2013. május 9.

Salátaleves






Hozzávalók: 1 fej saláta, 3 dl tej, 10 dkg füstölt szalonna, 4 cikk fokhagyma, 2 tojás, kis kötés friss kapor, só, ecet; a tálaláshoz: 1 dl tejföl

Elkészítése
A salátát bő vízben megmossuk, a szalonnát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük és a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon pedig megpergeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a tetszőleges darabokra tépkedett salátát és addig pároljuk, míg összeesik.
Megsózzuk, felöntjük a tejjel és kb. 1 liter vízzel, majd roppanósra főzzük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szalonnapörcöt és lepényt sütünk belőle majd a megsült lepényt kockára vágjuk. A felvágott tojáslepényt meg az apróra vágott kaport a leveshez adjuk és felforraljuk. A  levest ecettel ízesítjük és tejföllel tálaljuk.



7 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon jó poszt , most van itt a salátaleves vagy az öntött saláta ideje ! Nagyon finom lehet amit készítettél , mifelénk azért még van egy kanyar az öntött saláta készítésében mert kolozsvári szalonna helyett sonkát sütünk ha mód van rá !

Anikó írta...

Imádom, de képzeld nálunk ilyen soha nem volt családilag, soha nem főzték, mert valamelyik családtag egyszer réges-régen majdnem megfulladt tőle, torkán akadt a salátalevél. Na szóval nem ismertem, lehettem 40 éves kb. amikor anyósom főzött egyszer inkább főzeléket, mert sűrű volt, tejszínesen, jó fokhagymásan és ropogósra sült angolszalonna szeleteket adott rá feltétnek, nekem első ízlelésre szerelem lett, azóta rendszeresen készítem sűrűn is főzeléknek, meg tőletek ellesve, mármint erdélyi blogokon látva most már kaprosan, levesnek is, pont így rántotta-kockákkal. Nagyon szeretem, tavasztól őszig hetente-kéthetente nálam szerepel, lehet senki nem eszik belőle, csak én, de én még hidegen is megeszem, reggelire is:-)))))

trollanyu írta...

Eszembe jutott erről a nagymamám párolt salátája, majdnem ilyen, csak nem leves, zsíros krumplival ettük. Parený salatnak hívtuk, mert a nagyszüleim szlovák származásúak. A tányérod is nagyon szép!

Blogkonyha írta...

Jaj, de szeretem! Jó ezzel a tojás kockákkal. Így még nem ettem. Nagyon guszta!!!

tücsi írta...

Saláta főzeléket készítettem, mikor a gyerekeim kicsik voltak, de levesnek még soha. Nagyon jól néz ki, mivel itt az ideje, kipróbálandó!:-))

teller-cake írta...

Na ez az amit még sosem főztem, pedig itt Békés megye környékén sokan készítik, nálunk nem volt divatos. A Tied olyan guszta, hogy próbára sarkall! ;-)

otilia39 írta...

Nagyon finom,hazai ízek!!!A tojás rántottát én úgy készítem:2 egész tojás,pici víz,só+bors+fűszerpaprika,jól felverem,majd adok hozzá 2 ek kukoricadarát+2 ek lisztet.Csomómentesen elkeverem és kisütöm mint a rántottát,csak óvatosan mert hamar odaég.Mind két oldalát megsütőm,leveszem és felkockázom(kicsikre).A leveshez adom ahol duplájára megdagad ha megfőtt.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...