2012. december 8.

Tökös-mákos kalács


Ugrás a bloglistához


Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 0.5 dl olaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő;
a töltelékhez: 20 dkg sütőtök, 25 dkg darált mák, 12 dkg cukor, fél narancs reszelt héja, 1,2 dl tej; a lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej

Elkészítése: az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojást, a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt és jól megdagasztjuk. A  végén beledolgozzuk az olajat. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A sütőtököt apró lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük a mákkal, a cukorral és a narancshéjjal. A tejet felforrósítjuk és apránként adagolva, a töltelékbe töltjük, míg az kenhető, krémes állagú lesz. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és két részre osztjuk, majd minkét részt újból 6-6 részre. A tésztákat rendre kinyújtjuk és lekenjük a mákos töltelékkel, felcsavarjuk és 2 kalácsformába rakjuk, alul 3 rudat, a tetejére pedig szintén hármat. A kalácsokat 20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 -30 perc alatt megsütjük. 




5 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon tetszik,a formázási ötlet szuper , kifogom próbálni:))
Köszönöm , hogy megosztottad velünk:))

Kovács Janka írta...

Gyönyörű:)

Katalin írta...

Szép és érdekes ez a kalács, nagyon tetszik!

tücsi írta...

Nagyon jól néz ki!!!!!! Milyen könnyű a tésztája.....:)

Gerdi írta...

Igazán szép ez az emeletes kalács! Érdekes a tölteléke, s jó pihe-puha a tésztája!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...