2012. szeptember 14.

Tordai kelpástétom





Kövi Pál: Erdélyi lakoma


Hozzávalók: 2 kisebb fej kelkáposzta, 75 dkg sovány sertéshús darálva, 15 dkg füstölt húsos szalonna  10 dkg rizs, 1 zsemle, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2.5 dl erőleves, 1 dl tej, 1 dl tejföl,  2 tojás, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 csapott kávéskanál majoránna, 1 csapott kávéskanál csípős pirospaprika, só 

Elkészítése: a  kelkáposztát leveleire szedjük, a kemény részeket kivágjuk. Enyhén sós, lobogó vízbe tesszük, és félig megfőzzük. A rizst megmossuk és megfőzzük, majd leszűrjük. Kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A zsemlét tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és összedolgozzuk a rizzsel, a hússal, a tojással, a hagymákkal és a fűszerekkel. A vékonyra szeletelt húsos szalonnát kicsit kisütjük, zsírját egy vaslábosba öntjük, majd kibéleljük kellevelekkel, rárakunk egy-egy réteg tölteléket és újból kellevelet. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyag el nem fogy. Tetejét befedjük a kisült szalonna szeletekkel.  A lábas méreténél valamivel kisebb fedővel alaposan lenyomkodjuk, ráöntünk kevés erőlevet, és lefedve, előmelegített sütőben pároljuk, közben néhányszor megöntözzük még. Míg sül a pástétom, elkészítjük a mártást. A megmaradt  zsíron világosra pirítjuk a lisztet, beleszórjuk a csípős  pirospaprikát, felengedjük a tejjel és besűrítjük.  Félrehúzzuk és belekeverjük a tejfölt. Az elkészült pástétomot kiborítjuk, megöntözzük a mártással, és forrón tálaljuk. 


A pástétomot hidegen is lehet fogyasztani, vékony szeletekre vágva, kenyér közé téve, szendvicsként. 
A kelkáposzta tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztának, de   íze és illata sokkal markánsabb. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.


7 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta! Hidegen-melegen jöhetne!

Anikó írta...

Aleda ez igen, ez nagyon jó lehet, én is megcsinálom, guszta nagyon és pont van egy nagy fej kelkápim, rakott kelt terveztem - a hagyományosat, de inkább ez lesz:-)))

Kati írta...

Még sosem ettem kelkáposztát, ideje lenne kipróbálni:)

teller-cake írta...

Hű de jól néz ki!!! A múlt heti rakott-kelem elbújhat mellette, na de legközelebb...:)))

Gabriella írta...

Annyira jól néz ki!!! Szívesen megkóstolnám... :P

Névtelen írta...

Nagyon jó képeket készítesz!! Olyan guszta minden, gondolom olyan finomak is.Ideje lesz kipróbálni egy-két receptet. Gratulálok Neked!Márti

tücsi írta...

Annyira guszta, ki kell próbálni!!!! Csodásak a felvételek:))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...