2014. március 4.

Mákos linzer






Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 2-3evőkanál tejföl, 1 sütőpor, fél citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor,csipetnyi só;
a töltelékhez: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 dl olaj, 1,5 dl tej, 25 dkg mák, 10 dkg liszt, 1 sütőpor, fél citrom reszelt héja;
továbbá: 3 evőkanál baracklekvár, 3 dkg porcukor

Elkészítése: A lisztet átszitáljuk, összevegyítjük a sóval meg a sütőporral és elmorzsoljuk benne a zsírt. Közepébe mélyedést csinálunk és beleütjük a tojást, a hozzáadjuk a cukorport, a vaníliás cukrot, a lereszelt citromhéjat és annyi tejfölt, hogy puha tésztát tudjunk gyúrni belőle. Két részre osztjuk és fóliával letakarva, 20 percig hidegben pihentetjük. A töltelékhez az egész tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, a végén belekeverjük a olajat is. Hozzáadjuk a darált mákot, a sütőporral összevegyített lisztet, a reszelt citromhéjat meg a tejet és összekavarjuk. A tésztából két vékony lapot nyújtunk. Sütőpapírral bélelt, 25x30 cm-es tepsi aljára rakjuk az egyiket és lekenjük a baracklekvárral. Rásimítjuk a mákos tölteléket és befedjük a másik lappal. Tetejét villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 175 fokon, 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt kockára vágjuk és tetejét megszórjuk porcukorral.


Prăjitură de casă cu mac

Ingrediente:  
pentru aluat: 400 g făină, 150 g untură, 80 g zahăr pudră, 1 ou, 2-3 linguri smântână, 1 praf de copt, coaja rasă de la ½ lămâie, 1 plic zahăr vanilat, un praf de sare
pentru umplutură: 2 ouă, 150 g zahăr, 100 ml ulei, 150 ml lapte, 250 g mac, 100 g făină, 1 plic  praf de copt, coaja rasă de la ½ lămâie
alte ingrediente: 3 linguri gem de caise, 30 g zahăr pudră.

Prepararea:  
Pentru aluat se cerne făina, se amestecă cu sarea, praful de copt și untura, apoi se adaugă oul, zahărul pudră, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și smântâna și se frământă un aluat fraged. Se împarte în două, se acoperă cu folie și se pune 20 minute la rece. 

Pentru umplutură se bat ouăle întregi cu zahărul, se încorporează uleiul, macul măcinat, coaja de lămâie,  făina amestecată cu praful de copt și laptele. Din aluat se întind două foi, prima se pune într-o tavă de mărimea 25x30 cm, tapetată cu hârtie de copt și se unge cu gem de caise. Se nivelează umplutura de mac și se acoperă cu a doua foaie. Se înțeapă din loc în loc și se coace cca. 40 minute în cuptorul preîncălzit la 175 grade. Se feliază rece, se presară cu zahăr pudră. 

3 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Jaj ez a mákos! Ez a gyengém. A mákos süti. Nagyon guszta és szép magas!

Anikó írta...

Imádom én is, nálunk is szokott lenni, van hogy keverem a mákot reszelt almával, vagy meggyel, úgy is nagyon-nagyon finom, de így magában is:-))))

Gabriella konyhája írta...

Nagyon jól esne most egy kocka... olyan kívánatosak.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...