2015. február 17.

Tökmaglisztes bagettek -2 recept





A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással  kinyerik belőle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra őrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, kiváló alternatíva lisztre.   Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ez kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél tojással javítható. Az össz. lisztmenyiségnek max. a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre. Az alábbi bagetthez 50 dkg lisztből 12,5 dkg-ot felváltottam tökmaglisztre.






  (Erdélyi konyhás lányoknak üzenem, ezt a bagettet vittem Ivóba)


Tökmaglisztes-tökmagos bagett  

Hozzávalók: 25 dkg kenyérliszt, 12,5 dkg tökmagliszt, 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt(lehet kenyérliszt is), 2,8- 3 dl víz, 5 dkg tökmag, 2 evőkanál burgonyapehely, 2 evőkanál tökmagolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 2 teáskanál só, 1 teáskanál méz, 3 dkg élesztő 

Elkészítése
1. Az élesztőt szétmorzsoljuk 2 dl langyos vízben, hozzáadjuk a mézet, 2 evőkanál lisztet, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. A liszteket és a burgonyapelyhet egy tálba tesszük.
2. Mikor az élesztő felfutott rátöltjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az ecetet meg az olajat és alaposan megdagasztjuk.
3. Az előzőleg megpergelt és kihűtött tökmagot rászórjuk a tésztára és beledolgozzuk. 
4. Konyharuhával letakarjuk és 1 órán át hagyjuk duplájára kelni. 


5. Lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
6. A tésztákat óválisra nyújtjuk, a hosszanti oldaltól kezdve szorosan feltekerjük, minden tekerésnél a tésztát kissé lenyomjuk, a végét pedig összecsipkedjük. 
7. Ezzel a résszel alulra, bagettsütőbe vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15-20 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. 
8. Éles, vékony pengéjű késsel a bagett tetejét bevagdossuk és bőven megpricceljük vízzel. Forró sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.  


_________________________________________________






Tökmaglisztes bagett (tökmag nélkül)








Hozzávalók: 40 dkg fehér liszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 dl tej, 2,5 dl víz, 2 evőkanál tökmagolaj, 1 evőkanál burgonyapehely, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál ecet, 1/2 teáskanál cukor, só 

Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot meg az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott hozzáadjuk a tökmaglisztet, a tökmagolajat, a burgonyapelyhet, az ecetet, a tejet meg a sót és  megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kissé átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Oválisra nyújtjuk, hosszanti feléről középig feltekerjük, majd a másik felét szintén közepéig, a két tészta találkozását összecsipkedjük és megfordítjuk, hogy a csipkedés alulra kerüljön. A megmaradt tésztákat is megformázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és éles  pengével srégen bevágjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.




Baghetă cu făină de dovleac

Ingrediente: 400 g făină albă, 100 g făină de dovleac, 250 ml lapte călduţ, 100 ml lapte, 2 linguri ulei de dovleac, 1 lingură de fulgi de cartofi, 1/2 lingură de zahăr, 25 g drojdie, 1 linguriţă de sare

Prepararea: Făina albă se cerne într-un vas, se face o adâncitură în mijloc şi se toarnă apa. Se adaugă zahărul, drojdia sfărâmată, se amestecă şi se lasă să crească puţin. După ce a crescut se adaugă laptele, făina de dovleac, fulgii de cartofi, sarea, uleiul şi se frământă un aluat elastic. Se acoperă cu prosopul de bucătărie şi se lasă la dospit 1 oră. Aluatul dospit se scoate pe planşeta presărată cu făină, se frământă puţin cu grijă şi se împarte în 4 bucăţi. Se întinde cu sucitorul în formă ovală şi se rulează strâns, la capete se răsuceşte în formă ascuţită.  Baghetele se aşază în tavă, se acoperă şi se lasă din nou la dospit 25 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade. Aluatul se crestează  cu ajutorul unui cuţit ascuţit, se întroduce în cuptor şi se coace timp de 25-30 minute. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...