2013. december 11.

Töltött káposzta






A töltött káposzta téli étel, Erdélyben kimondottan karácsonykor kerül az asztalra.  Finomabb ha nagyobb mennyiségben, azaz legalább 1 kg húsból készítjük, ami lehet vegyesen marha és sertés, de lehet csak sertéshús. A gyalult káposzta csak opcionális, használhatunk helyette a fejes káposztából amit vékonyra vágunk vagy akár el is hagyhatjuk. A kolozsvári szalonna helyett főzhetünk bele füstölt csülköt vagy kolbászt. Hidegben tárolva sokáig eláll, a mondás is azt tartja, hogy a töltött káposzta felmelegítve jobb.




Töltött káposzta

Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50 dkg sertés lapocka, 40 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej savanyított káposzta,  50 dkg savanyított gyalult káposzta, 3 hagyma,  20 dkg rizs, 3-4 evőkanál olaj,  só, bors, fűszerpaprika
Elkészítése
1. Előkészítjük a hozzávalókat
2. A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát.
3. A húsokat ledaráljuk, hozzáadjuk a rizst, a dinsztelt hagymát, a sót meg a frissen őrölt borsot és jól összedolgozzuk. 
4. A káposztának kivágjuk a torzsáját és a leveleket szétbontjuk.
5. A káposztaleveleket megormozzuk, ha nagyon nagyok, akkor középen kettőbe vágjuk őket.
6.  A masszából egy evőkanálnyit a káposztalevél egyik szélére rakunk. 
7.  A levelet szorosan  feltekerjük.
8.  Az ujjunkkal a két szélén a levelet bedugjuk. 
9.  Egy edény aljára tesszük az ormozáskor leesett káposztacsíkokat, befedjük a gyalult káposztával és a töltelékeket körben egymás mellé rakjuk, ha szükséges két-három sorban is, majd középre helyezzük a kolozsvári szalonná.
10. Az egészet befedjük káposztalevelekkel és felöntjük vízzel. Lassú tűzön 2-2,5 óra alatt megfőzzük. 





Sarmale ardeleneşti  

Ingrediente pentru 10 persoane: 500 g carne vită, 500 g spată de porc, 400 g piept de porc sau ciolan afumat, o căpăţână mare de varză acră, 500 g varză murată tăiată, 3 cepe, 200 g orez, 3-4 linguri ulei sau 1 lingură untură, sare, piper proaspăt măcinat, boia dulce, smântână.

Prepararera: Se spală şi se scurge orezul, se taie mărunt ceapa şi se căleşte în untură. Se trage de pe foc, se adaugă boiaua, se amestecă şi se lasă să se răcească. Se toacă cărnurile, se adaugă orezul şi ceapa călită, se condimentează cu sare şi piper şi se amestecă. Se desfac frunzele de varză de pe căpăţână, se îndepărtează cotoarele, dacă sunt prea mari, se tăie în două. Se i-a cu lingura din compoziţia de sarmale, se aşează pe marginea unei frunze, se înfăşoară şi se îndeasă la cele două capete. Pe fundul unui vas se aşează cotoarele, se acoperă cu varza tăiată mărunt, peste care se aşează în cercuri concentrice sarmalele, pe mai multe rânduri, 2 sau 3 în funcţie de câte sarmale sânt. În mijlocul fiecărui rând de sarmale se lasă un mic cerc gol, în care se aşezază apoi afumătura. Se acoperă totul cu frunze de varză, se toarnă apă cât să le acopere şi se fierbe timp de 2-3 ore la foc încet. Se serveşte cu smântână. 



4 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyjából én is így készítem, egyszerűen imádom, mi télen többször is elkészítjük, de van, hogy csak sima gombócokkal és szálas savanyúkáposztával, füstölt hússal.
De például az édesanyám mindig úgy készítette, hogy sima gombócokkal, a savanyúkáposztával, csípősen, erős paprikával, szemes borssal, fehéren, amikor puha lett minden, kivette a gombócokat, vékonyan berántotta pirospaprikásan, visszarakta a gombócokat, egyet rottyantott rajta és kész.
Soha nem tett bele füstölt húst vagy szalonnát.
Mindig minden variációnál tejfölözve esszük, és minden variációt nagyon szeretem:-))))

Blogkonyha írta...

Aztamindenit dejólnézki!!! No, legközelebb így fogom csinálni. Mondjuk most Karácsonykor.. :o)

Adél írta...

Anikó, én is szoktam gombóccal készíteni, de azt nem töltött káposztának nevezem:)Nagyon finom az is.

Krisz: Te hogy készíted?

Gabriella írta...

Ó, de guszta Aleda... :P

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...