2017. június 4.

Töltike -Sarmale viță de vie



Hozzávalók 5-6 személyre: a töltelékhez: 50 dkg vegyes darálthús, 1 szelet füstölt szalonna, 10 dkg rizs, 1-2 hagyma, só, bors, 1 evőkanál fűszerpaprika, olaj; 

továbbá:  kb. 50 db zsenge lapú(korai káposzta legalsó levelei, szőlőlevél, lórom), 1 l házi paradicsomlé, 2-3 paradicsom, friss kapor. 

Elkészítése


1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, rászórjuk a fűszerpaprikát. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a rizst átmossuk, majd hozzáadunk mindent a darált húshoz, sózzuk, borsózzuk és összegyúrjuk.  
2. A lapúkat alaposan megmossuk, szárukat levágjuk. 
3. Forró, sós vízben leforrázzuk, majd megormozzuk. 


4. Egy-egy evőkanál masszát hosszú vékonyra formázunk és a lapú szélesebb oldalára tesszük.
5. Szorosan feltekerjük, lehetőleg ujjnyi vastagságúra, majd két szélén a lapuvégeket bedugjuk. 
6. A megmaradt lapúkat egy tepsi aljára tesszük, megszórjuk kaporral, a töltikéket pedig egymás mellé tesszük. 

7. Rátöltjük a paradicsomlevet, rátesszük a szeletekre vágott paradicsomot, majd lapúkkal vagy alufóliával lefedjük.  Forró sütőben 40-50 percig sütjük. 

Megjegyzés: Paradicsom helyett sóskával is lehet savanyítani. Ez esetben apróra vágott sóskát kell tenni a töltikék alá, illetve ezzel is kell befedni és vizet kell tölteni alá. 


Sărmăluțe în viță de vie   


Ingrediente pentru 5-6 persoane: 500 g carne tocată, 1 felie slănină afumată, 100 g orez, 1-2 cepe, sare, piper, boia dulce, ulei, cca. 50 frunze de viță de vie, varză timpurie sau frunze de stevie, 1 l bulion, 2-3 roșii, mărar proaspăt, smântână.

Prepararea:  Ceapa mărunțită se înăbușă în ulei, se presară cu boia, se adaugă orezul spălat. Slănina se taie cubulețe mici, se adaugă peste carnea tocată împreună cu amestecul de ceapă-orez, se asezonează cu sare și piper și se amestecă. Frunzele se spală, se opăresc 1 minut  în apă fierbinte, li se taie cotoarele. Se ia câte 1 lingură din compoziția de sarmale, se pune pe frunze, se rulează strâns, apoi se îndeasă la capete. Se pun cotoarele tăiate într-o tavă, se acoperă cu frunzele rămase, apoi se așază sarmalele strâns una lângă cealaltă. Se presară mărar mărunțit, se toarnă bulionul și se pun deasupra rondelele de roșii. Se acoperă cu frunze sau cu folie alimentară și se înăbușă  40-50 minute în cuptor la 200 grade. Se servește cu smântână.

Observații: Se pot folosi frunze de viță de vie, frunze de varză timpurie,  frunze de ștevie și frunze de podbal.  Se formează sarmale lungi și subțiri, de grosimea degetului mare. Se pun într-un singur rând în tavă sau în vas și nu se toarnă apă, doar bulion, sau pastă de roșii diluat cu apă. Sarmalele ies mai gustoase, dacă se folosesc  mai multe tipuri de frunze. 

4 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon finom , a feleségem is készített többek között most Pünkösdre , mi sóskával savanyítottuk , nem győzök betelni vele !

Az amatőr hagyományörző írta...

Ez nem éppen a töltikéhez tartozik de alkalom adtán áruld már el nekem hogy szoktál e ilyenkor nyár elején friss zöld káposztából kolozsvári káposztát készíteni , és ha igen akkor nagyon kíváncsi lennék a mikéntjére !

Adél írta...

Édes káposztából rakva úgy készítettem, hogy a laskára vágott káposztát ledinszteltem, a darált húsból pörköltet készítettem, összekevertem kevés főtt rizzsel, majd leraktam a káposztával. Tetejére tejföl meg szalonna.

A hétvégén Bihari káposztát készítettem(most először, Radu Anton Roman receptje után) az a júliusi Erdélyi konyhában fog megjelenni,utána kiteszem a blogra.

Kövi Pál féle rakott kelkáposztát is elkészítettem,az is nagyon finom volt. Igaz, nem tudom, miért nevezi pástétomnak. http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2012/09/tordai-kelpastetom.html

Az amatőr hagyományörző írta...

Köszönöm a válaszodat és a receptet , én azért érdeklődtem ilyen élénken mert emlékeimben még él nagyanyám receptje és azok az ízek amiket csak a friss zöld nyári káposztánál lehet érezni ! A nagyanyám is így készítette azzal a különbséggel hogy nem darált húsból készítette a pörköltet hanem hagyományosan és úgy rakta össze , így sokkal intenzívebb volt a hús íze és a káposzta íze csak így nyár elején volt ilyen érdekes és ezt fűszerezte a füstölt kolbász ami a rizsre lett rakva és aztán az utolsó sor káposzta volt tejfelezve !

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...