2012. szeptember 21.

Torockói Somodi kalács


A somodi kalács Torockó jellegzetes ünnepi süteménye. A karácsony, húsvét, pünkösd elmaradhatatlan kelléke, a XX. század elején pedig az esküvők egyetlen tésztafélesége volt. Ma is vannak olyan hagyományőrző családok, akik minden ünnepre megsütik, és karácsony estéjén friss somodit és bort fogyasztanak.   A kalácsot járai agyagedénybe teszik és sütőkemencében sütik. Sütés közben kellemes, fahéjas  illat árad szét a konyhában.

 
Hozzávalók: 
a tésztához: 1 kg liszt, 5-6 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só; 
a töltelékhez: 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 evőkanál őrölt fahéj; 
a lekenéshez: 1 tojás; 
a kalácsforma kikenéséhez: 1 evőkanál zsír

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztből a cukorral, a tojással, a tejjel, a sóval és az élesztővel, közepes keménységű tésztát gyúrunk, a végén pedig lassanként beledolgozzuk az 5 dkg olvasztott vajat és hólyagosra dagasztjuk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk  és 40 percig kelni hagyjuk, majd kissé átgyúrjuk és újabb 15 percig pihentetjük. A töltelékbe való cukrot összekeverjük a fahéjjal, a vajat megolvasztjuk és ezeket három részre osztjuk. Lisztezett abroszon, rétesvékonyságúra húzzuk a tésztát, megszórjuk  a fahéjas cukor harmadával és  meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A tészta két, szélesebbik felét az asztal közepéig behajtjuk, újra megszórjuk  a fahéjas cukorral és meglocsoljuk a vajjal, majd a két kisebbik oldalát hajtjuk be a közepéig. Az így kapott téglalap formájú tésztát harmadszorra is megszórjuk a fahéjas cukorral  és meglocsoljuk a vajjal, majd lazán feltekerjük, patkó alakúra hajtjuk és jól kizsírozott agyagedénybe tesszük. Egy órán át kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással és befűtött kemencében kisütjük.


Gázsütőben sütöttem, 50 percig, 170-180 fokon. A sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy sülés közben párologjon.




A Torockói füles kemence

Körösfői Krisch Aladár  akvarellje

Torockón a pitvarban volt felépítve a félgömb alakú, ún. füles kemence. Jobb oldalán volt a katlannak kialakított nyílt tűzhely , amely fölé egy láncon vasüstöt lógattak, ebben melegedett a víz , főzték az állatoknak a krumplit, forrázták a puliszkalisztet.  Ugyanott, vaslapon főzték az ételt. A kemencébe csak kenyér és kalácsütéskor szoktak begyújtani, ilyenkor a Somodi kalács illata betöltötte az egész egész házat.

10 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép lett a kalácsod, és a terítőd is nagyon tetszik :)
Jól néz ki az akvarell, szeretem az ilyen régi képeket, meghitt, családias hangulatot árasztanak!

heti menük írta...

Igen, Igen, Igen!!! Nagyon örülök ennek a receptnek! Ez az, amit toroczkói nyaralásunk alatt nem tudtunk megkóstólni, pedig annyira szerettem volna!...de mit tegyek, ha nincs agyagedényem és kemencém sem?! Miben tud ez még ilyen gyönyörűen megsülni?!...

Adél írta...

Katalin, köszönöm.

Adél írta...

Én vaslábosban sütöttem és gézsütőben, de így is nagyon finom lett. Ha vaslábos sincs, szerintem egy kerek tortaformában is megsül azért, ne múljon már ezen:))

Adél írta...

Gázsütőben :)

egycsipet írta...

1-2 éve már belefutottam ebbe a receptbe, de azóta sikerült elfelednem, úgyhogy most nagyon örülök, hogy feltetted - kelt is, fahéjas is, remek! :)
Azt elárulod nekem, hogy kb. mekkora átmérőjű edényben sül a kalács, illetve milyen hőmérsékleten? (kemencém nincs)
Köszi,
csipet

Adél írta...

Gázsütőben sütöttem, 50 percig, 170-180 fokon. A sütő aljába tettem egy edénybe vizet, hogy sülés közben párologjon.

Adél írta...

26 cm.es edényben sütöttem, de ha kicsit kisebb, az sem baj, hisz akkor fölfele növekszik a kalács.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen! :)

Gabriella írta...

Nagyon tetszik ez a kalács. Van is ilyen formám, amiben nagyon el tudnám képzelni a megsütését... :)))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...