2017. február 28.

Rizses fehérbableves füstölt hússal


A takarékos szász konyha
Valószínű semmi újat nem mondok azzal, hogy a szászok is, akár a többi Erdélyi népek lakói, szezonálisan főztek, mindig abból ami épp volt a kertben vagy a kamrában. Takarékosak és előrelátóak voltak, az élelmet alaposan beosztották, hogy mindig jusson is, de maradjon is. Mi sem támasztja ezt a legjobban alá, mint az, hogy sok szász falúban  a szalonnát és a sonkát a templom bástyájában, az úgynevezett „szalonnatoronyban” tartották kulcs alatt, amit a harangozó csak egyszer egy héten(általában szerdán) nyitott ki, így egész héten abból a sonkából vagy szalonnából kellett főni, amit akkor elhoztak. Minden bizonnyal a legnehezebb időszak a tél vége volt, amikor a kamrákból már kifogyóban voltak a zöldségek, és a frissekre még várni kellett. A szász asszonyok leleményessége meglátszik az alábbi ételben is, hisz alig két vagy három alapanyagból ízletes ebédet tudtak tenni a családi asztalra. 


Rizses fehérbableves füstölt hússal  
     
     
Hozzávalók 4 személyre: 25 -30 dkg füstölt hús, 25 dkg száraz fehérbab, 4 evőkanál rizs, 4 evőkanál tejföl, 1 hagyma, petrezselyemzöld, só, bors, ecet. 

Elkészítése: A füstölt húst és az előzőleg beáztatott paszulyt 3 l vízben főni tesszük, sózzuk, borsózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Mikor a hús meg a paszuly puhára főttek, a húst kivesszük, a lé felét pedig egy másik fazékba szűrjük és megfőzzük benne a  rizst. A paszulyt a megmaradt lével együtt szitán áttörjük, majd a megfőtt rizshez töltjük. Belekeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük  és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A szeletekre vágott füstölt hússal tálaljuk. 


2017. február 26.

Habcsókos szelet


Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só;
a krémhez: 4 dl tejszín, 2 evőkanál méz, 5 g zselatin, 6 habcsók;
a tetejére: 15 dkg 50 %-os kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín, 4-5 habcsók, 2-3 evőkanál olaj.


Elkészítése
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük. Beleszitáljuk a lisztet, a sót, a sütőport meg a kakaót, beleöntjük az olajat és összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, 2 lapot sütünk, 175 fokon, 12-15 percig. 

A krémhez a zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, a mézet felmelegítjük és hozzáadjuk a zselatint. A tejszínt felverjük, belekavarjuk a mézes zselatint, majd beleforgatjuk az összetördelt habcsókot. Az első lapot a tepsibe tesszük, rákenjük a krémet és befedjük a második lappal, finoman lenyomkodjuk. 

10 dkg csokoládét felolvasztunk a tejszínnel, rátöltjük a felső lapra és rászórjuk az összetördelt habcsókot. A megmaradt csokoládét is felolvasztjuk, belekavarjuk az olajat és a habcsókokra csurgatjuk. 

A süteményt másnap szeleteljük(meleg vízbe mártott és szárazra törölt késsel). 


2017. február 24.

Tort de Dragobete


Ingrediente:  
pentru blat: 3 ouă, 4 linguri zahăr, 4 linguri făină, 1 lingură ulei; 
pentru cremă: 200 g mascarpone, 150 g iaurt grecesc, 2 linguri zahăr pudră, 1 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță gelatină alimentară, 150 ml frișcă; 
pentru jeleul de zmeură: 200 g zmeură, 2-3 linguri zahăr, 3 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriță gelatină alimentară; pentru glazură: 100 g ciocolată albă, 50 ml frișcă;
pentru jeleu: 1 plic praf jeleu roșu pentru torturi, 1 lingură zahăr, drajeuri ornament.  


Prepararea:  
Pentru blat se bat ouăle întregi cu zahărul până ce se obține o spumă densă. Se adaugă uleiul și se încorporează făina, se toarnă într-o formă de tort de 20 cm diametru, unsă cu unt și presărată cu făină. Se coace 15-18 minute la 180 grade. 

Pentru jeleul de zmeură se fierbe 2-3 minute zmeura cu zeama de lămâie și zahărul, se ia deoparte și se amestecă gelatina dizolvată în 50 ml apă. Se lasă să se tempereze. 

Pentru cremă, se amestecă mascarpone cu zahărul pudră și extractul de vanilie,  se încorporează iaurtul(se lasă în prealabil 1-2 ore la scurs într-o strecurătoare deasă), apoi frișca bătută și gelatina dizolvată în 50 ml apă. Se tapetează cu folie forma de tort, se pune peste crema, adăugând  ici –colo câte o lingură din jeleul de zmeură. Tortul se pune la rece 2-3 ore. 

Praful jeleu se amestecă cu zahărul, se adaugă 200 ml apă rece și se dă în clocot, apoi se toarnă într-o tavă în grosime de 2-3 mm. Se lasă la închegat, după care se decupează cu formă de inimă.  Ciocolata albă se topește pe aburi împreună cu frișca, se omogenizează, apoi se lasă să se tempereze. 

Tortul se scoate din formă și se pune pe grătar, se toarnă glazura de ciocolată și se nivelează cu cuțitul. Se decorează cu inimioarele roșii și cu ornamente de zahăr. 


Tradiții de  Dragobete

Desigur, Sfântul Valentin, sau Valentine s Day cucerește anual mapamondul – poate dintr-o dorință de a sărbători  globalizat dragostea. Dar încă puține se știu despre tradițiile, credințele și obiceiurile de Dragobete. Sursele sunt extrem de bogate – aproape fiecare regiune își are o interpretare proprie sau adăugire proprie la legenda lui Dragobete - el era fiul Dochiei, a babei spurcate, care veghea cu strășnicie asupra alegerilor fiului ei. Tocmai astfel de mamă avea să zămlisească simbolul dragostei și a bunei dispoziții – dar poate că uneori așa este și în viața de zi cu zi.
Ziua lui Dragobete este în 24 februarie, în ziua aflării capului Sfântului Ioan Botezătorul, însă miturile îl plasează și la data de 1 Martie. Consemnări din județul Sibiu vorbesc despre cum își alege Dragobete mireasa, agățând câte un șnur în copacul dragostei, pomul magic  în care suflă Cap de Primăvară, cel care îl ajută pe băiat să își găsească aleasa inimii. Desigur, Dochia, iarna cea grea și arțăgoasă îngreunează alegerea, legând șnururi roșii în toți copacii. Dragobete, sfătuit de Cap de Primăvară leagă de un fir roșu un fir alb, dar la fel face și Dochia, și iarăși Dragobete nu își poate alege mireasă. Bineînțeles, ca în orice basm sau mit cu final fericit, până la urmă Dragobete și Cap de Primăvară reușesc să strecoare un fir roșu cu alb pe care îl va culege fata care va fi aleasa inimii frumosului fecior. Primăvara cea aducătoare de rod, voie-bună și dragoste reușește astfel să biruie asupra iernii lungi și grele cu nouă cojoace.
Ziua de Dragobete este aceea în care băieții sărută fete, bărbații se comportă frumos cu femeile, pentru că gâlceava în această zi atrage gâlceavă pe tot restul anului. Iar dacă unei fete îi este drag  un băiat, acesta are prilejul să îi fure o sărutare. Este ziua întâlnirii băieților cu fetele, a jocului și a voii bune. Nenumărate sunt micile detalii și obiceiuri practicate în diverse zone – poate pentru că nu există niciodată suficiente modalități de a sărbători sau exprima dragostea. Apar astfel noi și noi relatări despre tradiții și obiceiuri de Dragobete. Credem că sunt bine-venite, sunt dovada nesfârșitei inspirații populare. Iar un mit este desăvârșit atunci, când și la timpul prezent stârnește dorința de repovestire, adăugire, înflorire. Astfel trăim și retrăim frumusețea vieții și a iubirii.
De dimineață, îmbrăcați în haine de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii, și dacă era timp frumos plecau cântând în grupuri prin păduri și lunci, culegând flori de primăvară. Ghiocei, viorele și alte flori le aduceau acasă, considerându-le miraculoase. Dacă, întâmplător, se nimerea să găsească și fragi înfloriți, florile acestora erau adunate în buchete, ce se puneau mai apoi în apa cu care se spălau fetele în timp ce rosteau cuvintele:
"Flori de fragă
Din luna lui Faur
La toată lumea să fiu dragă
Urâciunile să le desparți".      text de 
Monica Beatrice Albu 



2017. február 22.

Kányádi Sándor: Pitt-potty és litty-lotty



Csüngött a jégcsap nagy hegyesen az ereszen. És olyan peckesen, gőgösen merkelt alá a befagyott pocsolyára, mintha nem is egy anyától lettek volna. Valósággal átdöfte a tekintetével. De ez egy cseppet se bántotta a páncélba öltözött pocsolyát.
– Hé, te! – mordult le a jégcsap, mint egy goromba úr a cselédre.
– Szólítottál, testvér? – rebbentette föl lecsukló hópilláit a szundikáló pocsolya.
– Testvéred a tócsa meg a sárlé, megdermedt litty-lotty. Meg ne lássalak többet itt, alólam elkotródj!
– Ha én litty-lotty, akkor te pitty-potty, testvér, de nagy legény vagy, mióta meggémberedtél. Fenn hordod nagyon azt a lelógó orrod. Pedig ha eszed volna, emlékezhetnél, hogy velem együtt egy szürke felhőből születtél.
– Én veled, testvér? Soha, soha! Eredj a pokolba. Takarodj, megmondtam! Mire vársz?
– Hogy a nyakamba essél, testvér! Hogy kitörd a nyakad, te goromba mitugrász!
A szóváltás közben a jégcsap észre se vette, hogy egészen kimelegedett. Amire észrevette, már késő volt, mert: – Kipp-kopp! – kezdtek hullni róla a cseppek. – Kipp-kopp, pricc-precc! – robbantak szét, ahogy a pocsolya jegére csöppentek. De aztán fölkelt a nap is. És engedett a pocsolya is. A kipp-koppból potty-potty, majd litty-lotty lett.

– Pitty-potty, litty-lotty. – Délre már boldogan ölelkeztek a pocsolya s a volt jégcsap. Egymást noszogatva indultak a sánc felé, hogy onnan a patakba, a patakból a folyóba jussanak, hogy a tengerbe érve hatalmas hajókat ringassanak. És alig várták, hogy újra felhőként szállhassanak az egyre kékülő égen, ahol majd gyönyörű repülőgépek bújócskáznak bennük.



Povestea țurțurelui de gheață de pe streașina casei, care se simțea superior băltoacei murdare. Dar cu venirea primăverii, soarele l-a topit și a ajuns și el în băltoacă. Băltoaca cu inima mare l-a primit cu mult drag și acum curg împreună spre pârâu, apoi spre râu, ca să ajungă în mare și să poarte pe valuri vapoare. Tot împreună râvnesc să ajungă și nori pufoși, prin care se vor ascunde avioanele.

2017. február 19.

Narancsos karamellszószban posírozott körte - Pere poșate în sos de caramel




Hozzávalók 2 személyre: 4 kemény húsú körte, tejszínhab, 10 dkg cukor, 2 dl narancslé, 4 dl víz, 2-3 db. narancshéj, 1 rúd vanília, 1 rúd fahéj, 1 csillagánizs, 1 evőkanál hideg vaj. 


Elkészítése: A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, félrehúzzuk, felöntjük a vízzel(vigyázat, fröcsköl!), majd visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Hozzáadjuk a narancslét, a vanília kikapart magjait és a héját, a fahéjat, a csillagánizst meg a narancshéjat és lefedve 4-5 percig forraljuk, majd félrehúzzuk. A körtét meghámozzuk, betesszük a fűszeres lébe és takaréklángon 20 percig posírozzuk. Fogpiszkálóval ellenőrizzük le a körte állagát, ha jónak találjuk, félrehúzzuk és a lében hagyjuk kihűlni. A körtéket kivesszük, a levet átszűrjük és nagy lángon redukáljuk, míg kb. 1 dl lé marad. Félrevesszük és belekavarjuk a hideg vajat, majd a szószt teljesen kihűtjük. A körtét tejszínhabbal vagy fagylalttal, a szósszal leöntve tálaljuk. 



Pere poșate în sos de caramel
Ingrediente pentru 2 persoane:  4 pere cu pulpa tare, 100 g zahăr, 200 ml suc de portocale, 400 ml apă, 2-3 bucăți coji de portocală, 1 baton vanilie, 1 baton scorțișoară, 1 anason stelat, 1 lingură unt rece, frișcă.

Prepararea:  Zahărul se caramelizează într-un vas,  se toarnă apa, sucul de portocale, semințele din batonul de vanilie, scorțișoara, anasonul stelat, coaja de portocale și se fierbe 4-5 minute, după care se reglează flacăra la minim și se pun perele. Se poșează 20 minute, se verifică cu o scobitoare. Dacă perele sunt fierte, se ia deoparte și se lasă la răcit în zeama caramelizată, după care se scot pe farfurie, iar zeama se strecoară și se pune înapoi la fiert, la foc moderat, până ce sosul scade și rămâne cca. 100-150 ml. Se ia deoparte, se adaugă untul  împărțit în 2-3 bucăți, se amestecă și se lasă la răcit. Perele se servesc cu sosul caramel și cu frișcă bătută. 


2017. február 18.

Tálban főtt


Misztótfalusi Kiss Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjéből

Hozzávalók: 2 tojás sárgája, 3 egész tojás, 4 evőkanál cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg fehér kenyérbél, 1,5 dl tej, 1  evőkanál rózsavíz, só, 5 dkg mazsola, vaj és zsemlemorzsa a tálhoz.


Elkészítése: A sütőt 180 fokra előmelegítjük, beteszünk egy félig vízzel telt tepsit. A rózsavizet a meleg tejbe kavarjuk, ráöntjük a kenyérre. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgát kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és végül a kiszorított kenyérbelet is és alaposan kikavarjuk. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a kenyeres masszába. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt hosszúkás(vagy kerek) tálba simítjuk és tetejére szórjuk a mazsolát. Behelyezzük a vizes tepsibe és 30-35 percig sütjük. Ha megsült, eloltjuk a tűzet, kissé kinyitjuk a sütő ajtaját  és 5 percig még bent hagyjuk. Langyosan fogyasztjuk. 


2017. február 17.

Forgácsfánk


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál gyümölcspálinka, 1 teáskanál rum eszencia, 1 citrom reszelt héja, 5 dl olaj,  10 dkg porcukor.

Elkészítése


1. A kimért lisztet gyúródeszkára tesszük, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a tojássárgákat, a pálinkát, a rum eszenciát, a sót és a reszelt citromhéjat.
2. Hozzáadjuk a tejfölt, előbb egy villával összekavarjuk, majd kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, még egy kevés tejfölt vagy lisztet adunk hozzá, míg egy rugalmas állagú tésztát kapunk. 
3. A tésztát letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. 
4. Megszórjuk liszttel és 1-2 mm vastagságú lappá nyújtjuk. 


5. A lapot derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, középen a csíkokat elvágjuk. 
6. A tésztacsíkokból hurkot kötünk, de nem szorítjuk meg.
7. Közepesen forró olajban világosra sütjük. Vigyázat, mert nagyon hamar sül!
8. Szűrőben lecsöpögtetjük, majd még melegen porcukorba hempergetjük. 


Megjegyzés: A pálinka azért szükséges, hogy ne szívja magába az olajat, nem mellesleg, kissé hólyagos is lesz a fánk tőle. Nem kell félni,  a megsült fánkon nem érzik az íze.


2017. február 16.

Olajbogyós fougasse




Hozzávalók 4 db-hoz: 50 dkg kenyérliszt, 7 g szárított élesztő, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 3,5 dl kézmeleg víz,  olívaolaj, 10 dkg zöld és fekete, szeletelt olajbogyó, provencei fűszerkeverék.

Elkészítése: A lisztet összekeverjük az élesztővel, a sóval meg a cukorral, hozzáadjuk a vizet meg 3 evőkanál olajat és megdagasztjuk. Konyharuhával lefedjük, 1 órát kelni hagyjuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, négy részre osztjuk, mindegyik tésztába belegyúrjuk a négy részre osztott olajbogyót, majd újabb 15 percig kelni hagyjuk. Ekkor lisztezett tepsikbe tesszük és kézzel háromszögekre húzzuk. Éles késsel 5 vagy 7 helyen bevágjuk, a vágásoknál kissé kinyitjuk, hogy sütés közben ne ragadjon össze. Tetejét lekenjük olívaolajjal és megszórjuk fűszerkeverékkel. 15- 18 percig sütjük.




2017. február 15.

Sajttal töltött csirkemelltekercsek-Rulouri de pui cu cașcaval



Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg csirkemell, 6 dkg kemény sajt, 4 szelet Pármai sonka, só, fehérbors, chilipehely, szárított bazsalikom, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj; a körethez: 5 dkg cous-cous, 1,2 dl forró zöldség alaplé,  10 dkg mexikói zöldségkeverék, 1 kis hagyma, 1teáskanál vaj.

Elkészítése


1. A húst 4 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk. 
2. Megszórjuk sóval, borssal, chilipehellyel és szárított bazsalikommal. 
3. A sajtot csíkokra vágjuk, majd a húsba tekerjük.
4. A hústekercseket 1-1 szelet sonkába tekerjük.


5. A vajat az olajjal felforrósítjuk, a tekercseket körbesütjük. Meleg tányérra szedjük, lefedjük és 5 percig meleg helyen tartjuk. 

6. A cous-coust leöntjük a forró zöldségalaplével. A mexikói keveréket sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A felaprított hagymát a vajon megpároljuk, majd összekeverjük a cous-cousszal és a mexikói keverékkel. 


Rulouri de pui cu cașcaval

Ingrediente pentru 4 persoane:  300 g piept de pui, 60 g cașcaval tare, 4 felii șuncă de parma, sare, piper alb, fulgi chili, busuioc uscat, 1 lingură unt, 1 lingură ulei; pentru garnitură: 50 g cous-cous, 120 ml supă de legume, 100 g amestec mexican de legume, 1 ceapă mică, 1 linguriță unt.

Prepararea:  Se prepară garnitura întâi. Se toarnă supa de legume fierbinte peste cous-cous, se acoperă și se lasă deoparte 10 minute. Amestecul mexican se fierbe în apă cu sare, se strecoară. Ceapa mărunțită se înăbușă în unt, se adaugă amestecul mexican și cous-cousul și se amestecă. Pieptul de pui se taie în 4 felii, se bat ușor cu ciocanul de bucătărie. Se asezonează cu sare, piper, fulgi chili și busuioc. Cașcavalul se taie în 4 fâșii, se așază pe capetele feliilor de carne și se rulează, apoi se înfășoară fiecare în feliile de șuncă. Untul și uleiul se încing într-o tigaie și se prăjesc rulourile. Se scot pe o farfurie caldă, se acoperă și se țin la cald 5 minute. Înainte de servire se taie în două și se servesc cu salata de cous-cous. 

2017. február 14.

Fehércsokoládés gránátalmás torta




Hozzávalók 20 cm-es tortaformához: 
a piskótához: 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt; 
a krémhez: 20 dkg mascarpone, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé, 15 dkg fehércsokoládé, 2 dl tejszín; 
továbbá: 1 gránátalma, 1 tasak piros tortazselé, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál vanília eszencia. 

Elkészítése


1. A tojásokat tálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel vastag krémhabbá verjük, majd beleforgatjuk a lisztet. Kivajazott, belisztezett tortaformában, 180 fokon, 15-18 percig sütjük. 
2. A formát fóliával kibéleljük és beletesszük a piskótalapot. A vaníliaeszenciát 2-3 evőkanál vízben elkeverjük és meglocsoljuk vele a piskótát. 
3. A fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, egy részét sütőpapíron vékonyan elkenjük és dermedni hagyjuk, majd kissé felmelegített  kiszúróval szívecskéket szaggatunk. A megmaradt csokoládét visszaolvasztjuk. 
4. A mascarponet kikavarjuk a porcukorral és a citromlével, majd beledolgozzuk a fehércsokoládét(ne legyen forró) és végül a felvert tejszínhabot. 


5. A krémet a piskótára simítjuk. A tortát 1 órára hűtőbe tesszük. 
6. A gránátalma magjait kiverjük a gyümölcsből, meglocsoljuk a citromlével. A tortazselé port összekeverjük a cukorral, felöntjük 2 dl vízzel és lassú tűzön felforraljuk.  
7. Belekavarjuk a gránátalmamagokat a levével együtt és tovább melegítjük, míg a zselé cseppfolyós lesz, majd rátöltjük a krémre és azonnal elsimítjuk. 
8. 1-2 óráig dermedni hagyjuk, majd a fehércsokoládé szívecskékkel díszítjük. 




2017. február 13.

Hölgycsábító leves




Hozzávalók 2 személyre: 2 szál pasztinák, 1 kis hagyma, 1 krumpli, 1 kis cékla, 1 evőkanálházi ételízesítő, 5 dl zöldség alaplé, 1 evőkanál vaj, 1 dl tejszín, 2 evőkanál görög joghurt, 4 dkg parmezánsajt, borsikafű, citromlé.

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát szeletekre, a pasztinákot karikákra, a krumplit és a céklát kockákra vágjuk(a céklából vágunk 1 vékony szeletet is). A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a pasztinákot, 2-3 percig sütjük, majd rádobjuk a céklát meg a krumplit, hozzáadjuk az ételízesítőt, borsikafüvet, felöntjük az alaplével és megfőzzük. Beletesszük a céklaszeletet is,, de csak 2-3 percig főzzük, majd kivesszük és kiszúróval pár szívet szaggatunk belőle. Mikor a zöldségek puhák, félrevesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Szűrőn átszűrjük, majd belekavarjuk a tejszínt és a joghurtot, ízlés szerint citromlével savanyítjuk. 





Supă seducătoare

Ingrediente pentru 2 persoane:  2 rădăcini de păstârnac, 1 ceapă mică, 1 cartof mic, 1 sfeclă mică, 1 lingură amestec de zarzavat cu sare, 500 ml supă de legume, 1 lingură unt, 100 ml smântână pentru gătit, 2 linguri iaurt grecesc, 40 g parmezan, cimbrișor, zeamă de lămâie.


Prepararea:  Zarzavatul se curăță, ceapa se taie felii, păstârnacul rondele, cartoful și sfecla cubulețe(din sfeclă se taie 1 felie de 2-3 mm grosime). Untul se topește într-o oală mică, se adaugă ceapa și păstârnacul, se rumenesc puțin, apoi se adaugă cartofii și sfecla, amestecul de zarzavat cu sare, cimbrișor, se toarnă supa de legume și se fierbe. Se adaugă și felia de sfeclă și se fierbe 2-3 minute, după care se scoate și se decupează forme de inimioare. Când legumele sunt fierte, se ia supa de pe foc, se lasă puțin să se tempereze, apoi se mixează cu blenderul vertical. Se strecoară pe sită, se adaugă smântâna și iaurtul, se mai mixează puțin, apoi se potrivește gustul cu zeamă de lămâie. La servire se pun inimioarele din sfeclă în supă și se presară deasupra parmezan și puțin cimbrișor. 

2017. február 9.

Posírozott vadlazac mousseline szósszal



Hal posírozása

Hozzávalók: filézett hal vagy haltörzs szeletek, 1 l víz, 1/2 póréhagyma, 2 babérlevél, 1 csípőspaprika, 1 evőkanál házi ételízesítő(darált zöldségkeverék), 1 teáskanál egész bors, 1 dl fehérbor, 2-3 szelet citrom.


Elkészítése: A vizet meg a bort egy akkora edénybe öntjük, hogy a halszeletek egymás mellett elférjenek. Beletesszük a többi hozzávalót és 2-3 percig forraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Mikor az alaplé eléri a 90 fokot, beletesszük a halat, visszatesszük a tűzre és takaréklángon, alig-alig gyöngyözve, 6-12 percig  posírozzuk. A vastagabbra szeletelt, keményebb szerkezetű halakat 15-20 percig hagyhatjuk. Szűrőkanállal kiemeljük(vigyázat, mert könnyen törik) és azonnal tálaljuk. A levet felhasználhatjuk mártáshoz a hal mellé. 




 Posírozott vadlazac mousseline szósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet vadlazac, 1 fej brokkoli, só, 1 mókáskanál szódabikarbóna; a szószhoz: 2 tojás sárgája, 1 evőkanál víz vagy alaplé, 15 dkg tisztított vaj, 0,4 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, fehérbors, só, kapor. 

Elkészítése: A halat az előbb leírt módon posírozzuk. A brokkolit sós, szódabikarbónás vízben 5-6 percig pároljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, jéghideg vízbe tesszük, majd leszűrjük. A szószhoz a tojássárgákat elkavarjuk a hideg alaplével, majd vízgőz fölött, állandóan kavarva besűrítjük. Félrevesszük a tűzről és lassan adagolva, beledolgozzuk a tisztított vajat meg a citromlét. Sóval, borssal és kaporral ízesítjük, majd belekavarjuk a felvert tejszínt is. A brokkolirózsákat tányérra tesszük, ráhelyezzük a halszeleteket és leöntjük mártással. Azonnal tálaljuk. 


Érdekesség: 1912 április 14-én este, A Titanik hajó sülyedése előtt, az első osztályon utazok menüjének harmadik fogása nem más volt, mint Posírozott vadlazac Mousseline szósszal, uborkával. 



2017. február 7.

Provence-i csirkecombok



Hozzávalók 2 személyre: 4 alsó csirkecomb, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 szelet citrom, 4-5 koktélparadicsom, 1 evőkanál provence-i fűszerkeverék, friss rozmaring és kakukkfű, só, 1 dl fehérbor, olívaolaj. 


Elkészítése: A csirkecombokat megsózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, majd fóliával lefedjük és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát megpucoljuk, vastagabb szeletekre, a paradicsomokat félbe vagy negyedekbe vágjuk, a fokhagymákat késsel megtörjük, majd egy sütőtálba rakjuk őket, meglocsoljuk kevés olajjal. Ráhelyezzük a csirkecombokat, rátesszük a citromot  és a friss zöldfűszereket, rátöltjük a bort, majd betoljuk a forró sütőbe és ráhelyezünk egy sütőpapírt. 30 percig a saját levében hagyjuk párolódni, majd a sütőpapírt levesszük és rápirítunk. tetszés szerinti körettel tálaljuk. Jól passzol hozzá a rizs, melyre rákanalazzuk a megsült hagymás-paradicsomos keveréket. 


2017. február 6.

Paradicsomos krumplileves


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 1 hagyma, 2-3 paradicsom, 1 zöld paprika, 1 evőkanál liszt, olaj, só, házi ételízesítő, lestyán


Elkészítése: A hagymát meg a paprikát apró kockákra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Közben a paradicsomot keresztben kissé bevágjuk, 1 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héját, összevágjuk és rádobjuk a hagymás alapra, együtt dinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, az ételízesítőt, sózzuk és felöntjük vízzel, beletesszük a lestyánt és megfőzzük. A lisztből kevés zsiradékkal rántást készítünk, amikor a krumpli megfőtt, hozzáadjuk a leveshez, pár percig még főzzük, majd eloltjuk alatta a tűzet. 

Megj: Télen 2 evőkanál lecsóalappal és paradicsomlével készíthetjük. 


2017. február 4.

Csupacsoki



Hozzávalók:
a piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt; 
a krémhez: 10 dkg mascarpone, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg keserű csokoládé, 1 dl tejszín, 1 teáskanál rumaroma; 
a csokoládémázhoz: 5 dkg étcsokoládé, 4 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 4 evőkanál tejszín; tetejére: csokoládéreszelék, gyöngycukor

Elkészítése
A piskótához a tojásokat a cukorral vastag krémhabbá verjük, majd beledolgozzuk az olajat és a kakaóval összevegyített lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es tepsibe simítjuk és 180 fokon, 15-18 percig sütjük. 
A krémhez a mascarponet kikavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a rumaromát, az olvasztott csokoládét meg a felvert tejszínt. A csokoládémázhoz a tejszínt a vajjal melegedni tesszük, hozzáadjuk a porcukrot meg az összetördelt csokoládét és egynemű krémmé kavarjuk. A piskótából 6 korongot szaggatunk. 
A krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, egy-egy réteg krémet nyomunk a korongokra, majd leöntjük a lehűtött, de még folyós csokoládémázzal. Kicsit dermedni hagyjuk, majd újabb réteg krémet nyomunk a mázra. A megmaradt csokoládémázat vékony csíkokban a krémre csurgatjuk és megszórjuk csokoládéreszelékkel meg cukorgyönggyel. Azonnal tálalható. 


Tipp: A krémet és a mázat, ugyanebben a sorrendben a piskóta teljes felületére is kenhetjük, majd a süteményt kockákra vágva tálalhatjuk, így nem lesz a piskótában sem vesztességünk. 


2017. február 3.

Zsufa azaz savanyú mártás


 Misztótfalusi Kis Miklós: Szakáts mesterségnek könyvetskéjé-ből


Ezt a mártást madárhoz(fácán, fürj, galamb), de bárányhoz és főtt tojáshoz is készítették. 

Hozzávalók 4 személyre: 8 alsócomb, 2 szeletfüstölt szalonna, 1 hagyma, tárkony, tárkonyecet, 3 tojás, 2 dl tejföl, gyömbér, sáfrány, bors, só.

Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, és zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Beletesszük a csirkehúst, az apróra vágott tárkonyt, sózzuk, borsózzuk és felöntjük vízzel, majd puhára pároljuk. A levét majdnem teljesen elpárologtatjuk(kb. 2 dl maradjon). A húst egy tálra kivesszük. A tojásokat felverjük a tejföllel, hozzáadunk egy csipetnyi sáfrányt, 1 teáskanál reszelt gyömbért, és habverővel  tovább verve, vékony sugárban beletöltjük a csirke alaplevet. A mártást visszatöltjük a lábosba, visszatesszük a kályha szélére  és erőteljesen verjük, míg besűrűsödik. Nagyon kis lángon kell készíteni, hogy a tojás ne csomósodjon be. Mikor elég sűrű, tárkonyecettel ízesítjük és visszatesszük a húst. 

Megjegyzés:  Eredetileg kenyérszeleten tálalták, de galuska vagy főtt tészta jól illik hozzá. 


2017. február 1.

Szardellás pizza


Hozzávalók 4 személyre: a pizzatésztához: 50 dkg liszt, 3,3 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő; a feltéthez: 1 evőkanál mascarpone, 10 dkg mozzarella, 10 dkg koktélparadicsom, 5 dkg kalamata olajbogyó, diónyi parmezán, szárított bazsalikom, petrezselyemzöld a díszítéshez. 


ElkészítéseA pizzatésztához az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben, kicsit hagyjuk felfutni. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt meg az olajat és megdagasztjuk. Letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk, majd négy részre osztjuk és mindegyiket  kör alakúra kinyújtjuk. A tésztákat lekenjük a mascarponeval, rátesszük a vékony szeletekre vágott mozzarellát(vagy ráreszeljük), majd a felvágott paradicsomot és olajbogyót  és végül pedig a szardellát. Megszórjuk szárított bazsalikommal és reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben , 180 fokon, 18-20 perc alatt megsütjük. Tálaláskor rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. 


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...