2013. augusztus 31.

IV. Nemzeti gulyásnap - Zöldséges gulyás




A Nemzeti Gulyásnap, meghirdetett célja szerint nem egy fesztivál, nem egy város, egy régió, hanem az ország, a Kárpát-medence, a világ magyarságának ünnepe. A Nemzeti Gulyásnap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. Az a nap, amikor főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyásnap az összetartozás, s egyben a sokféleség ünnepe. Befogad, s nem kirekeszt.




 Zöldséges gulyás

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 2 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 szál füstölt kolbász, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér,  1 paprika, 1-2 csípőspaprika, 2-3 paradicsom, 30 dkg krumpli, 1 evőkanál zsír, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítése: A hagymákat meg a zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a paprikát kockára, a zöldségeket pedig karikára vágjuk. Bográcsban felforrósítjuk a zsiradékot és a hagymát a paprikával együtt megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Ha megvan, hozzáadjuk a fokhagymát, a  csípőspaprikát, a zöldségeket, a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, megszórjuk sóval, borssal meg fűszerpaprikával és felöntjük vízzel és lassú tűzön megfőzzük. Mikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit meg a karikára vágott füstöltkolbászt és sűrű szaftjára főzzük.



1 megjegyzés:

Flögi írta...

Ez istenien gusztusosan néz ki, most elfogadnámebédre! :-) üdv

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...