2013. március 22.

Torma sokféleképpen


A húsvéti asztal elengedhetetlen ínyencsége a sonka mellé tálalt torma. Étvágygerjesztő, csípős fűszernövény  melynek jótékony hatásai is vannak: gyomorerősítő, vírus és baktériumölő, elősegíti a  a vérkeringést és anyagcsere gyorsító. A közismert ecetes tormán kívül rengeteg változatban készíthetjük. Aki nem szereti a torma erős illatát, az keverje almával, naranccsal, sárgarépával vagy aki még inkább fokozni szeretné, az vegyítse hagymával, csípős paprikával, mustárral. Válogasson ki-ki a saját ízlése szerint az alábbi variációkból, de semmiképp sem hagyja ki, mert torma nélkül nem igazi a húsvéti sonka. 




Ecetes torma
Hozzávalók: 25 dkg torma, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízben feloldjuk  a sót, a cukrot és az ecetet, majd összekeverjük  a tormával. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.




Sárgarépás torma 
Hozzávalók: 15 dkg torma, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olívaolaj,  2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz
Elkészítése: A tormának és a sárgarépának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A vízben feloldjuk  a sót, a cukrot, az olajat és az ecetet, majd összvegyítjük  a tormás keverékkel. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.




Almás tormakrém
Hozzávalók: 20 dkg torma, 2 alma, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormát és az almát lehámozzuk, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük majd meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a tejölt, a mézet, a sót és jól összekavarjuk. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele mézet vagy tejfölt. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.




Céklás torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 1 cékla,  2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A céklát enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd amikor kihűlt lehámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a tormához. A majonézt összevegyítjük a sóval, a cukorral és az ecettel együtt belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.




Metélőhagymás torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 1 csokor metélőhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál cukor, 1 citrom, 1 kávéskanál só
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A metélőhagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormához és meglocsoljuk a citromlével. A majonézt összevegyítjük a sóval, a cukorral és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy citromlevet. Lezárt üvegben, 1-2 napig tároljuk.



Chilis torma
Hozzávalók: 25 dkg torma, 2-3 chili paprika, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 1 dl víz;a tálaláshoz: chili por
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. A chili paprikát apróra vágjuk és hozzáadjuk a tormához. A vizet összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor chiliporral megszórjuk a tetejét.




Mustáros torma
Hozzávalók: 20 dkg torma, 2-3 evőkanál francia mustár, 1 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál 10 %-os ecet, 1 kávéskanál só, 50 ml víz
Elkészítése: A tormának lehámozzuk a héját, megmossuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd belekavarjuk a mustárt. A vizet összekeverjük a sóval, a cukorral, az ecettel és belekavarjuk a tormába. Ha szükséges, ízlésünknek megfelelően még tehetünk bele sót, cukrot vagy ecetet. Tiszta üvegekbe tesszük, jól lezárjuk és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.

7 megjegyzés:

Anikó írta...

Hát ez isteni, hétféle elkészítése a tormának, valami szuper, azonnal mentettem a receptes könyvembe, igazán lehet válogatni, én mindet szeretném, holott eddig csak ecetesen vagy majonézesen ettem, no meg a frissen reszelt tormát forró húslevessel leöntve a főtt húsok mellé:-)))
Adélkám szuper szakácsnő vagy !!!!!!

Kati írta...

Hát az biztos, hogy adél szuper szakácsnó:)Tanúsíthatom, ettem a főztjéből:) Te Adél, tényleg ennyi féle tormát elkészíteni nem lehetett kis dolog. Anyum mindig végigkönnyezi mikor készíti, pedig sokszor kiül vele az ajtóba:) Erre van vmi jó módszered?

Adél írta...

Anikó, garantálom, hogy mindegyik nagyon finom. Pláné a jó füstölt sonka mellé...nyami:) Köszönöm :)

Adél írta...

Kati, neked is köszi:) Nagyon jól bevált módszerem van. Férjecskét szépen megkérem, hogy reszeljen nekem egy jó nagy adagot:) Eddig még nem utasított vissza, igaz ö is nagyon szereti:)

MrsSame írta...

Nagyon fantasztikusak a receptek. Egy baj van velük,nem tudok választani melyiket is készítsem el. :D

eny 69 írta...

Adèl vèletlenül bukkantam a tormàs receptjeidre és elcsodalkoztam.Eddig az ecetes tormat az almasat és a murkosat ismertem.S a bolti majonézest de itt nàlad ennyi féle van
Gratulàlok nagyon ugyes vagy elfogom késziteni mindeniket
Kõszõmõm

Unknown írta...

Szia! Én minden csípős dolgot zárt munkavédelmi szemüvegben tisztítom,reszelem évek óta tutira bevált.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...