2013. szeptember 1.

Hentestokány


A tokány Erdélyi eredetű étel, abban különbözik a pörkölttől, hogy a húst rostjaira merőlegesen, 4-6 cm-es csíkokra vágjuk. A hagymát nem pirítjuk meg, mind a pörkölthöz, hanem csak üvegesre pároljuk és fűszerként nem használunk hozzá paprikát, csak frissen őrölt borsot és majoránnát. A szaftja rövid és sűrű, rozsdásbarna színét pedig a paradicsomtól meg a borstól kapja. A tokányt saját levében, lassú tűzön pároljuk,  és ha szükséges, fokozatosan  csak egy kevés vizet adunk hozzá. Rengeteg variációja van a tokánynak, legismertebbek az erdélyi tokány marha- vagy birkahúsból, hentestokány sertéshúsból, heránytokány marha- és sertéshúsból meg sertésveséből vegyesen, vadásztokány vadhúsból, csirketokány tejszín vagy tejföl hozzáadásával. 


Hentestokány lépésről lépésre



Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 5 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 8 dkg sonka, 10 dkg kovászos uborka, só, bors, majoránna

1. A szalonnát apróra, a húst csíkokra vágjuk. A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk, a paradicsomot 1-2 percre forró vízbe tesszük, héját lehámozzuk, és kockára vágjuk. 

2. A szalonnát zsírjára sütjük, majd egy szűrőkanállal kivesszük a pörcöt és félretesszük.

3. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd félidőben hozzáadjuk a fokhagymát is. 

4. A felcsíkozott húst hozzáadjuk a hagymákhoz és fehéredésig pároljuk. 

5. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, meg a szalonnapörcöt, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal meg kevés majoránnával. Lefedjük és ha szükséges, kevés vizet adva hozzá, puhára pároljuk. Vigyázzunk, hogy bő szaftja maradjon. 

6. A sonkát meg a kovászos uborkát csíkokra vágjuk. 

7. Hozzáadjuk a tokányhoz és 5 percig főzzük.

A tokányt galuskával vagy főtt rizzsel tálaljuk.



A recept megjelent az augusztusi Főzőiskolában.


5 megjegyzés:

Anikó írta...

Finom !!! Mindenféle tokányt szeretek, jó és egyszerű étel:-))))

Az amatőr hagyományörző írta...

Ez igen finom tokány-változat . Ennek kapcsán kíváncsivá tettél hogy nálad hogyan készül a berbécs tokány ? Szívesen látnám itt alkalomadtán a receptjét !

Adél írta...

Anikó, nálunk is van keletje:)

Hagyományörző: Nálam még nem készült berbécstokány, csak azért, mert nem jutottam berbécshúshoz. De hogy milyen az íze, és hogyan készítik, azt nagyon jól tudom, hisz gyerekkoromban sokszor ettem, ugyanis nagyszüleim mindig tartottak juhokat, így adva volt az alapanyag. Ősszel szokott ilyen étel készülni, akkor vágtak berbécset. Hatalmas adagot főzött nagymamám, egy nagy öntött vaslábasban(gyerekszemmel látva, minden nagyobbnak tűnik, de valóban nagy volt)Zsírt hevített benne és abba tette a feldarabolt berbécshúst. Nagyon sokáig párolta-pírította, míg az puhára főtt, néha-néha megkavarta és egy másik fazékból egy-egy kevés meleg vizet öntött rá, ha szükséges volt.Sóval és őrölt borssal fűszerezte. Mikor a hús megfőtt, beletette a felvágott hagymát és egy kis idő után kockára vágott krumplit. Sötét, barna színe volt a tokánynak, jellegzetes illata és nagyon finom volt. Máig bennem él a kép, ahogy dédnagyapám, nagyapám és a testvére, nagybátyám egy asztalnál ülve, jóízűen eszik a tokányt, a csontokról pedig leszopogatják a húst. Bár a gyerekek nem igen kedvelik ezt a karakteres ízű ételt, de mellettük nem lehetett nem megszeretni.
Ja,és bár sokan leforrázzák a berbécshúst, hogy veszítsen a jellegzetes ízéből, mama nem szokta, mert ők úgy szerették.
Húú, összefutott a nyál a számban:))Utánanézek, hol kaphatnék berbécshúst:))

Adél írta...

Érdekes módon, ez az egyetlen tokányféle, amibe krumplit főznek és mégsem gulyás a neve. Legalábbis, nálunk(Boncidán) ezt hívták berbécstokánynak.

Az amatőr hagyományörző írta...

Szinte előttem van a kép ahogy apámék falatoztak a teáltalad leírt módon készített berbécstokányból , csak a kíváncsiság hajtott hogy megkérdezzelek , vajon jól emlékezem-e ? A régi öregek úgy készítették faggyúsan a maga natúr valójában , főleg ilyenkor és szüretre ! Örülök hogy segítségeddel ez alkalommal visszaköszöntek a régi gyerekkori ízemlékek ! Köszönöm !

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...