2013. július 31.

Újkrumpli krémleves sonkával



Hozzávalók:  40 dkg újkrumpli, 1 hagyma, 3 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 15 dkg szeletelt sonka, só, bors, metélőhagyma

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott újkrumplit, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal. Felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha megfőtt leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. A sonkát ropogósra pirítjuk és felvágjuk. Tálaláskor a levest megszórjuk metélőhagymával meg a sonkával. 



2013. július 30.

Uborkás hűsítő koktél

Nyári, forró napokra tökéletes frissítő és hűsítő koktél.



Hozzávalók: 3-4 uborka, 2 citrom, 3 evőkanál méz, 1 marék mentalevél, jégkocka

Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, kockára vágjuk és blenderbe rakjuk, majd hozzáadjuk a mentalevelet meg a citrom kifacsart levét.  Felöntjük annyi vízzel, hogy jóval ellepje az uborkát és összeturmixoljuk. A poharakat megtöltjük jégkockával, rátöltjük az uborkalevet és  vékonyra vágott citrom meg uborkaszelettel díszítjük. 


2013. július 29.

Grillezett mézes karaj




Hozzávalók: 8 szelet karaj, 2 kisebb padlizsán; 
a pácléhez: 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál balzsamecet, só, bors; 
a mártogatóshoz: 2 dl tejföl, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál ketchup, 1 teáskanál balzsamecet, só, bors, metélőhagyma

Elkészítése: A pácléhez összekeverjük az összes hozzávalókat, a húst bekenjük vele és 1-2 órára hidegre rakjuk. A mártogatóshoz a tejfölbe belekeverjük a mézet, a ketchupot, a balzsamecetet, az apróra vágott metélőhagymát  és sóval meg borssal ízesítjük. A padlizsánt  kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, pirosra sütjük a húst és a padlizsánt.  

2013. július 28.

Sajtos padlizsán császárszalonnában







Hozzávalók: 2 padlizsán, 15 dkg császárszalonna, 10 dkg gouda sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejszín, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, só, bors

Elkészítése: A padlizsán héját lepucoljuk és kb. 2x2 cm-es csíkokra vágjuk. A sajtokat lereszeljük, a tojást pedig felverjük és hozzáadjuk a sót meg a frissen őrölt borsót. A padlizsán csíkokat meghempergetjük a lisztbe és belemártjuk a tojásba. Egy hosszúkás, tűzálló formát kibélelünk császárszalonnával úgy, hogy a szélein kilógjon, beleszórunk egy rend sajtot, meglocsoljuk a tejszínnel és befedjük a padlizsáncsíkokkal. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A végén befedjük a lelógó császárszalonnával  és fóliával letakarjuk. 35 percig sütőben sütjük. Szeletelés előtt, hagyjuk kicsit kihűlni.

2013. július 27.

Sajtfelfújt gombamártással




Hozzávalók 6 db-hoz : 10 dkg sajt, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 2 evőkanál liszt, 3 tojás, só, bors: 
a formák kikenéséhez: 2 dkg vaj, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa; 
a gombamártáshoz: 15 dkg gomba, 3 dkg vaj, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A vajat habzásig hevítjük, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, megszórjuk sóval meg borssal és sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, elkavarjuk és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, belekavarjuk előbb a tojássárgát, majd  a kemény habbá vert tojásfehérjét. A szufléformákat kikenjük vajjal, behintjük zsemlemorzsával és a masszát szétosztjuk bennük, majd berakjuk egy tepsibe őket és félig felöntjük vízzel. Előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. 

Közben elkészítjük a gombamártást. Ehhez a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk,  majd a vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott és apróra vágott gombát és zsírjára sütjük. Megszórjuk a liszttel és felöntjük a tejszínnel, majd sóval, borssal meg apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A végén belekavarjuk a tejfölt is. A sajtfelfújtat azonnal tálaljuk.

2013. július 26.

Paradicsomos szűzérme



Hozzávalók: 1 nagyobb sertés szűzérme, 5 dkg füstölt szalonna, 3-4 paradicsom, 1 kis fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, só, bors, zellerlevél

Elkészítése: A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt szűrőkanállal kivesszük és félretesszük, a visszamaradt zsiradékon pedig mindkét oldalán elősütjük az 1,5 cm vastagságú szeletekre vágott szűzérmét. Mikor kissé megpirult, kivesszük és félretesszük. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. A paradicsomokat forró vízbe 1-2 rakjuk, a héját lehúzzuk, majd kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Megszórjuk sóval, borssal  és apróra vágott zellerlevéllel, majd belerakjuk a szalonnapörcöt. Felöntjük egy kevés vízzel, felforraljuk, és a mártást egy tepsibe simítjuk. Ráhelyezzük a szűzérméket és 35-40 percre forró sütőbe toljuk. Rizzsel tálaljuk. 


2013. július 25.

Mozarellás paradicsomsaláta és bazsalikom pestó





Hozzávalók - 4 személyre: 8 db. közepes méretű paradicsom, 40 dkg mozarella sajt; a pestóhoz: 1 marék bazsalikom levél, 5 dkg parmezán, 4 dkg dió, 2 cikk fokhagyma, 1 dl olíva olaj, 1 kávéskanál só; a díszítéshez: bazsalikomlevél

Elkészítése: A bazsalikomleveleket megmossuk és megszárítjuk, parmezánt lereszeljük, a fokhagymát pedig megpucoljuk. Az összes hozzávalókat késes aprítóba rakjuk és pépesre karavrjuk. A paradicsomot megmossuk és 0,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk. A mozzarellát színtén szeletekre vágjuk, majd a kettőt egy tányérba rétegezzük. Tetejére kenjük a bazsalikomos pestót és pár friss bazsalikomlevéllel díszítjük.


Tipp: Készíthetjük koktélparadicsomból és mini mozzarella golyókból is, ilyenkor  koktélpálcikára nyársalhatjuk. 

2013. július 24.

Tejszínes kukoricaleves


Hozzávalók 4 személyre:  2-3 cső zsenge kukorica, 1 hagyma, 3 dkg vaj, 12 dkg császárszalonna, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, só, bors, fűszerpaprika, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk egy nagyon kevés fűszerpaprikával, sóval meg borssal és felöntjük vízzel.  A kukoricaszemeket éles késsel levágjuk a csövekről és belerakjuk a levesbe. Addig főzzük, míg a kukorica megpuhul. A tojássárgát kikavarjuk a tejszínnel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és belekavarjuk az ételbe majd kiforraljuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A császárszalonnát felvágjuk és ropogósra kisütjük. Tálaláskor a leveshez adjuk.


2013. július 22.

Padlizsántekercsek paradicsomágyon (lépésről-lépésre)



Hozzávalók- 4 személyre : 2 padlizsán, 1 hagyma, 30 dkg paradicsom, 50 dkg darálthús, 1 szelet kenyér, 1 tojás, 4 cikk fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, fűszepaprika

1. Előkészítjük a hozzávalókat.
2. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük majd 3-4 mm-es vastagságú szeletekre vágjuk.
3. A padlizsánszeleteket megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a levét és forró grillsütőn, mindkét oldalán megsütjük.
4. A darált húshoz hozzáadjuk a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az apróra vágott 2 cikk fokhagymát és petrezselyemzöldet, meg a felvert tojást. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük és jól összedolgozzuk.
5. A darálthúsos masszából hosszúkás fasírtokat formázunk és beletekerjük a padlizsánba.
6. A  padlizsán megmaradt széleit meghámozzuk és a paradicsommal, hagymával és fokhagymával együtt apróra vágjuk.
7. Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta előbb a hagymákat, majd hozzáadjuk a padlizsánt meg a paradicsomot,végül pedig a petrezselyemzöldet és 2 dl vizet, és összeforraljuk. Sóval és frissel őrölt borssal ízesítjük.
8. A paradicsomos mártást egy tűzálló edény aljára simítjuk, rátesszük a padlizsántekerecseket és befedjük fóliával. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.




2013. július 20.

Erdélyi gombócleves








Hozzávalók a gombóchoz: 10 dkg juhtúró, 2 tojás, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor; a leveshez: 5 dkg juhtúró, 2,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor, só, bors, ecet

Elkészítése: A gombócokhoz a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a sárgáját, a búzadarát, a juhtúrót, az összevágott kaprot és összedolgozzuk, majd 20 percig pihenni hagyjuk. Addig az olajat felhevítjük, a lisztet világosra pirítjuk rajta  és felöntjük kb. 1,2 dl csontalaplével. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a frissen őrölt borsot,  a juhtúrót pedig összekeverjük a tejföllel, kevés levessel hőkiegyenlítjük és rátöltjük a levesre. A gombócmasszából vizes kézzel vagy evőkanállal gombócokat formázunk és a levesben kiforraljuk. A lángot eloltjuk, az ételt pedig cukorral és kevés ecettel ízesítjük. 




2013. július 19.

Majonézes tök





Hozzávalók: 2 kerti tök, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors; a majonézhez: 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál mustár, 2 dl olaj, só

Elkészítése: A tök héját lepucoljuk, magos részét kivájjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk sóval és állni hagyjuk, majd amikor levet eresztett, kiszorítjuk. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a tököt és állandó kavarás mellet addig dinszteljük, míg teljesen megpuhul és krémes állaga lesz. Félrevesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgához hozzáadjuk a mustárt, a sót és lassan adagolva belekeverjük az olajat. A kihűlt tökbe belekeverjük a majonézt és az apróra vágott hagymát. 


2013. július 18.

Padlizsános májas nyárs



Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj, 10 dkg szeletelt sonka, 1 padlizsán, 15-20 db koktélparadicsom, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, bors, majoránna; 
a mártogatóshoz: 2 érett paradicsom, 1 piros paprika, 2 cikk fokhagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése: A csirkemájat belecsavarjuk a sonkaszeletekbe, a padlizsánt kisebb  darabokra vágjuk,  majd a koktélparadicsommal együtt tetszőleges sorrendbe felhúzzuk a nyársra. A kész nyársakat egymás mellé rakjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és megszórjuk a sóval, a borssal meg a majoránnával. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, előbb a mártogatóshoz sütjük meg kissé  a paradicsomot és a kápia paprikát, majd végül a nyársakat. A megsült zöldségeknek lehúzzuk a héját és késes aprítóban összevágjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majoránnát és sóval meg frissen őrölt borssal ízesítjük. 



2013. július 16.

Joghurtos zöldborsóleves





Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó, 4 dl joghurt, só, bors, mentalevél

Elkészítése: A zöldborsót megmossuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük és ebből 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz.  Hozzáadunk pár mentalevelet és krémesre turmixoljuk. Kevés főzőlével hígítjuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és belekeverjük a joghurtot. Tálaláskor a tetejére szórjuk a zöldborsót, valamint joghurttal és mentalevéllel díszítjük.



2013. július 14.

Májkrémes csirkemell





Hozzávalók: 1 csirkemell, 25 dkg csirkemáj,  1 tojás, 10 szelet császárszalonna,  2 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld; a körethez: 20 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A csirkemájat 5 perc alatt forró vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük és villával széttörjük vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk sóval, borssal meg majoránnával és jól összedolgozzuk. A csirkemellet éles késsel lapjában bevágjuk úgy, hogy egy nagy szeletet kapjunk, kissé megklopfoljuk és megszórjuk sóval meg borssal. A májas masszát hosszúkásra formázzuk,  a csirkemell hosszanti szélére rakjuk és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és a húst belecsavarjuk. Sütőpapírba szorosan betekerjük, végeinél bezárjuk, berakjuk egy tepsibe és kevés vizet öntünk alája. 30-35 percre forró sütőbe toljuk. A körethez a rizst meg a zöldborsót külön-külön, enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, kissé átsütjük és belekavarjuk a rizst. Ha szükséges, még sózzuk. A csirkemellet éles késsel felszeleteljük és a rizzsel tálaljuk. 

2013. július 13.

Grillezett fonott csirkemell




Hozzávalók:  1 csirkemell, só, bors, fűszerpaprika; a muzsdéjhoz: 1 fej fokhagyma, 1 dl olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só; a körethez: 70 dkg újkrumpli, 5 dl olaj

Elkészítése: A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a sót meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és krémesre kavarjuk, fokozatosan adagolva közben az olajat. A fél csirkemelleket éles késsel lapjában félbevágjuk, majd a szeleteket három csíkba vágjuk, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon. Megszórjuk sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával, megkenjük kevés muzsdéjjal, majd összefonjuk és a végét fogpiszkálóval  rögzítjük. A krumpli héját lekaparjuk és megmossuk, cikkekre vágjuk, majd forró olajban megsütjük. Előkészítjük a grillszenet és mikor parázslik, a csirkefonatokat pirosra sütjük rajta. Muzsdéjjal és a sült krumplival tálaljuk.


2013. július 11.

Brokkolis tekercs




Hozzávalók: 1 kisebb fej brokkoli, 6 tojás, 4 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál tejföl, 25 dkg sajt, só, bors

Elkészítése: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra vágjuk és hűlni hagyjuk. A tojásokat egy keverőtálba törjük, felverjük és hozzáadjuk az olajat, a tejfölt meg a lisztet. Megszórjuk sóval és borssal, összekavarjuk  majd végül beleforgatjuk a brokkolit is. Sütőpapírral ellátott, kb. 25x30 cm-es nagyságú tepsibe öntjük és 10-15 perc alatt megsütjük. Míg sül, a sajtot lereszeljük. A tojástekercset még forrón átfordítjuk, hogy a brokkolis fele kerüljön majd kívülre, rászórjuk a reszelt sajtot, és szorosan feltekerjük. Alufóliába csavarjuk és pár óráig hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeletekre vágjuk.


2013. július 10.

Töltött cukkini





Hozzávalók 4 személyre: 4 cukkini, 4 tojás, 10 dkg sonka, 2 kápia paprika, 1 hagyma, 4-5 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A zsenge cukkinikat megmossuk és hosszúságuktól függően 3-4 darabra vágjuk. Belsejüket kivájjuk úgy, hogy egyujjnyi talpat hagyjunk, azaz nem fúrjuk át őket teljesen. Megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és forró sütőben 15 percig elősütjük.  A hagymát és a paprikát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és petrezselyemzöldet, sózzuk illetve borsozzuk, és összesütjük. Ráöntjük a felvert tojást, és krémesre sütjük. A cukkinihordókat megtöltjük a tojásos masszával és forró sütőbe toljuk 15 percre. Melegen és hidegen egyaránt tálalható. 


2013. július 9.

Tojáspite sóskával




Hozzávalók  a pitetésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, só; a feltéthez: 6 tojás, 20 dkg kecskesajt, 2 dl tejszín, 1 marék sóska, só, színes bors

Elkészítése:A pitetésztához a lisztben gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a felvert tojást meg a sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. 4 tojást keményre főzünk, majd megpucoljuk és kockára vágjuk. A sajtot szintén kockára vágjuk, a sóskát pedig megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vágjuk. A pitetésztát kinyújtjuk és egy 23 cm-es piteformába rakjuk. Rátesszük a tojást, a sajtot, megszórjuk a sóskával, a frissen őrölt borssal meg a sóval. A megmaradt tojást felverjük a tejszínnel és rátöltjük a pitére. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük.


2013. július 7.

Tejberizs fagylalt málnaöntettel




Hozzávalók: 10 dkg apró szemű rizs, 5 dl tej, 4 dkg cukor, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 1 vanília rúd; a málnaöntethez: 20 dkg málna, 8 dkg cukor

Elkészítése: A tejhez hozzáadjuk a vanília kikapart magjait meg a rizst és többször  megkeverve puhára főzzük. A tojássárgát elkavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és állandó keverés mellett beleöntjük a rizsbe. Felforraljuk és levesszük a lángról. Fagylaltkészítő gépben krémesre fagyasztjuk vagy ennek hiányában műanyag dobozba rakjuk és félóránként átkavarva lefagyasztjuk. A málnaöntethez a málnát összekeverjük a cukorral meg 1 evőkanál vízzel és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Tálaláskor a fagylaltból gombócokat vájunk és leöntjük a kihűlt málnaöntettel. Friss málnával díszítjük. 


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...