2015. március 22.

Nagymama diós-krumplis tortája




Hozzávalók:


  • a piskótához: 4 tojás, 16 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg főtt krumpli, 4 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só; 
  • a formához: kevés vaj, liszt;
  • a krémhez: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 7,5 dkg darált dió, 7,5 dkg főtt krumpli, 2 evőkanál kakaó, rumeszencia;
  • a díszítéshez: 3-4 evőkanál darált dió, 6 dióbél

Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral meg a sóval és belekavarjuk  a kis lyukú reszelőn lereszelt krumplit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a sütőporral összevegyített liszttel együtt könnyedén beledolgozzuk a tojássárgás masszába. Végül belekeverjük a darált diót is. Kivajazott, kilisztezett, 20-22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaót meg 2-3 adagban a reszelt krumplit és végül a diót meg a rumesszenciát. A kihűlt piskótát két  lapba vágjuk és megtöltjük a krém felével, a megmaradt résszel pedig bevonjuk a tortát. Szélét megszórjuk darált dióval, és tetejére félbevágott dióbeleket teszünk.3-4 órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk. 


1 megjegyzés:

Tímea Bodó írta...

Ez csodaszép!! :) Biztosan elkészítem!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...