2014. március 31.

Vegyes zöldségfőzelék






Hozzávalók 2 személyre:  25 dkg vegyes zöldségkeverék, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, petrezselyemzöld


Elkészítése: 
1. Előkészítjük a hozzávalókat.


2. A hagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk.


3. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és átforgatjuk benne.


4. A dinsztelt hagymát felöntjük 3 dl vízzel és felforraljuk.


5. Mikor a víz felforrt, beletesszük a zöldségkeveréket, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük.


6. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejszínnel.


7. Állandó kavarás mellett behabarjuk a főzeléket és 1-2 percig főzzük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel.



2014. március 27.

Ropogós vitaminsaláta






Hozzávalók: 25 dkg vegyes salátakeverék, 20 dkg csirkemell, 15 dkg koktélparadicsom, 2 szál zöldhagyma, 2 szelet kenyér, 2 dl joghurt, 1 citrom, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál mogyoró, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A csirkemellet kockákra vágjuk, megsózzuk, megszórjuk a borssal és a felhevített olajon hirtelen megsütjük, majd félretesszük. A salátakeveréket megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra tépkedjük. A paradicsomot meg a zöldhagymát is megmossuk, majd cikkekre illetve karikára vágjuk. Egy tálban összekeverjük a salátát, a paradicsomot, a zöldhagymát meg a csirkemellet, megszórjuk a mogyoróval  és ráreszeljük a citrom héját . Az öntethez a joghurtba  belekeverjük a mézet meg a citrom kifacsart levét és meglocsoljuk a salátát. A kenyeret megpirítjuk, kockákra vágjuk és a saláta mellé kínáljuk. 
Megjegyzés: A megsült csirkehúst hagyjuk kihűlni és csak hidegen keverjük a salátába, másként a saláta levelek összeesnek és elveszítik roppanóságukat. Hús helyett használhatunk főtt tojást vagy vékonyra szeletelt sonkát is.




2014. március 26.

Tárkonyos karfiolbecsinált leves



Hozzávalók:  15 dkg csirkemell, 1 fej karfiol, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, só, tárkony

Elkészítése: A csirkemellet megmossuk és kockára vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra, a sárgarépát karikára vágjuk, a karfiolt kisebb rózsáira szedjük. Az olajat felhevítjük, üvegesre dinszteljük rajta a hagymát, rádobjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a sárgarépát, a tárkonyt, megsózzuk, felöntjük vízzel és megfőzzük. Mielőtt megfőne, beletesszük a karfiolt is, készre főzzük és eloltjuk alatt a lángot. A tojássárgáját elkavarjuk a tejszínnel, és egy merítőkanál segítségével állandó kavarás mellet forró levest csurgatunk a tojásos tejszínhez, majd visszatöltjük a levesbe. 


2014. március 21.

Tehéntúrós bomba


Hozzávalók: 
a piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál liszt
a krémhez: 50 dkg tehéntúró, 3 dl joghurt, 10 dkg porcukor, 2  dl tejszín, 10 g zselatin; 1 csupor  megy befőttből
a tetejére:5 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel vastag krémhabbá verjük. Beleszitáljuk a kakaót meg a lisztet, a szélén körbecsorgatjuk az olajat és könnyedén összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, 20x25 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük. Ajánlatos a piskótát egy éjszakával hamarabb megsütni és szikkadni hagyni, hogy minél kevésbé törjön össze.

A krémhez a zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük. A tehéntúrót a porcukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a joghurtot meg a zselatint és összekavarjuk. A tejszínt felverjük és beleforgatjuk a tehéntúrós krémbe.

A piskótát 2x2 cm kockákra vágjuk, ráöntjük a krémet, hozzáadjuk a kimagozott meggyet és könnyedén összekavarjuk. Fóliával kibélelt, félgömb alakú tálba simítjuk és 3-4 órára dermedni hagyjuk, majd  tálcára borítjuk.

A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és egynemű krémmé kavarjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tortára csorgatjuk. Meggyel és mentalevéllel díszítjük.




2014. március 20.

Csírás szendvics







Hozzávalók: 1 bagett, 10 dkg krémsajt, 10 dkg sonka, 7 dkg sajt, 2 tojás, 1 kis doboz hagymacsíra, 3-4 bazsalikomlevél

Elkészítése: A bazsalikomlevelet megmossuk, apróra vágjuk és belekavarjuk a krémsajtba. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megpucoljuk. A sonkát meg a sajtot vékony csíkokra, a tojást meg a bagettet pedig szeletekre vágjuk. A szeleteteket lekenjük a krémsajttal és rátesszük előbb a sonkát majd a sajtot és tetejére tojásszeleteket rakunk. Közvetlenül a tálalás előtt megszórjuk a hagymacsírával.


2014. március 19.

Vagdalthús karfiollal


Hozzávalók: 4 db kicsotozott csirkecomb, 1 hagyma, 1 tojás, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 karfiol, 10 dkg sajt, 12 szelet császárszalonna, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, majoránna.

Elkészítése: A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük,  enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. A csirkehúst apróra vagdaljuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a felvert tojást, 10 dkg apróra vágott, főtt karfiolt és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sóval, borssal meg apróra vágott majoránnával ízesítjük, majd hosszúkás fasírtokat formázunk belőle, és a császárszalonnába csavarjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal, középre helyezzük a vagdaltokat, és  előmelegített sütőben  30-35 perc alatt megsütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, belerakjuk a karfiolrózsákat is, megszórjuk reszelt sajttal meg majoránnával, és visszatesszük a sütőbe. Melegen, primőr zöldségekkel tálaljuk. 



2014. március 18.

Téli húsleves sajtgombóccal




Hozzávalók a leveshez: 1 db sertésorja, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, szemes bors;
 a sajtgombóchoz: 12 dkg sajt, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, só

Elkészítése: Az orját megmossuk és hideg vízben főni tesszük. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymákat egyben hagyjuk, a répákat pedig kettőbe hasítjuk. Mikor a leves felforr, a keletkező habját szűrőkanállal leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket, a szemes borsót, a petrezselyemzöldet és megsózzuk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a répák megpuhulnak, majd leszűrjük. Mikor langyosra hűltek, a csontról leszedjük a húst, a répákat pedig felvágjuk és visszatesszük a levesbe. A gombóchoz a sajtot lereszeljük, megszórjuk a búzadarával meg a liszttel és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Megsózzuk és összedolgozzuk. 1 órára hűtőben pihentetjük, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Akkor van kész, amikor a gombócok feljönnek a tetejére. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és azonnal tálaljuk a levessel. 


2014. március 17.

Krumpli snidliges túróval





Hozzávalók: 10 db. krumpli, 30 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 1 csokor snidling, só, bors

Elkészítése: A krumplit megmossuk, szárazra töröljük, egy kés fokával helyenként megszurkáljuk. Külön-külön alufóliába csomagoljuk és előmelegített sütőben, 200 fokon,  50-60 perc alatt megsütjük. A tehéntúrót kikavarjuk a tejföllel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük az apróra vágott snidlinget. A megsült krumplikat kivesszük a sütőből, tetejét keresztben bevágjuk, hogy a belseje ne izzadjon be és még melegen a túrókrémmel fogyasztjuk. 


2014. március 15.

Jókai torta


A torta ötlete a Tortaimádó blogról.van.



Hozzávalók:  6 tojás, 15 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, csipetnyi só;
 a tortaformához: kevés vaj és liszt; 
 a krémhez: 5 dl habtejszín, 3 dkg kakaó, 1 narancs, 3 g zselatin;
 a karamell réteghez: 7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 4 evőkanál tejszín; 
 továbbá: 2 narancs, 5 dkg csokoládé reszelék

Megjegyzés: Hulala habtejszínt (habalapot) használtam, ami édes, ezért a krémbe nem kell cukor. 



Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk,  a sárgáját kikavarjuk a sóval meg a cukorral és belekavarjuk az olajat meg a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük, beleforgatjuk a lisztes masszába és kivajazott, belisztezett 22-24 cm-es tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük. 

A kakaós krémhez 3 dl habtejszínt felverünk, a végén hozzáadjuk a kakaót és csak addig verjük vele míg összekeverődik. Ebből a krémből félreteszünk egy keveset a díszítéshez.

 A narancsos krémhez lereszelünk egy teáskanálnyi narancshéjat, a levét kiszorítjuk és feloldjuk benne a zselatint, majd felmelegítjük. A megmaradt 2 dl habtejszínt felverjük, belekeverjük a narancshéjat meg a zselatint és összekeverjük. 

A piskótát 3 lapba vágjuk és meglocsoljuk narancslével. Az alsó lapot lekenjük a kakaós krémmel, rátesszük a második lapot és lekenjük a narancsos krémmel majd befedjük a harmadik lappal. A karamell réteghez a cukrot világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat meg a tejszínt és felforraljuk. Langyosra hűtjük és a torta tetejére simítjuk. A torta szélét vékonyan lekenjük kakaós krémmel és megszórjuk a csokoládé reszelékkel, majd egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

 Másnap a megmaradt kakaós krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba rakjuk és krémrózsákat nyomunk a torta tetejére. Naranccsal díszítjük. 


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...