2014. június 25.

Vaníliafagylalt sós karamellás pattogtatott kukoricával


Hozzávalók: 10 dkg natúr pattogtatott kukorica; a vanília fagylalthoz: 5 dl tejszín, 5 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 rúd vanília; az öntethez: 12 dkg cukor, 3 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1-2 csipetnyi só


Elkészítése
A vanília fagylalthoz a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, majd hozzáöntjük a tejszínt. A vanília magjait kikaparjuk, beletesszük a tojásos keverékbe és vízgőz fölött, lassú tűzön, puding sűrűségűre főzzük miközben folyamatosan kavarjuk, nehogy a tojás összekapja. Félrehúzzuk a tűzről, kicsit kihűtjük, majd dobozba töltjük és mélyhűtőbe rakjuk, 1/2 óránként, összesen 3-4 alkalommal átkavarjuk, majd hagyjuk megfagyni.

Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük, hogy felolvadjon. A tejszínt felmelegítjük és ráöntjük a karamellre, megsózzuk,  majd 1-2 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, egy öntetes kancsóba töltjük és hagyjuk kihűlni. 

Tálaláskor a fagylaltkelyhek aljába pattogtatott kukoricát teszünk, leöntjük a karamellöntettel, ráhelyezünk 2-2 fagylalt gombócot, tetejére újból pattogtatott kukoricát szórunk, és leöntjük az öntettel. 



Înghețată de vanilie cu floricele de porumb   

Ingrediente: pentru înghețată: 500 ml frișcă, 5 gălbenușuri, 80 g zahăr, 1 baton de vanilie; pentru sosul caramel: 120 g zahăr, 30 g unt, 200 ml frișcă, sare; alte ingrediente: 100 g floricele de porumb

Prepararea: Pentru înghețată se mixează gălbenușurile cu zahărul, se adaugă frișca lichidă și semințele din batonul de vanilie. Amestecul se fierbe  pe aburi la foc mic, amestecând încontinuu, până când se îngroașe ca o smântâna. Se răcește, se pune în cutie de plastic și se introduce în congelator, amestecând din când în când de 3-4 ori. Pentru sosul caramel se pune zahărul în tigaie și se caramelizează, se adaugă untul și se lasă să se topească. Se încălzește frișca lichidă până la punctul de fierbere și se toarnă peste caramel. Se asezonează cu sare și se lasă 1-2 minute să fiarbă încet, după care se ia de pe foc și se toarnă în sosieră. Din înghețată se iau globuri, se pun în cupe, se pun deasupra floricele de porumb și se toarnă din sosul caramel. 


1 megjegyzés:

Dina írta...

Mekkora ötlet! Azt hiszem megvan a következő fagyi, ami elkészül nálunk! :))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...