2016. december 22.

Bejgli


Hozzávalók:  50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl,  2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipetnyi só;
a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák,  18 dkg cukor, 75 ml tej, fél citrom reszelt héja; 
a diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 18 dkg cukor, 75 ml tej,1 evőkanál baracklekvár, fél citrom reszelt héja; a lekenéshez: 2 tojás

 Elkészítése


1. Az élesztőt feloldjuk a tejben. A lisztre szórjuk a sót és elmorzsoljuk benne a  zsírt meg a margarint.
2. A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a felvert tojást, az élesztős tejet meg a tejfölt, majd összedolgozzuk. Négy részre osztjuk, fóliával letakarjuk és 2 órát hűtőben tartjuk.



3. A töltelékhez külön-külön felforraljuk a tejet a cukorral, a mákot illetve a diót összekeverjük a citromhéjjal és ráöntjük a forró tejet. A diós töltelékbe 1 evőkanál baracklekvárt is teszünk, összekavarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. 
4. A mákos és diós töltelékeket 2-2 részre osztjuk és mindegyiket egy-egy 30x40 cm-es méretű folpack fóliába tesszük, a fólia hosszabbik felét 25 cm-nél aláhajtjuk és nyújtófával egyenletesre nyújtjuk a tölteléket benne. Az így kapott tölteléklapok  25x30 cm nagyságúak lesznek.



5. A tésztát lisztezett felületre tesszük és 30x35 cm nagyságúra nyújtjuk. A töltelékes fóliát a szélén körbevágjuk, egyik feléről eltávolítjuk és a tölteléket egyetlen mozdulattal a tésztára borítjuk, majd a fóliát lehúzzuk erről a feléről is. A tészta széleit körben a töltelékre hajtjuk, finoman lenyomjuk, majd szorosan felcsavarjuk. 

6. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ecsettel vékonyan lekenjük tojássárgájával. 30 percig hűvös helyen hagyjuk száradni, majd szintén vékonyan lekenjük kissé felvert tojásfehérjével és 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát is hagyjuk teljesen megszáradni(ettől lesz márványos a bejgli teteje). Mielőtt sütőbe tesszük, megszurkáljuk, majd 200 fokon 15 percig, utána pedig 180 fokon 10-15 percig sütjük.  





Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...