2013. április 25.

Karamellkrém torta


A karamellkrém, ismertebb nevén flan vagy créme caramell, nagyon régi édesség, receptje már 1691-ben megjelent egy szakácskönyvben. Eredetéért több ország is verseng, mint pl. Franciaország ahol kizárólag vaníliával ízesítik, Spanyolország ahol narancsos- fahéjas ízesítést kap. Ma már a világ minden részén ismerik és kedvelik, nem is csoda, hisz könnyű, elegáns és selymes desszert. Készíthetjük kávésan is, ekkor a tej egy részét helyettesítsük frissen főzött kávéval vagy pedig tehetünk bele gyümölcsöket is. A krémet tehetjük kis szufléformákba is, ezeket majd kis tányérokra borítjuk, így egyszemélyes adagok lesznek. Ne féljünk tőle, mert végtelen egyszerű desszert, a remegős végeredmény pedig fenséges kényeztetés.



Hozzávalók: 5 tojás, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; 
a karamellhez: 7 dkg cukor, 1 evőkanál víz; a tálaláshoz: 1 dl tejszín, 5-6 eper

Elkészítése: A 7 dkg cukrot egy edényben összekeverjük a vízzel és lassú tűzön felolvasszuk, míg világos karamell színű lesz. Egy kerámia vagy üveg piteformába öntjük és az oldalára is rácsorgatjuk. Hamar dolgozunk, hogy a karamell ne keményedjen meg. A tejhez hozzáadjuk a tejszínt, a cukrokat és felforraljuk. A tojásokat a sóval felverjük és folyamatos keverés mellett a forró tejet hozzáöntjük, majd a kihűlt karamellre öntjük. A formát egy magasabb falú edénybe rakjuk és félig felöntjük vízzel, majd betesszük a sütőbe és 175 fokon, 60 percig sütjük(pároljuk). A végére a teteje bebőrözik, de a közepe még remegős marad. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk, majd 3-4 órára, de akár egy egész éjszakára is hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a formát forró vízbe állítjuk, hogy a karamell megolvadjon, ha szükségesnek látjuk egy késsel meglazítjuk az oldalát, majd lefedjük egy tányérral és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk és kicsit így hagyjuk, hogy az alján lévő karamell ráfolyhasson. Tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük. Éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük.




8 megjegyzés:

sedith írta...

Istenien néz ki!:) Nagyon szeretem, bár nem is tudom, talán egyszer ha készítettem ilyen karamellkrémet.
Néném, amikor nagyobbik lányommal felkeresett, valami ilyesmit hozott, de annak volt piskótaalapja, a piskóta jól beitta a keletkező karamellt, majd tejszínhabbal vonta be-díszítette. Isteni volt. :)

Okki írta...

Nagyon guszta. :)
Megjegyzem a receptet, egyszer majd elkészítem.

Anikó írta...

Adél ez csodásan néz ki és ahogy leírod nem is tűnik komplikáltnak, magamtól soha nem mertem volna nekiállni, de így olyan egyszerűenek tűnik, hogy talán megpróbálom:-))))

Éva írta...

Csodás ez a torta, nagyon finom lehet!

trollanyu írta...

Nagyon szép így nagyban is:) Eddig mindig csak piciben készítettem. Tényleg az egyik legegszerűbb desszert.

Blogkonyha írta...

Hm, de guszta! Kéne ilyet sütnöm, olyan jó krémes és amúgy is imádom a karamel ízét...

Adél írta...

Edith, nekem is van egy hasonló receptem, reszelt almát teszek a karamellre, rá a karamellkrémet és be a sütőbe, majd félidőben piskótamasszát öntök rá és úgy sütöm meg készre. ÓÓ de finom:)

Adél írta...

Köszönöm, lányok:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...