2015. június 6.

Málnás tejberizs szelet






Hozzávalók:
 a piskótához: 3 tojás, 9 evőkanál cukor, 9 evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor; 
a tejberizshez: 25 dkg rizs, 1,2 l tej, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 5 dl tejszín,  20 g zselatin; 
a málnazseléhez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin, 1 dl víz; 
a díszítéshez: 10-15 dkg málna, citromfű

Elkészítése:
 A tejberizshez a tejet főni tesszük a rizzsel és állandó kavarás mellett puhára főzzük. Félidőben hozzáadjuk a kétféle cukrot meg a citromhéjat és együtt készre főzzük. Többször átkeverve kihűtjük. 
A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet meg az olajat, majd a sütőporral összevegyített lisztet és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük, belekeverjük a kihűlt tejberizsbe, majd a tejszínt felverjük és előbb a felét, majd a másik részét is beleforgatjuk a rizsbe és a kihűlt piskótára simítjuk. 
A málnát a cukorral és a vízzel főni tesszük. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, a málnát félrehúzzuk a tűzről és mikor nem olyan forró, belekavarjuk a feloldott zselatint. Többször átkavarva hűlni hagyjuk, majd még langyosan a süteményre simítjuk. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágjuk és málnaszemekkel, citromfűvel díszítjük.

4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Rég jártam már nálad, de örömmel látom, hogy mint mindig, most is remekelsz a konyhában! Nagyon tetszik ez a sütid is, kár hogy nem tudom minden nekem szimpatikus süteményt elkészíteni, dehát nemcsak sütivel él az ember...:)

Ani írta...

Csodás ez a süt is, viszont az Aleda konyhája feliratról hiányzik az y.Néhány bejegyzéssel visszamenőleg is.

Roza írta...

Adélka, a Spenótos tojás gratin-on már jól van a feliratod.

Csodás lett ez a málnás tejberizs szelet!

Aleda írta...

Koszonom Lanyok! Ez most mar igy marad :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...