2013. május 29.

Banánfagylalt



Hozzávalók: 3-4 érett banán, 2 evőkanál csokoládés mogyorókrém; tálaláshoz: 5 dkg tejcsokoládé

Elkészítése: A banánokat megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy nejlonzacskóba rakjuk és lefagyasztjuk. Használatkor kivesszük és késes aprítóban  pürésítjük. Hozzáadjuk a mogyorókrémet és pépesre kavarjuk. Fagylaltoskehelybe gombócokat rakunk a fagylaltból és tetejére csokoládét reszelünk.

2013. május 28.

Gyors halleves




Hozzávalók: 50 dkg halfilé, 1 hagyma, 1 paradicsompaprika, 1 tv paprika, 1 csípős paprika, 2 paradicsom, 2 evőkanál olaj, só, bors, őrölt fűszerpaprika, 2 babérlevél, fél citrom

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk. A paprikákat kicsumázzuk, megmossuk és csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és a zöldségeket megdinszteljük. Mikor félig megvannak,  hozzáadjuk az időközben leforrázott és héjától megpucolt paradicsomokat. Megszórjuk sóval, borssal és őrölt fűszerpaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd felöntjük vízzel és megfőzzük. Amikor a zöldségek megfőttek a levesből leszűrünk és a zöldségeket összeturmixoljuk. Visszaöntjük a levét és mikor újból felforrt, hozzáadjuk a csíkokra vágott halfilét. 10 percig főzzük, majd eloltjuk a lángot és citromlével savanyítjuk.


2013. május 25.

Görög dolma


Hozzávalók: 40-45 db. szőlőlevél, 30 dkg rizs, 1 dl olíva olaj, 1 csokor újhagyma, 1 csokor, petrezselyem levél, 1 csokor, zöld kapor, 1 evőkanál apróra vágott mentalevél, 2 citrom leve, só

Elkészítése: Az újhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és 50 ml olajon kissé megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett rizst, az apróra vágott zöld fűszernövényeket és együtt üvegesre dinszteljük. Felöntjük 2 dl. vízzel és addig pároljuk, míg a leve elfő. Beleszorítjuk 1 citrom levét és ízlés szerint sózzuk. Kissé lehűtjük, majd megtöltjük a szőlőleveleket és egy lábasba egymás mellé tesszük, ráöntjük a megmaradt olíva olajat és a másik citrom kifacsart levét. Enyhén sós vízzel felöntjük, épp csak, hogy ellepje és egy lapos tányért teszünk a tetejére, hogy töltelékek ne emelkedjenek fel. 30-35 perc alatt megfőzzük. Hidegen tálaljuk.


2013. május 24.

Avokádós kókuszgolyó



Hozzávalók: 1 érett avokádó, 10 dkg mascarpone, 8 dkg porcukor, 1 zöldcitrom leve és reszelt héja, 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: Az avokádót meghámozzuk, magját kivesszük és villával összetörjük. Meglocsoljuk a zöldcitrom levével, hozzáadjuk a reszelt héját, a porcukrot, a mascarponet és jól kikavarjuk. A végén összekeverjük annyi kókuszreszelékkel, hogy jól formázható masszát kapjunk. Golyókat formázunk és kókuszreszelékbe hempergetjük.



2013. május 23.

Salátás egytál




Hozzávalók: 1 fej recés szélű saláta, 4 tojás, 12 dkg sonka, 4 szál zöldhagyma, 8 retek; a salátaöntethez: 2 dl görög joghurt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál citrom, 1 csokor metélőhagyma, só, bors 

Elkészítése: A salátát, a zöldhagymát és a retket megpucoljuk és megmossuk. A salátát széttépkedjük, a retket és a zöldhagymát karikára vágjuk. A tojásokat keményre főzzük majd ha lehűltek, karikára, illetve a sonkát hosszúkás csíkokra vágjuk. Az öntethez a mustárt kikavarjuk az olajjal majd belekeverjük a joghurtba. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Egy salátástálba rétegesen lerakjuk az összes hozzávalókat, minden réteget bőven meglocsolunk a salátaöntettel. 1 órára jól lehűtjük. Önmagában fogyasztjuk könnyű vacsoraként. 


2013. május 21.

Tejszínes brokkolileves


Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája,1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, citromlé

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon félig megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és együtt dinszteljük tovább. Hozzáadjuk a sót, kevés frissen őrölt borsót, felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a sárgarépa félig megpuhul. Ekkor a brokkolit megmossuk, kisebb rózsáira szedjük, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a levest félrehúzzuk a lángról. A tojássárgát kikavarjuk a tejszínnel és 2-3 merítőkanál levessel, majd hozzáadjuk az ételhez, visszatesszük a tűzre és még egyet forralunk rajta. Tálaláskor ízlés szerint citromlével savanyítjuk. 


2013. május 20.

Juhtúrós krém turbolyával


Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 2-3 evőkanál tejföl,  2 zöldhagyma, 1 csokor turbolya, bors

Elkészítése: A juhtúrót krémesre kavarjuk a tejföllel, hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát és a turbolyát meg a frissen őrölt borsot és kikavarjuk. friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.


2013. május 19.

Rózsalikőr






Hozzávalók: 8-9 dkg illatos piros rózsaszirom,  7 dl fehér rum, 5 dl jó minőségű vörösbor, 40 dkg cukor, 1 rúd vanília, kis darab fahéj

Elkészítése: A rózsaszirmokat átválogatjuk, megmossuk és jól zárható üvegbe tesszük. Felöntjük a fehér rummal, az üveget lezárjuk és 15 napig világos helyen tároljuk, naponta egyszer jól felrázzuk. 15 nap után a vörösbort felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magjait és a rúdját, a fahéj darabot és addig kavarjuk, míg a cukor elolvadt. Mikor kihűlt rátöltjük a rózsás alkoholra, összerázzuk és most már hűvös sötét helyen, 6 hétig érleljük, néha-néha felrázzuk. Mikor kész van, tiszta gézen átszűrjük és likőrös palackba töltjük. 


2013. május 18.

Köményes fasírt főtt húsból







 Hozzávalók:  40 dkg levesben főtt csirke vagy pulykamell, 3 tojás,  10-12 dkg zsemlemorzsa, 4 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyem levél, 1 kávéskanál őrölt kömény, só, bors, fűszerpaprika; a hempergetéshez: 10 dkg zsemlemorzsa;  a sütéshez: 3 dl olaj



Elkészítése: A levesben főtt húst hűlni hagyjuk és apró kockára vágjuk.  Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a zsemlemorzsát,  az áttört fokhagymát és az apróra vágott petrezselyem levelet. Sóval, borssal, őrölt pirospaprikával és köménnyel ízesítjük, majd jól összedolgozzuk és fél órára hűtőbe tesszük.  Mikor a massza jól lehűlt,  fasírtokat formázunk belőle, zsemlemorzsába hempergetjük és forró olajban hirtelen kisütjük. Párolt zöldségekkel tálaljuk. 


2013. május 17.

Tavaszi zöldségleves csirkehússal








Hozzávalók: 35 dkg csirkemell, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 10 dkg brokkoli, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk és megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vékony karikára vágjuk. A brokkolit és a karfiolt kis rózsáira szedjük, a  csirkemellet pedig falatnyi kockákra vágjuk. A vajat az olajjal együtt felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a csirkemellet, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, és addig dinszteljük tovább, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Sózzuk és meghintjük kevés borssal. Mikor a hús majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a karfiolt, a brokkolit meg a borsót és puhára főzzük. A végén a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és egyet forralunk rajta. 


2013. május 14.

Sonkás krumplisaláta tyúkhúrral



 Hozzávalók 2 személyre: 4 krumpli, 15 dkg sonka, 4 zöldhagyma, 1 nagy marék tyúkhúr, 3 vőkanál olívaolaj,1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítése: A krumplit megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a salátalevet. A hagymát karikára vágjuk, hozzáadjuk az olajat, 2-3 evőkanál vizet, a cukrot, a citromlevet, sózzuk, borsózzuk és jól összekavarjuk. A megfőtt krumplit leszűrjük, héját pedig lepucoljuk. Karikára vágjuk és még melegen a salátalébe keverjük. A sonkát előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk, kevés olajon ropogósra sütjük és hozzáadjuk a salátához. Végül belekeverjük a megmosott tyúkhúrt is.


A tyúkhúr népies nevei: libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy
 
Egyéves növény, de ősszel csírázva áttelelő növény, vékony, finom szálú gyökerekkel. A 10-15 cm hosszú szára többnyire a földön fekvő vagy felemelkedő, igen ágas, az egyik oldalán végighúzódó szőrsávval. A levelek tojás alakúak, az alsók nyéllel, a felsők nyél nélkül illeszkednek a szárhoz, 1-2,5 cm hosszúak. Virágai hosszú, vékony kocsányon a levelek hónaljában fejlődnek, fehérek. A kocsány a virágzás után lehajlik, majd később ismét felemelkedik.

 A mezei tikszemmel téveszthető össze. Vigyázat, ez mérgező növény. Fontos különbség, hogy ennek a virágszíne piros vagy kék színű, ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját nézzük meg, ha azon apró feketés pontokat találunk, ne fogyasszuk.

Mindenhol előfordul, szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. Amikor elég nedvesség áll a rendelkezésére, mindig jól csírázik. Ezért öntözött kertekben terhes gyom. Lefekvő oldalágai minden csomónál legyökereznek, szőnyegszerűen borítja a talajt.

A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.

Forrás: Terebes.hu
 

2013. május 13.

Inyenc halacska





Hozzávalók: 200 g-os olajos hering konzerv, 2 krumpli, 1 sárgarépa, 1-2 zöldhagyma, 2 evőkanál majonéz, 2-3 evőkanál tejföl,  1 citrom, só, bors; a díszítéshez: 4 db hónaposretek

Elkészítése: A halat kivesszük a konzerves dobozból és az olajat lecsöpögtetjük majd villával szétnyomkodjuk. A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk és megmossuk. A krumplit enyhén sós vízben főni tesszük, mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a sárgarépát is és roppanósra főzzük. Leszűrjük és hűlni hagyjuk, majd a reszelő legkisebb lyukán megreszeljük. A halhoz hozzáadjuk a reszelt krumplit és sárgarépát, az apróra vágott zöldhagyma fehér részét, belekeverjük a majonézt, a tejfölt és a citromlevet. Frissen őrölt borssal és ha szükséges, kevés sóval ízesítjük. A halkrémet halacska alakúra formázzuk és félkörre vágott retekszeletekből halpikkelyekkel díszítjük. 


2013. május 11.

Pillangós muffin




Hozzávalók 12 darabhoz: 
25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 tojás, 2,5 dl kefir, 0,75 dl olaj, 10 dkg csokoládélencse, 15 dkg málna, 1 sütőpor; 
a málnás tejszínhabhoz:: 2,5 dl habtejszín, 10 dkg málna, 1 tasak vaníliás cukor; 
a pillangókhoz: 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése: A tojást habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a kefirt meg az olajat. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a csokoládélencsével majd beleforgatjuk a málnát. A lisztes keveréket összekeverjük a tojásos keverékkel és azonnal muffin formákba töltjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. A habtejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a málnát és készre verjük. Habzsák segítségével a krémet a muffinok tetejére nyomjuk. Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, zsírpappírból tölcsért csinálunk, végére kicsi lyukat vágunk és egy sütőpapír csíkra  pillangókat rajzolunk. A papírcsíkot  egy szalvétagyűrűbe dugjuk, hogy a pillangók szárnyai fölfele dermedjenek. 10 percre hidegre tesszük, majd a muffinokat feldíszítjük vele.


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...