2013. szeptember 29.

Szüreti dínom-dánom



A vidéki gazdaságokban az ősz legfontosabb eseménye a szűret, mely a szőlős nagyságától függően, akár egy társasági esemény is lehet. Ilyenkor összesereglik az egész család, ha pedig a szőlős nagyobb, akkor jönnek a közeli és távoli rokonok, jó szomszédok, hogy együtt segítsenek a gazdának. Kora reggel a háziak sonkával, szalonnával és kolbásszal kínálják a társaságot, kedvcsinálónak pedig pálinkát adnak, ami után kivonulnak a szőlősbe. A lányok és asszonyok szedik a szőlőt, a férfiak pedig a présházhoz hordják, közben folyik a móka, a viccelődés, a nóta és a hangoskodás. A szűret befejezése után  terített asztal várja őket, majd este a felvonulás és szűreti bál. Vidékenként változik a szűreti ebéd vagy vacsora. Van ahol bográcsban főznek birkapörköltet vagy marhagulyást, van ahol mustos pecsenyét,  szőlős kacsát vagy töltött káposztát. 
Az  alábbi szüreti menüsort a mezőségi falvakban szokták készíteni a gazdasszonyok.

Az anyag megjelent az októberi Erdélyi konyhában. 





Zöldséges kakasleves



Hozzávalók: 1 házilag nevelt kakas, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 nagy karalábé,  1 kis fej karfiol, 1 kis kelkáposzta, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, só, szemesbors; a tálaláshoz: rombusztészta

Elkészítése:  A konyhakész kakast feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a habját szűrőkanállal leszedjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a sót meg a szemesborsot és lassú lángon, gyöngyözve  főzzük. Mikor a kakashús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és továbbra is lassú lángon készre főzzük. Félrehúzzuk és kicsit hagyjuk leülepedni, majd a húst meg a zöldségeket kivesszük és a levest átszűrjük. A combokat és a mellehúsát félretesszük, a többi csontos részekről a húst leszedjük és a kakas aprólékjával  meg a feldarabolt  zöldségekkel együtt visszatesszük a levesbe.Tálalás előtt a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a leves mellé kínáljuk.



Szüreti kakaspecsenye



Hozzávalók: levesben főtt kakashús, 1 nagy káposzta, 2 paradicsompaprika, 1 hagyma, 2-3 gerezd Cabernet Sauvignon szőlő, 1 evőkanál zsír, só, bors

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát meg az apró kockára vágott paradicsompaprikát, megszórjuk sóval meg frissen őrölt borssal és  víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A végén belekavarjuk a megmosott és leszemezett szőlőt és egy sültestál aljára simítjuk. A kakashúst  a káposztára rakjuk, megszórjuk borssal, kevés forró zsírral lekenjük és forró sütőben vagy ha van, kemencében, ropogósra sütjük. 


Kacsazsíros pogácsa- recept itt




 


2013. szeptember 26.

Sonkás tejszínes szélesmetélt





Hozzávalók: 35 dkg szélesmetélt, 20 dkg sonka, 25 dkg gomba, 3 dl tejszín,1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát meg a kockára vágott sonkát, összesütjük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval meg frissen őrölt borssal és felöntjük a tejszínnel. Kiforraljuk. Közben a metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és lecsöpögtetjük, majd szétosztjuk a tányérokban és mártással tálaljuk. 


2013. szeptember 24.

Málnás csokoládétorta


Hozzávalók:

a piskótához: 3 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál étkezési keményítő; 
a krémhez: 3 tojás sárgája, 12 dkg cukor,  2 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 20 dkg 50%-os csokoládé, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin, 25 dkg málna;
a zselés réteghez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin, 
a tetejére: 2 dkg csokoládé forgács, mentalevél

Elkészítése:

A piskótához a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaót meg a keményítőt és lazán összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.

 A krémhez a tojássárgáját összevegyítjük a cukorral meg az étkezési keményítővel és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd megfőzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és hagyjuk felolvadni benne, majd kikavarjuk. Közvetlenül a krémre fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk magától kihűlni. A zselatint 0.5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a krémbe. Végül felverjük a habtejszínt és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe. 

A tortalapot a kapcsos tortaformában hagyjuk, a krém felét rákenjük, kirakjuk a málnaszemekkel és befedjük a megmaradt krémmel. 

A zseléhez szükséges málnából félreteszünk 12 darabot, a többit összekavarjuk a cukorral és 0,5 dl vízzel, majd felforraljuk. A zselatint feloldjuk 0,5 dl vízben, belekavarjuk a forró málnába, és hűlni hagyjuk, majd mielőtt még megdermedne, a tortára öntjük. Egy éjszakára a tortát hűtőbe rakjuk, majd a forma oldalát levesszük és a tortát tálcára emeljük. Tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal, mentalevelekkel és kirakjuk a málnaszemekkel.


Köszönjük szépen unokatestvéreinknek a málnát  és többi gyümölcsöt is ! :)

 A málna itt termett


2013. szeptember 23.

Négysajtos töltött krumpli


Hozzávalók 4 személyre: 8 krumpli, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg gouda sajt, 5 dkg juhsajt, 5 dkg feta sajt, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szárított rozmaring, metélőhagyma, só 

Elkészítése: A krumplikat jól megmossuk, ha szükséges megsikáljuk, majd félbevágjuk és egy tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a rozmaringgal meg a sóval. Fóliával lezárjuk és forró sütőben, 30-40 perc alatt megsütjük. Közben a sajtokat kockára vágjuk, a vajat pedig megolvasztjuk.  Mikor a krumplik átsültek, kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd  belsejüket kikaparjuk, felvágjuk és összekeverjük a sajtokkal meg a vajjal. A tölteléket visszarakjuk a krumplicsónakokba, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával és 10-15 percre visszarakjuk a forró sütőbe. Azonnal tálaljuk. 


2013. szeptember 21.

Zöldcitromos torta - liszt és cukormentes




Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 10 csepp stevia folyadék, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál citromlé, 1/2 citrom reszelt héja; a krémhez: 15 csepp stevia folyadék, 25 dkg mascarpone, 4 dl natúr joghurt, 2 dl tejszín, 10 g zselatin, 2 zöldcitrom leve és 1 héja; a díszítéshez: 1 zöldcitrom

Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk a stevia cseppel, a citrom reszelt héjával,  hozzáadjuk a szódabikarbónát és felfuttatjuk a citromlével. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, az étkezési keményítőt meg a kókuszreszeléket és lazán összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. A krémhez a mascarponet kikavarjuk a steviaval, fellazítjuk egy kevés joghurttal, majd belekavarjuk az egészet. Hozzáadjuk a zöldcitrom levét meg a reszelt héját,  a 0,5 dl vízben feloldott és felmelegített zselatint, majd végül a felvert tejszínt és összekavarjuk. A krémet a piskótára simítjuk és egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap zöldcitrom szeletekkel díszítjük és megszórjuk kevés reszelt héjával. 



2013. szeptember 20.

Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal




Hozzávalók:15 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba,1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg sajt, só, bors, bazsalikom; a mártogatóshoz: 25 dkg sütőtök, 2 dl paradicsomlé, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj, só, bazsalikom

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és csepegni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon félig megdinszteljük. Míg a hagyma dinsztelődik, a gombát apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük tovább, míg a keletkező leve elfő. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés bazsalikommal és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a zsemlemorzsával, a tojással és pogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélel tepsibe rakjuk, tetejükre kevés reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a mártogatóst is. A sütőtököt szeletekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Ha kész van, héjából kikaparjuk a tökhúst és villával összetörjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a vajon kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tökhúst és felöntjük a paradicsomlével. Sóval és kevés bazsalikommal ízesítjük, majd felforraljuk. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

  
Megjegyzés: A rizspogácsákat készíthetjük úgy is, hogy megforgathatjuk zsemlemorzsában és kevés zsíradékon megsütjük. Tálalhatjuk feltétként főzelékek mellé, önmagában kiváló vacsora, vagy kis dobozban vihetjük tízórainak a munkahelyre is.

2013. szeptember 19.

Rántott laskagomba


Hozzávalók: 60 dkg laskagomba, 3 tojás, 8- 10 dkg, 15-20 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj, só, bors; a körethez: 40 dkg krumpli, 3 dkg vaj, só, petrezselyemzöld

Elkészítése: A gombának levágjuk a vastagabb tönkjét, megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet. A lisztet összekeverjük egy kevés őrölt borssal, a tojásokat pedig felverjük. A gombaszeleteket előbb a lisztbe, majd tojásba és végül a zsemlemorzsába mártjuk és forró olajban aranybarnára sütjük. A körethez a krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a krumplit, megszórjuk sóval és jól összeforgatjuk. A rántott gombát csak tálalás előtt sózzuk meg.


2013. szeptember 18.

Tökös-mákos linzertorta


Hozzávalók a linzertésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, fél citrom héja, 1 sütőpor; a töltelékhez: 1,5 kg sütőtök vagy 40 dkg  sütőtök püré, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 7 dkg darált keksz, 1 tojás + 1 fehérje, 1 vaníliás cukor, fél citrom héja; tetejére 1 tojás; a tálaláshoz: 2 dkg porcukor
 
Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elvegyített lisztben, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgát, a citrom lereszelt héját és összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. A sütőtököt kettévágjuk, magját kikaparjuk és 50-60 perc alatt megsütjük, majd a húsát kikaparjuk és összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukort meg a vaníliás cukrot és kikavarjuk. Hozzáadjuk a mákot, a kekszmorzsát, a tojás sárgát meg a citrom reszelt héját és összekeverjük. A végén lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A linzertésztát kinyújtjuk és egy 24 cm-es piteformát kibélelünk vele. Előmelegített sütőben, 10 percig elősütjük, majd kivesszük és rákenjük a tölteléket. A megmaradt tésztából csíkokat sodrunk és a tetejét berácsozzuk, a szélére pedig csillagokat szaggatunk, ezekkel feldíszítjük és lekenjük a felvert tojással. További 20 percig visszatoljuk a sütőbe. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
 
 

2013. szeptember 17.

Zelleres marhapörkölt






Hozzávalók: 80 dkg lábszár, 5 dkg szalonna, 2-3 vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 2 paradicsom, 1 zellergumó, 2 dl must(szőlőlé), só, bors fűszerpaprika, őrölt kömény

Elkészítése: A szalonnát  kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a szalonnazsírhoz és megpároljuk. Belerakjuk a felkockázott marhahúst és erős lángon addig pirítjuk míg kérget kap. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, a borssal meg a köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és jól összekavarjuk. Lassú tűzön a saját levében pároljuk, ha szükséges kevés meleg vízzel pótoljuk. Közben a zöldségeket megpucoljuk, a paprikákat vékony csíkokra vágjuk, a zellert pedig lereszeljük. A paradicsomot 1 percre forró vízbe rakjuk, majd héját lehúzzuk és apróra vágjuk. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket a pörkölthöz, ráöntjük a mustot és addig főzzük tovább, míg a hús omlósra puhul és sűrű szaftja lesz. Ekkor levesszük a tűzről, lefedjük és 30 percig pihentetjük. Nokedlivel tálaljuk.


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...