2014. december 3.

Mátyás király asztala: Fügés kenyér


Mátyás király kedvenc gyümölcsei a kormos alma és a füge voltak. A kor szakácsai a süteményeket nádmézzel édesítették, gyakran használtak mozsárban összetört mandulát, aszalt gyümölcsöket, fűszerként pedig fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, rózsavízet.
Az alábbi süteményt szintén a Tótfalusi Kis Miklós : Szakácsmesterségnek könyvetskéje(1698)- ben található sreceptek alapján állítottam össze.



Fügés kenyér



Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg vaj, 16 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg liszt, 20 dkg aszalt füge és mazsola, 10 dkg mandula, csipetnyi só; a tálaláshoz: friss füge, porcukor


Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk, majd leszűrjük, a fügét kisebb darabokra vágjuk. A mandula felét apróra vágjuk, másik felét pedig ledaráljuk(mozsárban összetörjük). A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a sót, a mézet meg a tejfölt. Az aszalt gyümölcsöket összekavarjuk a liszttel, a vágott és darált mandulával, majd beleforgatjuk a tojásos masszába. Vajazott, lisztezett hosszúkás tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 170 fokon, 40-45 percig sütjük. 



Mátyás király  asztaláról még recept : Töltött kappan cifra gyümölcsökkel

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Hű ez nagyon jól néz ki, viszem is a receptet, van is hozzá fügém:-)))
Vajon milyen lehetett az a kormos alma??? egy fajta neve lehetett, mert különben mitől volt az kormos.
Megnézem a kappan receptet is, bár én nem csinálhatok a családomnak húst gyümölccsel, mert ki nem állhatják.
Csak én szeretem a főtt vagy sült húsokat kompóttal, gyümölcsszósszal:-)))

Nóra írta...

Nagyon finom lett a fügés kenyér. Szívesen olvasnám az eredeti receptet is. 😊

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...