2014. október 1.

Ribizlilekvár és almabefőtt




Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,6 cukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit megmossuk, összetörjük és hozzáöntünk kb. 5dl vizet, majd lassú lángon addig főzzük, míg a szemek szétfőnek. Sűrű szitán átpasszírozzuk és a levét egy zománcozott lábasba kifogjuk. MInden liter léhez 80 dkg cukrot teszünk és gyakran kevergetve addig főzzük, míg hideg tányérra csepegtetve az megkocsonyásodik. Forró, tiszta, csirátlanított üvegekbe tesszük ás másnap, miután kihűlt és a teteje bebőrösödött, lekötjük.




Almabefőtt

Hozzávalók: 2 kg kemény húsú alma, 50 dkg cukor, szalicil



Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Ezután tiszta üvegekbe rakjuk és 1 liter vízből és a cukorból készült forró sziruppal leöntjük. Minden üvegbe 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk, azonnal lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés:

Roza írta...

Adélka, gyönyörű. Mással ezt nem tudom kifejezni. Csodásak a színek is és valami nagy nyugalom árad a képekből.
Ilyen érzés pedig ritkán fogja el az embert, ha gourmet képeket lát:)

Aleda írta...

Köszönöm Róza! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...