2014. december 9.

Toszka szelet

Ez a sütemény az Erdélyi románság körében nagyon elterjedt. Én  anyukámnál ettem , neki a szomszédasszonya hozott át egy karácsonykor. A recept tőle van, ö is egy román blogról készítette el.






Toszka szelet


Hozzávalók :
a mákos piskótához: 8 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg mák, 10 dkg kókuszreszelék, 3 evőkanál liszt, 1 sütőpor, csipetnyi só;
a krémhez: 8 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 20 dkg vaj; 
továbbá: 12 dkg keksz, 2 dl tej, rumeszencia, 10 dkg 50 %-os csokoládé, 1,2 dl tejszín


Elkészítése: A krémhez a tojássárgát elkavarjuk a cukorral meg a pudingporral, felöntjük a tejjel és lassú tűzön, állandóan keverve sűrűsödésig főzzük. Félrehúzzuk és közvetlenül a krém felszínén letakarjuk fóliával, hogy ne bőrözzön be, majd hűlni hagyjuk. A piskótához a tojásfehérjét a csipet sóval verni kezdjük, mikor a hab keményedni kezd, kanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, míg a tálat megfordítva az nem esik ki belőle. Hozzáadjuk a mákot(nem kell megdarálni), a kókuszreszeléket és a sütőporral összevegyített lisztet, majd könnyed mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x37 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük és kanalanként adagolva beledolgozzuk a tojásos pudingot, majd az így kapott krémet az időközben kihűlt piskótára kenjük. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a rumeszenciát, a kekszeket belemártjuk és a krém tetejére helyezzük őket. A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét, kicsit állni hagyjuk, hogy olvadjon, majd krémesre kavarjuk. A folyékony csokoládékrémet a sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, másnap pedig szeletekre vágva tálaljuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...