste piureul de castane, si se acopera cu piscoturile inmuiate in cafea. Se da la rece pentru 2-3 ore, apoi se orneaza cu ciocolata topita si amestecata cu ulei  si se decoreaza  cu frisca.





11 megjegyzés:

Barbi írta...

Mennyei és gyönyörű! :)

Katalin írta...

Gyönyörű lett a tortád! A gesztenyés dolgok nagyon finomak, mi is szeretjük :)

hankka írta...

Csodaszép, újabb kipróbálásra váró recept! :)

Flögi írta...

Nekem is küldhetsz!! :-)

Kati írta...

Csodaszép lett:) Ebben még én is megkóstólnám a gesztenyét:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Ez aztán a TORTA!!! Eszméletlen felvágva is! Máris mentem! Karácsonyra nem feledem!!! :o)

marisz57 írta...

Gyönyörűséges! És milyen finom lehetett! Imádom a gesztenyés sütiket!

gionetta írta...

Elájultam! Kár, hogy errefelé aranyárban mérik a gesztenyemasszát. Ezt rögvest elkészíteném! :-.))

Névtelen írta...

Kedves Aleda!

Áruld már el a titkot! Még pedig azt,hogy, hogyan lehet a tejszínt ilyen keményre felverni otthon!
Én még csak cukrászdai süteményeken-tortákon láttam ilyet, és már csak arra tudok gondolni,hogy ennek van valamilyen praktikája. Próbáltam már sokféle útmutatás szerint,mint pl.lehűtve,kézi habverővel,stb.stb,de közel sem lesz ilyen,és bosszant,hogy ez kifog rajtam.
Egyébként gyönyörűek,prímák a receptjeid! Köszönet érte,minden jót Neked továbbra is! Kata

Aleda írta...

Köszönöm, lányok:)

Kata: általában növényi tejszínt (Hulala)használok, ezt nagyon jól verődik. Hidegnek kell lennie, 1-2 percig kis fokozaton, majd utána nagyobban. Nincs ennek más titka:)
Állati tejszínt ritkábban használok, mert nem igen kapok, meg azt nem lehet ilyen jól felverni.

Gabriella írta...

Gyönyörű a tányérod Aleda. ...és a tortád is. :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...