2013. december 6.

Meglepetéstekercs Adél módra






  Sedith   kolléganőm  2013-ban a módra ételek rovatot szerkesztette és ennek a befejezésére felkérte az Erdélyi konyhás lányokat, hogy a decemberi lapba mindenki készítsen egy "saját módra"  ételt és írjon pár sort magáról.  Én az alábbit készítettem.





A főzés iránti szeretetem egész pici gyerekkoromig nyúlik vissza, amikor ott sürögtem-forogtam anyukám és nagymamám mellet. Ez a rajongásom mindmáig megmaradt, hisz számomra a főzés nem teher, hanem kikapcsolódás és egyben alkotás is, mert fontos, hogy az étel nemcsak ízével hanem látványával is magával ragadjon. Úgy érzem, hogy az alábbi recept teljes mértékben visszatükrözi a gasztronómiai  énemet, és ráillik az Adél módra megnevezés. Egyszerű és klasszikus alapanyagokból készült, a végeredmény mégsem egy megszokott, mindennapi étel, hanem olyan, ami akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.



Meglepetéstekercs Adél módra
 
Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg főtt krumpli, 5 dkg sajt, 4 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 3 evőkanál tejföl, só, bors, 1 kávéskanál sütőpor; a töltelékhez: 16 dkg sonka, 2 tojás, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, só; kb. 27 cm. vékony kolbász, 20 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna

Elkészítése: A krumplis laphoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk az olajjal, majd a tejföllel és hozzáadjuk a sót meg a borsot. A főtt krumplit meghámozzuk és sajttal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojássárgába belekeverjük a krumplit, a sajtot meg a sütőporral összevegyített lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és előbb felét, majd az egészet összekeverjük a tojássárgás masszával. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x20 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Mikor megsült kivesszük, kissé lisztezett felületre borítjuk és lehúzzuk az alján lévő sütőpapírt, majd azzal együtt még forrón feltekerjük és hűlni hagyjuk. Addig a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a tejfölt, a tojássárgát, kevés sót, majd végül belekavarjuk a kemény habbá vert fehérjét. A kihűlt lapot kibontjuk, vastagon lekenjük a sonkás töltelékkel, hosszában rátesszük a kolbászt és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és egy, a tekerccsel azonos hosszúságú téglalapot alkossanak, majd belecsavarjuk a tekercset. Az egészet sütőpapírba tekerjük, a végeinél összefogjuk és forró sütőben, 15-20 percig sütjük. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható. 


4 megjegyzés:

Viki írta...

Csodálatos. Nagyon szeretem és sokszor készítek én is hasonló tekercseket, de itt a külső burok - a tészta - nagyon felhívta a figyelmem. Biztosan ki fogom próbálni. Köszönöm a szín és a látvány élményét is.

Anikó írta...

Adél ez megint valami isteni, nagyon jót találtál ki, szinte érzem az illatát is, na meg ahogyan tálalod már az is étvágygerjesztő:-))))

gionetta írta...

Aleda! Köszönöm az ötletet! Nem lesz gond, mi legyen a karácsonyi hidegtálakon a nagy családi ünnepen. Mert nincs kedvem sokat a konyhában ácsorogni és így még jól szállítható is. :-)) Csoda finom. Köszönöm!

Unknown írta...

Többféle tekercset készítettem már de ezt is elfogom készíteni . Nagyon csábító .

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...