2017. május 7.

Epres torta


Hozzávalók
a piskótához: 5 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt;

a krémhez: 20 dkg eper, 1/2 citrom leve, 2-3 evőkanál cukor, 20 dkg mascarpone, 8 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 10 g zselatin;

a díszítéshez: 10 dkg fehércsokoládé, 0,5 dl tejszín, 5-6 eper.


Elkészítése:  
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixer legnagyobb fokozatán addig verjük, míg vastag krémhab nem lesz, majd könnyedén beleforgatjuk a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kihűlt, két lapba vágjuk. 

A krémhez a megmosott epret villával összetörjük, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk és botmixerrel pürésítsük. A zselatinra 0,5 dl vizet töltünk, 2-3 perc után kissé felmelegítjük, a tejszínt pedig felverjük.  A mascarponet kikavarjuk a porcukorral, fellazítjuk a tejszínhab felével, hozzáadjuk az eperpürét, a zselatint és a megmaradt tejszínhabot, majd összekavarjuk.  

Az alsó piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, rákenjük a krém háromnegyed részét, majd befedjük a második lappal. A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd ha lehűlt, tálcára emeljük. 

A tejszínt felforrósítjuk, beletesszük a feltördelt fehércsokoládét( egy kis kockát félreteszünk) és egynemű krémmé kavarjuk, majd a torta tetejére simítjuk. A megmaradt epres krémet felhabosítjuk, bevonjuk vele a torta oldalát, a többit pedig csillagcsöves habzsákba tesszük és feldíszítjük a torta alját meg a peremét. Tetejére helyezzük a félbevágott eperszemeket és ráreszeljük a félretett fehércsokoládét. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...