2016. február 6.

Krémes





Hozzávalók: 2 db. kb. 25 x 30 levelestészta lap;

 a krémhez: 1 l tej, 10 tojás sárgája, 5 dkg liszt, 7 dkg kukoricakeményítő, 12 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 5 tojás fehérje, 15dkg cukor, 10 g zselatin, 2-3 evőkanál porcukor a tálaláshoz.
 
Elkészítése:  A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá verjük. A zselatin leöntjük fél dl hideg vízzel. 7 dl tejet főni teszünk, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. A sárgáját kikavarjuk a porcukorral, a liszttel meg a keményítővel, felöntjük a megmaradt tejjel és állandó kavarás mellett beleöntjük a vaníliás tejbe, majd sűrűsödésig főzzük. Félrehúzzuk, belekavarjuk a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét is. Egyik lapot egy azonos méretű tepsibe tesszük, ráöntjük a forró krémet, majd a másik lapot kockákra vágjuk és ráhelyezzük a krém tetejére. Egy éjszakára hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.



Leveles(vajas) tészta   (4 laphoz -2 adag krémeshez)     

Hozzávalók 50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1/2 evőkanál apró szemcséjű cukor, 1 teáskanál rum, ásványvíz amennyit felvesz kb. 1,2-1,5 dl , csipetnyi só. 

Elkészítése: A vajat összedolgozzuk 12 dkg liszttel meg a rummal és három részre osztjuk. A megmaradt lisztet alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával, a  cukorral, csipetnyi sóval,  és annyi ásványvízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és 30 percig hidegben pihentetjük, majd utána lisztezett felületen, ½ cm  vastagságú téglalap formára nyújtjuk. Széles pengéjű kés segítségével lekenjük az első adag vajjal, majd a tészta felső részét középre lehajtjuk, az alsó résszel pedig befedjük. Most a jobb felét hajtjuk középre, majd a bal felével fedjük be. Egy óráig hidegben pihentetjük, majd a műveletet megismételjük még kétszer, közötte mindig egy-egy óráig pihentetjük a tésztát. Az utolsó pihentetés után, a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és 4 db, kb.25 x 30 cm lapra vágjuk. A lapokat rendre, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben, 200 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.
 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...