2013. szeptember 24.

Málnás csokoládétorta


Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál étkezési keményítő; 
a krémhez: 3 tojás sárgája, 12 dkg cukor,  2 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 20 dkg 50%-os csokoládé, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin, 25 dkg málna;
a zselés réteghez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin, 
a tetejére: 2 dkg csokoládé forgács, mentalevél

Elkészítése:

A piskótához a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaót meg a keményítőt és lazán összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.

 A krémhez a tojássárgáját összevegyítjük a cukorral meg az étkezési keményítővel és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd megfőzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és hagyjuk felolvadni benne, majd kikavarjuk. Közvetlenül a krémre fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk magától kihűlni. A zselatint 0.5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a krémbe. Végül felverjük a habtejszínt és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. 

A tortalapot a kapcsos tortaformában hagyjuk, a krém felét rákenjük, kirakjuk a málnaszemekkel és befedjük a megmaradt krémmel. 

A zseléhez szükséges málnából félreteszünk 12 darabot, a többit összekavarjuk a cukorral és 0,5 dl vízzel, majd felforraljuk. A zselatint feloldjuk 0,5 dl vízben, belekavarjuk a forró málnába, és hűlni hagyjuk, majd mielőtt még megdermedne, a tortára öntjük. Egy éjszakára a tortát hűtőbe rakjuk, majd a forma oldalát levesszük és a tortát tálcára emeljük. Tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal, mentalevelekkel és kirakjuk a málnaszemekkel.


Tort de ciocolată cu zmeură

 

Ingrediente:

 pentru blat: 3 albușuri, 4 linguri zahăr, 2 linguri cacao, 2 linguri amidon alimentar;

 pentru cremă: 3 gălbenușuri, 120 g zahăr, 2 linguri amidon alimentar, 400 ml lapte, 200 g ciocolată cu 50% conținut minim de ciocolată, 300 ml frișcă lichidă, 10 g gelatină, 250 g zmeură.

 pentru startul de jeleu: 250 g zmeură, 100 g zahăr, 10 g gelatină;

 pentru ornat: 50 g zmeură, 15 g așchii de ciocolată, frunze de mentă,


Prepararea:

1.      Pentru blat se bat albușurile, când începe să se formeze spuma se adaugă treptat zahărul și se bate până când se obține o spumă densă.

2.      Se cern împreună  amidonul și cacaua, după care încorporează în spuma de albuș.

3.      Compoziția se toarnă într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt și se coace 10-15 minute la 180 grade. 

4.      Pentru cremă se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul, se adaugă laptele și se fierbe pe foc moderat  amestecând cu telul, până când se îngroașă.

5.      Se ia deoparte, se adaugă ciocolata mărunțită, se lasă 3-4 minute, după care se amestecă până devine o cremă omogenă. Se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând din când în când.

6.      Gelatina se dizolvă în 50 ml apă, se încălzește până la dizolvare(a nu se fierbe!), frișca se bate, după care se încorporează ambele în crema de ciocolată.

7.      Foaia de blat se așază într-un inel de tort tapetat cu folie, se toarnă jumătate din cremă, se pune un strat de zmeură, după care se acoperă cu crema rămasă și se pune la rece. 

8.      Pentru stratul de jeleu se fierbe zmeura cu zahărul și 50 ml apă timp de 2-3 minute, după care se ia de pe foc și se adaugă gelatina dizolvată în prealabil în 50 ml apă. Se lasă la răcit, când începe să se închege se toarnă deasupra tortului și se nivelează cu grijă. 

9.      Tortul se ține peste noapte la rece. A doua zi se scoate inelul, se ornează cu zmeură și se presară așchii de ciocolată și frunze de mentă.


Köszönjük szépen unokatestvéreinknek a málnát  és többi gyümölcsöt is ! :)

 A málna itt termett


6 megjegyzés:

Okki írta...

Csodaszép ez a tortád is! :)

Névtelen írta...

Kedves Aleda!
Régóta figyelemmel kísérem tevékenységedet,nagyon sok receptedet kipróbáltam már.
Gratulálok Neked, és kérlek,még sok ilyen "gyönyörűséggel" örvendeztess meg minket!!!
Üdv: B.Ági Veszprémből

Kati írta...

Adél, hát ez valami gyönyörűség:) Gratulálok:)

Flögi írta...

Istenien néz ki. Az én ízlésemnek nagyon sok a krém benne, én jobban szeretem a sütiket, amikben több a tészta, de holnap én is egy gyümölcsös-krémes tortával próbálkozom, holnap vagy holnapután kiteszem én is a blogba. A málna a kedvenc gyümölcsöm és az idén sajnos igen keveset ettem belőle. üdv

Adél írta...

Köszönöm lányok ! :)

teller-cake írta...

Fantasztikusan néz ki! Jaj, miért vacsi előtt néztem meg, most muszáj lesz nassolnom valamit... ;-D

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...