2014. október 2.

Gombás kávés spagetti





Ne csak igyuk, együk is.
A kávét valamikor a IX.-X. század táján fedezték fel Arábia területén a nomád törzsek, akik több mint valószínű, hogy előbb ették, mint itták. A legenda szerint is, egy kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy állatai nagyon későre térnek nyugovóra. Figyelni kezdte őket és látta, hogy előszeretettel rágják le egy sötétzöld növény pirosló bogyóit, ezért ő maga is megkóstolta és érezte, hogy életerő árad szét ereiben. Ettől kezdve mindig tartott magánál párat, hogy ezzel enyhítsen fáradtságán. A kávé serkentő és élénkítő hatásán túl kiváló ízesítő  a csokoládéban, krémekben, süteményekben, de sós ételekben is megállja a helyét mint  fűszer. Különösen jól passzol a gombával és a marhahússal.


Gombás kávés spagetti  2 személyre

Hozzávalók:  20 dkg spagetti, 25 dkg kis méretű csiperke gomba, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj,  0,5 dl presszókávé, 1 dl főzőtejszín, 5 dkg sajt, só, bors, chilipehely, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és a vajon megpároljuk. Közben a gombát megmossuk, negyedekre vágjuk és rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk chilipehellyel. Mikor kezd összeesni, rátöltjük a kávét és addig pároljuk, míg a leve majdnem elfő. Ekkor ráöntjük a tejszínt és 2-3 percig forraljuk, majd beletesszük a reszelt sajtot, összekavarjuk és eloltjuk alatta a lángot. A spagettit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, majd azonnal tálaljuk a kávés gombával. Tetejét megszórjuk petrezselyemzölddel. 


3 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon jól hangzik ez a kávés spagetti ,gombásan , mindenképpen ki kell próbáljam !

kkk írta...

Nagyon finom lett! Köszönet a receptért! Soha nem jutott volna eszembe kávét tenni bele. Nagyon jó karaktert adott az ételnek.

Adél írta...

Köszönöm! örülök, hogy ízlett :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...