2012. augusztus 30.

Erdélyi daragaluska






Hozzávalók 4 főre: 3 dl búzadara, 30 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 4 tojás, 1 csokor friss tárkony (vagy 1 teáskanál szárított tárkonylevél), só ,fehér bors

Elkészítése: A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és apránként beledolgozzuk a búzadarát, ezután pedig a sóval, őrölt fehér borssal és finomra vágott tárkonnyal elkevert tojássárgákat. Egyórai pihentetés után  forró, de nem lobogó vízbe szaggassuk. Jó nagy fazékban főzzük, hogy a galuskáknak legyen helyük duzzadni és addig hagyjuk,  míg a galuskák  háromszorosára nőnek. A füstölt szalonnát közben apróra vágjuk, zsírjára sütjük, a pörcöt leszűrjük, és a szalonnazsírra szedjük a megfőtt galuskákat. A tejfölt kikavarjuk  juhtúróval, sóval, borssal ízesítjük  és rákenjük a galuskákra. Tetejükre szórjuk a szalonnapörcöt, és  15 percre forró sütőbe tesszük. Rendkívül finom!


 Recept innen   4 dl darát soknak találtam, csak  3 dl. használtam



2012. augusztus 29.

Paprikás hal bográcsban


Ez az étel harcsával a legfinomabb, de a ponty is kitett magáért. A paprika mennyisége sok, de sütés után összeesik, pont elegendő mártás lesz a hal adaghoz. A halat bőrös felével tegyük a forró grillre és amíg nem sül meg, ne mozgassuk, mer hajlamos a szétesésre. Finoman fordítsuk meg és ugyan úgy járjunk el a másik felével is . Fontos, hogy faszenes grillen süssük, mert ettől lesz finom íze az ételnek.


Hozzávalók: 3 kg hal,  2,5 kg kápia paprika, 1 kg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 2 dl olaj, 3-4 babérlevél, só, bors, paprika, kakukkfű

Elkészítése:  
A halat feldaraboljuk, enyhén megsózzuk és állni  hagyjuk.  Elkészítjük a grillszenet, majd a halat mindkét oldalán megsütjük, tepsibe tesszük és fóliával letakarjuk.

A paprikákat grillen megsütjük, lesózzuk és egy edénybe rétegezzük, majd letakarjuk, hogy beizzadjanak. A paradicsomokat forró vízben leforrázzuk, majd héját lehúzzuk és apró kockára vágjuk. A paprikának is  lehúzzuk a héját, kicsumázzuk és szintén apró kockára vágjuk.

Bográcsban felhevítjük az olajat, beletesszük a felvágott paprikát és állandóan kavarva, 10-15 percig sütjük. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet és a fűszereket. Felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. Mikor besűrűsödött, beletesszük a grillezett halakat és 10 percig lassú tűzön főzzük, de már nem kavarjuk.  Ha megfőtt, legalább 1 órát pihenni hagyjuk, hogy a mártás íze  jól átjárja a halhúst.  Puliszkával tálaljuk.



2012. augusztus 28.

Málnás csokitorta



 Hozzávalók: 
a kakaós piskótához: 6 tojás, 12 evőkanál cukor, 4 evőkanál olaj, 6 evőkanál kakaó, 10 evőkanál liszt, kávéskanál sütőpor
a csokis krémhez: 2,5 dl tejszín, 20 dkg 50%-os csokoládé
a málnás krémhez: 70 dkg málna, 2 tejszín ízű pudingpor, 5 dl habtejszín, 7 dl tej, 13 evőkanál cukor,  2 tasak zselatin
a díszítéshez: 3 dl habtejszín, 10 dkg csokoládé, 20 dkg málna

Elkészítése: 
A kakaós piskótát 2 lapban sütjük meg. Egy laphoz 3 egész tojást habos krémmé verünk 6 evőkanál cukorral, majd lassan hozzáadunk 3 evőkanál vizet és 2 evőkanál olajat. A kakaót és a  sütőport összevegyítjük a liszttel, majd  rászitáljuk a krémre és  lazán beledolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett, 26 cm-es tortaformában, 15 perc alatt megsütjük. 

A csokis krémhez a tejszínt felforrósítjuk, félrehúzzuk és beleteszünk 20 dkg feltördelt csokoládét, majd addig kavarjuk míg elolvad és egynemű krém lesz. Hűlni hagyjuk, míg kenhető vastagságúra keményszik.

A málnás krémhez  a málnát összekeverjük 5 evőkanál cukorral és hozzáadunk 3 dl vizet. Megfőzzük és sűrű szitán átpasszírozzuk. Ebből kiveszünk 10 evőkanállal és hozzáadunk 5 evőkanál vizet, ezzel a sziruppal majd a piskótát meglocsoljuk. 
A 2 pudingport összekeverjük 8 evőkanál cukorral és 7 dl tejjel, majd megfőzzük. A zselatint 1 dl vízben duzzadni hagyjuk, majd felforrósítjuk  és kissé visszahűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük. Az átpasszírozott málnát és a feloldott zselatint belekeverjük a kihűlt pudingba majd lazán összedolgozzuk a habtejszínnel. 

A tortát 30 cm-es tortaformában állítjuk össze, hogy krém kerüljön a torta oldalára is. Mindkét piskóta lapot meglocsoljuk a málnás sziruppal és lekenjük a csokoládé krémmel. Az elsőt a tortaformába tesszük, rákenjük a málnás krém felét, rátesszük a második lapot és befedjük a megmaradt krémmel. A tortát egy éjszakára jól lehűtjük. Másnap a tortaforma oldalát levesszük, a tortát átemeljük egy tálcára és oldalát bevonjuk habtejszínnel. Csokoládé reszelékkel megszórjuk és tetejére körben málnaszemeket rakunk.



2012. augusztus 27.

Kolozsvári csirke




Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára,  az udvaron nevelkedett,  fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.



  
Hozzávalók 4 főre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín,  só, bors

Elkészítése
: A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.


Burgonyalepény

Hozzávalók:  60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése:  a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük  és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük. 

 

2012. augusztus 24.

Fehérboros szőlőparfé



Hozzávalók: 2 dl fehérbor, 5 dl tejszín, 2 tojás,15 dkg cukor,1 gerezd fehér szőlő

Elkészítése: a tojásokat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a bort és 2 dl tejszínt. Vízgőz fölött habverővel addig verjük, míg sűrű krémes lesz, majd kihűtjük. A  megmaradt 3 dl tejszínt felverjük, majd lazán beleforgatjuk a kihűlt tojáskrémet és  a megmosott szőlőszemeket. Fóliával kibélelt formákba töltjük és lefagyasztjuk. Szőlőszemekkel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.


2012. augusztus 22.

Tordai rakott hús






Hozzávalók:  50 dkg sertéshús, 50 dkg burgonya, 1 padlizsán, 10 dkg rizs, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldpaprika, 2 vöröshagyma, 6 dl húsleves, 1 dl olaj, só, bors, pirospaprika,  borsikafű (csombor) 

Elkészítése: a húst apróra daraboljuk vagy megdaráljuk. Egy kevés olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, erre tesszük a húst, megforgatjuk a zsírban, majd egy kevés húslevessel fölengedve, fedő alatt, félig puhára pároljuk. Közben megmossuk és lecsöpögtetjük a rizst, egy kevés olajon megfuttatjuk, majd húslevessel fölengedve puhára pároljuk. A burgonyát megtisztítjuk és felkarikázzuk, ugyanígy a paprikát és a paradicsomot . A padlizsánt sütőlapon egy kissé megsütjük, majd műanyag késsel összeaprítjuk. Egy mélyebb tűzálló edényt körben beolajozunk, az aljára teszünk egy sor burgonyát, majd egy sor padlizsánt, megsózzuk, fűszerezzük. Rászórjuk a párolt rizs felét, a párolt húst, erre zöldpaprikát, majd a paradicsomot. A rizs másik felét rakjuk ezután, majd a padlizsán másik felét, végül a tetejére a megmaradt burgonyát. Közben minden réteget enyhén sózunk és fűszerezünk. Felöntjük húslevessel, és fedő alatt kb. 80 percig pároljuk. Forrón tálaljuk.

  Tökéletes megoldás abban az esetben, amikor a hozzávalók külön-külön nem elegendőek egy étel elkészítéséhez, így együtt nagyon finom, nyári egytálételt alkotnak. A csombor kellemesen pikáns ízt ad az ételnek, tökéletesen illik a darált húsos ételekhez,  a krumplihoz és a paradicsomhoz.


2012. augusztus 21.

Őszibarack krémleves




Hozzávalók: 4 db őszibarack, 2 dl tejföl, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, fél rúd vanília;
 a túrógombóchoz: 25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál méz, 1-2 evőkanál baracklekvár, 4 dkg kókuszreszelék; 
a tálaláshoz: 1 dl tejföl, 1 őszibarack, mentalevél

Elkészítése: a barackokat forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd áttesszük hideg vízbe és a héját lehúzzuk. A cukrot karamellizáljuk a vajon, mikor aranyszínű, hozzáadjuk a mézet és a felvágott barackokat, kissé megpároljuk rajta, majd felöntjük 1 l vízzel. A vaníliarúd magjait kikaparjuk és héjával együtt a levesbe tesszük. 5 percig főzzük, majd kiemeljük a vaníliarudat és a levest botmixerrel pürésítjük. A pudingot csomómentesre kavarjuk egy kevés vízzel, a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük, majd hozzáadjuk a leveshez és kiforraljuk. A levest jól lehűtjük. Míg hűl, a tehéntúrót összedolgozzuk a mézzel és annyi baracklekvárral, hogy jól formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk és meghempergetjük kókuszreszelékben. A hideg levest tejföllel, pár szelet őszibarackkal és túrógombóccal tálaljuk. Mentalevéllel díszítjük.


2012. augusztus 20.

Kalotaszegi töltött paprika




Hozzávalók 4 főre: 10 paprika, 35 dkg sertéscomb, 1 zsömle, 1 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 tojás, 5 dl csontlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt,1 csokor zöld kapor,  olaj, só, bors, paprika

Elkészítése: a sertéscombot megdaráljuk, és  alaposan összedolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével,a tojással, ízlés szerinti őrölt borssal, és sóval. 8 db paprikát megmosunk és kicsumázunk, majd megtöltjük az előkészített masszával.  A vöröshagymát finomra vágjuk, forró olajon aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felengedjük egy kevés csontlével, és elkeverjük. Hozzáadunk két-két kockára vágott zöldpaprikát és hámozott, kimagozott paradicsomot. Felforraljuk, hozzáadjuk a maradék csontlevet, beletesszük a paprikákat, és fedő alatt készre pároljuk. Amikor elkészült, a paprikákat lapátkanállal kiemeljük. A levet leszűrjük, és tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Leszűrjük, és a paprikákra öntjük, finomra vágott kaporral megszórjuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.

Kora nyári eledel, amit a háziasszonyok a kertben termett paprikából készítették és szintén a kertben termett zöld kaporral ízesítettek.Üvegkannákban, sóban tartósították a kicsumázott paprikát, így télen is  lehetett készíteni. Akkor száraz kaporral ízesítették, aminek már nem volt olyan intenzív íze. 
 

2012. augusztus 17.

M & M torta


 
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 3 evőkanál víz, 3 evőkanál olaj, 1 sütőpor; a krémhez: 1 kakaós pudingpor, 5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 10 dkg keserű csokoládé, 2 dl habtejszín; a díszítéshez: 10 dkg M&M cukorka, 25 dkg finetti ostyarúd, színes szalag

Elkészítése: a piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Mikor már vastag és krémes lesz, kanalanként hozzáadjuk előbb a vizet majd az olajat és együtt verjük még kicsit. A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd lazán beleforgatjuk a tojásos krémbe. Sütőpapírral kibélelt 24 cm-e tortaformában, 25 perc alatt megsütjük. 
A krémhez a pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük. Mikor félrehúztuk a tűzről, hozzáadjuk a cikkekre tört csokoládét és addig kavarjuk, míg a csokoládé elolvad, majd hűlni hagyjuk. A habtejszínt felverjük és kanalanként belekeverjük a kihűlt pudingba. A piskótát két lapba vágjuk és betöltjük a krém felével, másik felével pedig bevonjuk a tortát. Jól lehűtjük, majd a tálalás előtt az ostyarudakat átlósan kettőbe vágjuk, körberakjuk velük a torta oldalát, az M&M cukorkát pedig a tetejére szórjuk. A tortát átkötjük szalaggal. 

A tortát a kislányom készítette.

2012. augusztus 16.

Torockói Hamuzsák



Hozzávalók 48 darabhoz: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 tojás sárgája, késhegynyi égetett, majd porított timsó; a töltelékhez: 6 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dióbél, fél citrom reszelt héja; a tepsi kenéséhez: 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: a lisztet összekeverjük a timsóval majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk. A masszát négybe osztjuk  majd minden negyedet 12 felé. Az így kapott 48  db tésztából  golyókat formálunk, amit a másnapi sütésig lefedve, hűtőben  tárolunk. A töltelékhez a tojásfehérjékből habot verünk, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. A golyócskákat réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, közepére kb. 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a tészta két végét  felhajtjuk, majd az oldallapokat is egymásra. A hajtogatott felével alulra tesszük  a tepsibe, amit előtte olajos szalvétával végigtörlünk. 190 fokos sütöben aranysárgára sütjük. Melegen, vaníliás porcukorral, gazdagon megszórjuk.

 A hamuzsák süteményt úri tésztának is nevezték a XX. század első felében.  Székely Ilona honosította meg Torockón, aki Bécsben volt szakácsnő és 1927-ben költözött haza falújába. Minden ünnepkor megsütötték a Torockói háziasszonyok.
 Égetett timsót akkor sütőpor helyett használták. A patikában vásárolt timsót lábasban a tűzhelyen kell melegíteni, folyamatosan kevergetve. Először folyós lesz, mint a méz, majd elkezd darabosodni. Ezeket a darabokat szét kell nyomkodni a kanállal, addig, míg hamuszerű por lesz belőle. A térfogata körülbelül az eredeti timsó háromszorosa lesz.



2012. augusztus 15.

Cukkinis pite fürjtojással

Hozzávalók: 20 dkg cukkini, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg sajt, 15 dkg koktélparadicsom, 10 dkg fekete olívabogyó, 7 dkg liszt, 3tojás, 6 fürjtojás, 4 evőkanál tejföl, 50 ml olaj, 1 kávéskanál sütőpor, só, bors, oregánó; a piteforma kikenéséhez: 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A cukkinit megpucoljuk és lereszeljük. A gombát megmossuk és szeletekre vágjuk. Az olívabogyót felkarikázzuk. A sajtot 1 cm-es kockára vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat és a tejfölt, majd beledolgozzuk a cukkinit, a gombát, az olívabogyót, a sajtot, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Sóval és borssal ízesítjük. A piteformát olajjal kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk, majd beleöntjük a masszát. Tetejét kirakjuk koktélparadicsommal és ráütjük a fürjtojásokat, majd megszórjuk oregánóval . Előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt megsütjük. Háromszögekre vágva tálaljuk. Melegen és hidegen is egyaránt finom. 



2012. augusztus 14.

Csokoládés cukkinikenyér



Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg reszelt cukkini, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg 50%-os csokoládé, 5 dkg kakaó, 1 dl olaj, 1 dl főtt kávé,  1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 citrom leve és reszelt héja, pár csepp kávéeszencia

Elkészítése: a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, az olajat, a főtt és lehűtött kávét és a kávéeszenciát. A lisztet összekavarjuk a kakaóval és a  szódabikarbónával, majd beledolgozzuk a tojásos krémbe. Legvégül belekavarjuk a reszelt cukkinit és az apróra vágott csokoládét. A masszát elosztjuk 2 kivajazott, kilisztezett, hosszúkás tepsibe és 30 perc alatt kisütjük.


2012. augusztus 12.

Kalotaszegi zelleres almaleves


Nyári, üdítő leves, amit a kertekben termő nyári almából készítettek Kalotaszegen. Pikáns ízét a friss zellerlevél adta meg, mely látványra is gazdagította az ételt. Gyakran vitték kondérban a mezőre, hisz kihűlve is ugyanolyan finom volt, sőt kimondottan jólesett  a nagy melegben a  kifáradt , mezei munkát végző embereknek. Keltésztából készített,  túrós palacsintát adtak mellé.
 
Hozzávalók 4 főre: 10 alma, 2 liter víz, 2 zellerlevél, 2 tojás, 1 dl tejfö1 csapott evőkanál cukor, fél citrom, ételízesítő

Elkészítése: A meghámozott almát kockákra vágjuk, citromos vízbe tesszük, ételízesítőt teszünk bele és vigyázva, hogy ne menjen szét, roppanósra főzzük. Miután megfőtt, 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, elkeverjük tejföllel és a tojássárgájával, majd beleeresztjük a levesbe. Ha megfőtt, beletesszük a zellerleveleket. Tálalásnál citromlével, cukorral ízesítjük.




Kalotaszeg  egy Erdélyi tájegység Kolozsvártól nyugatra. Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. A tájegység négy részre (szegre) van osztva, melyekbe  40, többnyire magyarok lakta falú tartozik. 

Felszeg 

Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály-Zentelke, Magyargyerőmonostor, Körösfő, Magyarvalkó, Jákótelke, Kalotadámos, Magyarókereke, Nyárszó, Sárvásár

Alszeg 

Váralmás, Középlak, Ketesd, Magyarbikal, Zsobok, Sztána, Farnas, Kispetri, Nagypetri, Bábony

Nádasmente 

Egeres, Kajántó, Kisbács, Magyarzsombor, Inaktelke, Nádasdaróc, Bogártelke, Mákófalva, Türe, Magyarvista, Méra, Szucság, Jegenye,

Kapus-vidék és Átmeneti-vidék 

Magyarkapus, Magyarkiskapus, Gyerővásárhely,Gyalu, Tordaszentlászló, Szászfenes, Magyarlóna, Magyarfenes, Magyarléta, Györgyfalva


Kalotaszentkirály

Körösfő

Magyarlóna

Magyarvalkó

Magyarvista

Méra
Györgyfalva

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...