2014. október 1.

Ribizlilekvár és almabefőtt




Ribizlilekvár

Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,6 cukor

Elkészítése: A leszemezett ribizlit megmossuk, kézzel összetörjük, ráöntünk  1 l vizet, majd lassú lángon 25-30 percig főzzük. Félrevesszük, sűrű szitán átpasszírozzuk, a levét egy zománcozott lábasba kifogjuk. Minden liter léhez 80 dkg cukrot teszünk, majd visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett addig főzzük, míg hideg tányérra csepegtetve megkocsonyásodik. Forrón, tiszta, csirátlanított üvegekbe tesszük. Másnap, miután kihűlt és a teteje bebőrösödött, lekötjük.





Almabefőtt

Hozzávalók: 2 kg kemény húsú alma, 50 dkg cukor, szalicil



Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Ezután tiszta üvegekbe rakjuk és 2 liter vízből és a cukorból készült forró sziruppal leöntjük. Minden üvegbe 1-1 késhegynyi szalicilt teszünk, azonnal lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


2 megjegyzés:

Roza írta...

Adélka, gyönyörű. Mással ezt nem tudom kifejezni. Csodásak a színek is és valami nagy nyugalom árad a képekből.
Ilyen érzés pedig ritkán fogja el az embert, ha gourmet képeket lát:)

Adél írta...

Köszönöm Róza! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...