2014. április 30.

Spenótos virágkenyér




Formázási ötlet innen




Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dl víz, 20 dkg spenót, 5 dkg vaj, csipetnyi cukor, 1/2 teáskanál só, 2 dkg  elesztő; a tetejére: 1 tojássárgája, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítése: A langyos vízbe belekeverjük a cukrot meg az elmorzsolt élesztőt és hagyjuk felfutni. A spenótot megmossuk és enyhén sós vízben, 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük és mikor kihűlt összevágjuk. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a spenótot, a sót meg az olvasztott vajat és megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 3 részre, majd mindegyik részt újabb 2 részre osztjuk. Egy virágkenyérhez 2 rész tésztát  12x25 cm-es csíkokra nyújtjuk, hosszában kettőbe hajtjuk és 1 cm-ként bevagdossuk. Az egyik tésztacsíknak a két végét kör alakban összeillesztjük, a másik tésztacsíkot pedig feltekerjük és a kör közepébe tesszük. A többi tésztával ugyanúgy járunk el.  Az így kapott 3 virágkenyeret sütőpapírral bélel tepsibe tesszük, és a szirmokat lekenjük az olajjal és vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk a szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.
 

Megjelent az áprilisi Erdélyi konyha lapban.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...