2012. november 16.

Majomkenyér



Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 dkg olvasztott vaj, 2 dl tej, 1 tojás, csipetnyi só, 2.5 dkg élesztő; 
a hempergetéshez: 10 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 2 teáskanál fahéj; 
a forma kenéséhez: 4 dkg vaj, 5 dkg barna cukor

Elkészítése: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a vajat, a sót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, a cukrot összekeverjük a fahéjjal, a vajat pedig megolvasztjuk. A kuglófformát kikenjük vajjal és vastagon megszórjuk cukorral. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik részt rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így 56 tésztadarabot kapunk. A tésztákat golyókká formázzuk, olvasztott vajba majd fahéjas cukorba hempergetjük és a kuglófformába tesszük. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal  tányérra borítjuk. 





11 megjegyzés:

Kisildi írta...

gyönyörűséges!!!

Blogkonyha írta...

Már olyan sokszor olvastam róla, de még sosem sütöttem. Huncut neve van, és nagyon guszta! :o)

Okki írta...

Már olyan rég tervbe van véve az elkészítése, de mindig elfelejtem vagy egy kicsit későbbre halasztom, amikor meglátok valami újat. DE most, hogy eszembe juttattad hamarosan meglesz, ez biztos! :) (A hétvégére a döbleces kalácsod van tervbe véve, lássuk mi lesz belőle :P)
Nagyon guszta! :)

Katalin írta...

Nagyon jó neve van, még nem hallottam róla :) A leírtakból ítélve nekem is ízlene :))

Anazar írta...

Nagyon mókás, és fajéjasss!!

Erika írta...

Imádom, én is csináltam már! Most újra kedvet kaptam hozzá:)

Csiperke írta...

Én is szoktam csinálni, nagyon szeretjük, egy baja van csak, hogy nem lehet abbahagyni...:)

Névtelen írta...

Szia!

Szerinted elő lehet készíteni este ezt a sütit és csak reggel megsütni?

Névtelen írta...

Te miért nem tuntetsz fel forrást?

Adél írta...

Szia Névtelen!
Nem hinném, hogy jót tenne ilyen sok kelesztési idő ennek a süteménynek. Esetleg hűtőben...de nem tudom.

Adél írta...

Ez egy amerikai eredetű sütemény, fogalmam sincs róla, hogy éppen ki találta ki.Én abból a keltésztából készítettem, amit máshoz is használok, nem másoltam sehonnan.
Kit kéne feltüntetnem, mint forrást?

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...