2013. november 4.

Mákos csavart csiga





Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg cukor,1 tasak vanília cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája 2 dl tej, fél citrom reszelt héja, csipet só, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 20 dkg mák, 10 dkg cukor, 1,5-2 dl tej; a tetejére: 2 evőkanál méz, 2-3 evőkanál víz


Elkészítése: A langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd  megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, addig a mákot ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és annyi forró tejet, hogy kenhető masszát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Felét lekenjük a mákos töltelékkel majd a másik felét ráhajtjuk úgy, hogy teljesen befedje és pizzavágóval 2 cm-es csíkokra vágjuk.  A csíkokat megcsavarjuk majd csigaformába tekerjük és tepsibe rakjuk. 20 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. A mézhez hozzáadjuk a vizet, felmelegítjük és a forró csigákat egy ecset segítségével lekenjük. 

 Formázási ötlet Barbitól





2 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Becsavarodtam a látványuktól. Igazi különleges péksütemény! Nagyon guszta!!

Barbi írta...

Jaj de jó, pedig láttam már egyszer, de nem volt időm kommentelni, erre most újra belefutok! Nagyon szépek lettek! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...