2015. június 6.

Málnás tejberizs szelet - Prăjitură orez cu lapte






Hozzávalók:
 a piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor; 
a tejberizshez: 25 dkg rizs, 1,2 l tej, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dl tejszín,  20 g zselatin, csipetnyi só; 
a málnazseléhez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin, 1 dl víz; 
a díszítéshez: 10-15 dkg málna, citromfű

Elkészítése:
 A tejberizshez a tejet főni tesszük a sóval meg a rizzsel és állandó kavarás mellett puhára főzzük. Félidőben hozzáadjuk a kétféle cukrot meg a citromhéjat és együtt készre főzzük. Többször átkeverve kihűtjük. 
A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet meg az olajat, majd a sütőporral összevegyített lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük, belekeverjük a kihűlt tejberizsbe, majd a tejszínt felverjük és előbb a felét, majd a másik részét is beleforgatjuk a rizsbe és a kihűlt piskótára simítjuk. 
A málnát a cukorral és a vízzel főni tesszük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, a málnát félrehúzzuk a tűzről és mikor nem olyan forró, belekavarjuk a feloldott zselatint. Többször átkavarva hűlni hagyjuk, majd még langyosan a süteményre simítjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágjuk és málnaszemekkel, citromfűvel díszítjük.


Prăjitură orez cu lapte

Ingrediente:

pentru blat: 3 ouă, 6 linguri zahăr, 6 linguri făină, 2 linguri apă, 2 linguri ulei, 1 linguriță praf de copt;

pentru orez cu lapte: 250 g orez, 1,2 l lapte, un praf de sare, 150 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 lingură coaja rasă de la 1 lămâie, 500 ml frișcă, 20 g gelatină:

pentru jeleul de zmeură: 250 g zmeură, 100 g zahăr, 10 g gelatină,  100 ml apă;

pentru decorare: zmeură, frunze de mentă sau lămâiță.

Prepararea:  Se pune la fiert laptele, se adaugă sarea și orezul, se fierbe amestecând din când în când. Spre sfârșit se adaugă coaja de lămâie, zahărul și zahărul vanilat. Când orezul este fiert, se ia deoparte, se lasă la răcorit. Pentru blat, se mixează la turație mare ouăle întregi cu zahărul până când se obține o spumă densă, la sfârșit se adaugă apa și uleiul, apoi se incorporează făina amestecată cu praful de copt. Compoziția se toarnă într-o tavă de 20*30 cm tapetată cu hârtie de copt, se coace 12-15 minute la 180 grade. Frișca se bate, gelatina se înmoaie în 2 linguri de apă, se încălzește puțin, apoi se incorporează ambele în orez. Crema de orez obținută se toarnă peste blatul răcorit. Zmeura se fierbe cu apa și zahărul 2-3 minute, se ia deoparte, se amestecă cu gelatina înmuiată într-o lingură de apă în prealabil. Se lasă la răcorit 10 minute după care se toarnă deasupra orezului. Se feliază după 2-3 ore se decorează cu zmeură și frunze de mentă.

4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Rég jártam már nálad, de örömmel látom, hogy mint mindig, most is remekelsz a konyhában! Nagyon tetszik ez a sütid is, kár hogy nem tudom minden nekem szimpatikus süteményt elkészíteni, dehát nemcsak sütivel él az ember...:)

Ani írta...

Csodás ez a süt is, viszont az Aleda konyhája feliratról hiányzik az y.Néhány bejegyzéssel visszamenőleg is.

Roza írta...

Adélka, a Spenótos tojás gratin-on már jól van a feliratod.

Csodás lett ez a málnás tejberizs szelet!

Adél írta...

Koszonom Lanyok! Ez most mar igy marad :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...