2013. február 8.

Kakukkfüves vaddisznó tekercs és Erdélyi konyha találkozó

Ma egy hete, feb. 1-3 között, 3 csodás napot töltöttem az Ivói  Honor Villában az Erdélyi Konyhás lányokkal. Szakmai találkozó volt, ahol vadhúsból készítettünk ételeket, sokat fotóztunk, beszélgettünk és különlegességeket ettünk. Nagyon jól éreztem magamat, jó baráti társaság alakult ki és ezúton is köszönöm hogy részese lehetek az Erdélyi Konyha szerkesztőségének. Minderről a szobatársnőm, Kati is írt itt elolvashatjátok.





A társaság egy részével meglátogattam az Ivói vadasparkot, ahol a csodaszép Hargitai táj mellett szarvasokat, muflonokat láthattam. Erről a kollégám, Török Zoltán részletesen beszámol itt .
 


Két ételt  készítettem, az alábbi volt az egyik.


Kakukkfüves vaddisznó tekercs


Hozzávalók: 70 dkg vaddisznó comb, 15 dkg vaddisznó sonka, 10 dkg  füstölt mangalica szalonna, 20 dkg erdei gomba, 1 szelet kenyér, 2 dl vörösbor,  4 tojás, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, só, bors,őrölt paprika, kakukkfű; a mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál mustár, 2 dl főzőtejszín, só, kakukkfű

Elkészítése: A vaddisznó combot felvágjuk úgy, hogy egy nagy darab, kb. 1-1,5 cm vastagságú szeletet kapjunk. Az olajat összekeverjük a sóval, a borssal, az őrölt paprikával, a mustárral és az összetört fokhagymával, majd a hússzeletet bedörzsöljük vele, felgöngyöljük és fóliával letakarva, felhasználásig hűtőben tároljuk. A mangalica szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük, a pörcöt pedig szűrőkanállal kivesszük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd a visszamaradt zsíron félig megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát és együtt megpároljuk. Ha kihűlt ledaráljuk vagy aprítógépben összevágjuk és összekeverjük a beáztatott és kiszorított kenyérrel. A sonkát és 2 főtt tojást kockára vágjuk, hozzáadjuk a gombás masszához, sóval, borssal és kevés kakukkfűvel fűszerezzük, majd belekeverjük előbb a 2 tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét és összedolgozzuk. A tölteléket vastagon a húsra kenjük és szorosan feltekerjük, végeit hústűvel rögzítjük vagy esetleg összevarrjuk. A tekercset tepsibe tesszük, aláöntjük a bort és kb. 2 dl vizet, fóliával letakarjuk és addig pároljuk, míg a hús megpuhult. A tekercset kivesszük és meleg helyen pihentetjük. A visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a vajat, a mustárt, majd megszórjuk a liszttel. kissé megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és besűrítjük. Kakukkfűvel és ha szükséges, sóval ízesítjük. A húst felszeleteljük, mártással leöntve és párolt rizzsel tálaljuk. 


8 megjegyzés:

Kati írta...

Adél, csodaszép fotókat készítettél:) A Mancis főleg, hát az kimondhatatlanul tetszik:)
És a tekercsedet is megkóstóltam, nagyon finom volt:)

Blogkonyha írta...

Szép hely lehet! Barátságos fotók. Az étel nagyon finom lehetett!

Éva írta...

Nagyon szép helyen voltatok ! Az étel amit készítettél nagyon különleges és finom lehetett! Gratulálok hogy ilyen színvonalas újság tagja vagy! Sok sikert a csapatnak!

Katalin írta...

Katinál már olvastam a beszámolót. A Te képeid is nagyon szépek, gyönyörű a táj, biztosan jól éreztétek magatokat, és nagyon finomakat készítettetek és ettetek. Aranyos az őzike, vagy szarvas ? :)

Edó írta...

Egy nagyon kedves,aranyos,érzelmekkel teli embert ismertem meg benned,Adél!Örülök nagyon,hogy hozzánk tartozol!:)

Anazar írta...

Ó, azok a hegyek, fenyves, meg a hó. Pazar az a cserépkályha is!

Gabriella írta...

De szép hely, annyira hangulatos!!!
Finomat készítettél...

Ottis írta...

Adél, osztom Edó szavait, én is úgy gondolom, hogy nagyon kedves és kellemes embert ismerhettünk meg személyedben,örülök, hogy a csapat tagja vagy!Puszi

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...