2015. február 17.

Tökmaglisztes bagettek -2 recept





A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással  kinyerik belőle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra őrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, kiváló alternatíva lisztre.   Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ez kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél tojással javítható. Az össz. lisztmenyiségnek max. a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre. Az alábbi bagetthez 50 dkg lisztből 12,5 dkg-ot felváltottam tökmaglisztre.






  (Erdélyi konyhás lányoknak üzenem, ezt a bagettet vittem Ivóba)


Tökmaglisztes-tökmagos bagett  

Hozzávalók: 25 dkg kenyérliszt, 12,5 dkg tökmagliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt(lehet kenyérliszt is), 2,8- 3 dl víz, 5 dkg tökmag, 2 evőkanál burgonyapehely, 2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 3 dkg élesztő 

Elkészítése
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk 2 dl langyos vízben, hozzáadjuk a mézet, 2 evőkanál lisztet, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. A liszteket és a burgonyapelyhet egy tálba tesszük.
2. Mikor az élesztő felfutott rátöltjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az ecetet meg az olajat és alaposan megdagasztjuk.
3. Az előzőleg megpergelt és kihűtött tökmagot rászórjuk a tésztára és beledolgozzuk. 
4. Konyharuhával letakarjuk és 1 órán át hagyjuk duplájára kelni. 


5. Lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
6. A tésztákat óválisra nyújtjuk, a hosszanti oldaltól kezdve szorosan feltekerjük, minden tekerésnél a tésztát kissé lenyomjuk, a végét pedig összecsipkedjük. 
7. Ezzel a résszel alulra, bagettsütőbe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. 
8. Éles, vékony pengéjű késsel a bagett tetejét bevagdossuk és bőven megpricceljük vízzel. Forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.  


_________________________________________________






Tökmaglisztes bagett (tökmag nélkül)








Hozzávalók: 40 dkg fehér liszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 dl tej, 2,5 dl víz, 2 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál burgonyapehely, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál cukor, só 

Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot meg az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott hozzáadjuk a tökmaglisztet, a tökmagolajat, a burgonyapelyhet, az ecetet, a tejet meg a sót és  megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kissé átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Oválisra nyújtjuk, hosszanti feléről középig feltekerjük, majd a másik felét szintén közepéig, a két tészta találkozását összecsipkedjük és megfordítjuk, hogy a csipkedés alulra kerüljön. A megmaradt tésztákat is megformázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és éles  pengével srégen bevágjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...