2018. január 23.

Kemencés oldalas káposztaágyon sülve- Costițe de porc pe pat de varză murată




Hozzávalók 10 személyre: 

a húshoz: 2 kg friss oldalas(lehet füstölt is), 1 dl olaj, 1 dl házi paradicsomszósz, 2 evőkanál paprikakrém, 5 cikk fokhagyma, só, 1/2 evőkanál frissen őrölt bors;

a káposztához: 2 kg szálas savanyú káposzta, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 evőkanál paprikakrém, szárított csombor és kapor, 10-15 dkg füstölt szalonna.

Elkészítése: 


1.Az oldalast a csontok között elvágjuk, bedörzsöljük sóval, 1-2 órát állni hagyjuk.
2. Az áttört fokhagymát kikavarjuk az olajjal, a paprikakrémmel, a borssal meg a paradicsomszósszal, majd a húsra kenjük. További 1-2 órát állni hagyjuk.
3. Az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, félrehúzzuk, rászórjuk a fűszerpaprikát,  hozzáadjuk a paprikakrémet és felöntjük kevés vízzel. 
4. A káposztát ha túl savanyú, átmossuk, lecsöpögtetjük, majd belekavarjuk a paprikás hagymát, morzsolt kaporral és csomborral ízesítjük. 


5. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és egy nagyméretű tepsi aljába tesszük. 
6. A káposztát a szalonnára tesszük, kis mélyedéseket alakítunk ki benne, és belehelyezzük az oldalasokat. 
7. Aláöntünk 1 dl vizet, majd a tepsi fedelével vagy alúfóliával befedjük. Felhevített sütőkemencébe toljuk. 
8. 30 perc után a tepsit megforgatjuk, újabb 30 perc után pedig kifedjük és 20-30 percig pirulni hagyjuk. 

Megjegyzés: A folyadék lehet kevésnek tűnhet, de épp elég, hisz a jól lezárt tepsiből nem párolog el.  Az étel kisebb adagban, sütőben is elkészíthető. 



Costițe de porc pe pat de varză murată

Ingrediente pentru 10 persoane:
pentru carne: 2 kg costiță proaspătă  sau afumată de porc, 100 ml ulei, 100 ml sos de roși de casă, 2 linguri pastă de ardei, 5 căței de usturoi, sare, ½ linguriță piper proaspăt măcinat;
pentru varză: 2 kg varză murată mărunțită, 2 cepe mari, 1 lingură untură, 1 lingură boia dulce, 2 linguri pastă de ardei, cimbru și mărar uscat, 10-15 g slănină afumată.

Prepararea:
1.      Costița se feliază între oase, se freacă cu sare și se pune la rece pentru 1-2 ore.
2.      Usturoiul pisat se freacă cu uleiul, pasta de ardei, piperul și sosul de roșii, se unge peste costiță, și se mai lasă la temperatura camerei 1-2 ore.
3.      Ceapa mărunțită se înăbușă în untură până devine sticloasă, se ia deoparte, se presară cu boia dulce, se adaugă pasta de ardei și se toarnă puțină apă.
4.      Varza murată se limpezește dacă este prea acră, se scurge și se amestecă cu ceapa, se asezonează cu cimbru și mărar uscat.
5.      Slănina se taie felii subțiri și se pun într-o tavă de mărime mare.
6.      Amestecul de varză se întinde peste slănină, de formează mici adâncituri în care se așază costițele.
7.      Se toarnă 100 ml apă, se acoperă cu capac sau folie de aliminiu. Se introduce în cuptorul fierbinte.
8.      După 30 minute se întoarce tava în cuptor, pentru a se găti uniform, iar după încă 20-30 minute se ia folia și se lasă la rumenit.


Observații: Apa poate părea puțină, dar este suficientă să se gătească carnea și varza. Mâncarea se poate pregăti ți în cantitate mai mica, în cuptorul din bucătărie. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...