2013. április 14.

Velős máj Bánffy módra






Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mangalica sertésmáj, 30 dkg mangalica agyvelő, 8 tojás, 2 evőkanál zsír,1 hagyma, só, bors,őrölt pirospaprika,1 teáskanál szárított majoránna; 
a körethez:  80 dkg krumpli, 4 dl olaj ;
 a tálaláshoz: savanyú ugorka 

Elkészítése: A jól lehűtött májat éles késsel 1 cm szélesre vágjuk és kevés zsíron hirtelen megsütjük, majd a tálalásig melegen tartjuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük, majd mikor félig megvan, hozzáadjuk a hártyáitól megpucolt, felvágott agyvelőt és 5-6 percig együtt pirítjuk. Ha a velő megsült, sóval ,borssal és majoránnával ízesítjük. A krumplit megpucoljuk és hasábokra vágjuk, majd forró olajban megsütjük. A tojásokból tükörtojást készítünk, sóval, borssal és pirospaprikával megszórjuk. A meleg májat a tányérra helyezzük, befedjük a hagymás velővel és tetejére helyezzük a tükörtojást. Sült krumplival és savanyú ugorkával tálaljuk. 


3 megjegyzés:

María írta...

Ez aztán nem semmi!!! Biztos nagyon finom lehetett.

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon finom lehet , biztosan megcsinálom ! Mond honnan szerzed ezt az igazi régi jó recepteket ?

Adél írta...

Egy Pécsi étteremben akadt meg a szemem egy étel nevén: Bánffy! Ott ettem ilyen velős tornyot:) A név miatt esett rá a választásom, mint utólag kiderült, nem az volt, akire gondoltam, vagyis Losonczi gróf Bánffy Miklós-ra. Akkor nagyot dobbant a szíven, ugyanis Bánffy gróf Bonchidai kastélyában élt sok ideig, abban a falúban, ahol gyerekkoromban nagyszüleimnél sokat voltam, és ahova még ma is sokat megyek. Azt hittem, hogy róla nevezték el ezt az ételt...de aztán utánanéztem, és kiderült, hogy Bánffy György színészről van szó. Disznóvágáskor, a friss májból és a velőből, mindig ezt készítem el.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...