2014. január 24.

Mákos rétes







Hozzávalók: 4 réteslap, 6 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl ; a töltelékhez: 40 dkg darált mák, 10 dkg darált keksz, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej, 3 tojás fehérje, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor; tetejére: 3 dkg porcukor

Elkészítése: A tejet a kétféle cukorral felforraljuk és a mákot leforrázzuk vele. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat és belekavarjuk a kekszet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és könnyedén beleforgatjuk felét a mákos masszába, majd miután a töltelék fellazult, a másik felét is. A réteslapokat egyenként lekenjük az olvasztott vajjal és egymásra rakjuk őket. A lapok egyik hosszanti oldalára halmozzuk a tölteléket, majd rúd alakban feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.  A megmaradt olvasztott vajat összekeverjük a tejföllel és a tetejét lekenjük vele, majd előmelegített sütőben, 175 fokon, 25-30 perc alatt, ropogósra sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rézsútosan  szeletekre vágjuk és meghintjük porcukorral. 


2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De szeretem és milyen rég nem ettem. Jó tömény mákos, így a legjobb!

Eszter79 írta...

Kedvenc Édességem. Köszönöm a receptet kedves Adél. Viszem.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...